Zoals ieder jaar blik ik graag even terug op mijn gelezen boeken van het jaar. En wat top leesjaar was het weer! Ik lijst net als de vorige jaren eerst de belangrijkste cijfers op om nadien mijn tien favorieten op een rijtje te zetten. Ik heb een beetje een niche leessmaak, maar ik probeer telkens toch wat toegankelijke boeken voor iedereen op te lijsten, dus hopelijk haal je er wat inspiratie uit.
De cijfertjes
- Ik las 46 boeken uit in 2024. Dat is zowat rond het gemiddelde van de afgelopen jaar.
- Die 46 boeken waren goed voor 20.618 pagina’s, dat is wel een record. Sinds 2021 was ik niet meer boven de 20.000 pagina’s geraakt.
- Ik blijf een fan van dikkere boeken. Gemiddeld was een boek 448 pagina’s lang. En dat vind ik ook exact een goede dikte ;).
- Het moois dat we delen was met 270 pagina’s het dunste boek, Het Achtste Leven met 1.275 pagina’s het dikste. Grappig feitje: ze komen allebei voor in mijn top tien van beste boeken.
- Ik lees bijna uitsluitend historische fictie, maar dit jaar was er ook plaats voor twee romans.
- Mijn topperiode is dit jaar de 17de eeuw, gevolgd door de 20ste eeuw (ik las een aantal oorlogsromans). Meestal is de 16de eeuw mijn meest aanwezige periode, maar die komt nu pas op de derde plaats. Ik las ook best wat boeken (5) over het Oude Rome (1ste eeuw).
- Qua land waarin de verhalen zich afspelen zijn er geen verrassingen: 23 boeken spelen zich af in het Verenigd Koninkrijk. Frankrijk (9 boeken) en Italië (9 boeken) staan op een gedeelde tweede plaats, gevolgd door Griekenland (3 boeken).
- Wel nieuw: ik las verhalen die zich afspeelden in 16 verschillende landen en dat is meestal niet zo gevarieerd. Ook Polen, Georgië, Israël en Zuid-Afrika kwamen bijvoorbeeld langs.
- Ik las 10 boeken in het Nederlands, 36 in het Engels. Dat blijft vrij stabiel.
- En ook zit er grappig genoeg heel wat stabiliteit in van waar deze boeken komen: 17 uit de bibliotheek, 7 uit de eigen boekenkast en 22 las ik op mijn e-reader en zijn een mix van zelfgekochte boeken en recensie-exemplaren.
Mijn favorieten
Hieronder lijst ik mijn tien favorieten op. Indien het boek in het Nederlands is vertaald staat de titel tussen haakjes. Ik vond de selectie dit jaar niet gemakkelijk omdat ik veel ‘gewoon goede boeken’ las en weinig grote uitschieters.
Het kortste boek van het jaar en een roman. Over twee mensen die aan de andere kant staan maar toch veel gemeen hebben. Vol rake en poëtische zinnen. Je moet wel voor dit soort schrijfstijl zijn om er van te genieten denk ik.
Het dikste boek van het jaar en een waar familie-epos. Je leest de verhalen van meerdere generaties van Georgische familie tijdens een heel woelige 20ste eeuw. 8 levens, 4 generaties. Veel drama en trieste gebeurtenissen. Maar een boek vol hoop en de helende kracht van chocolade.
Hart’s debuutroman was in de Engelse book community meteen een schot in de roos en is ondertussen ook vertaald. Het gaat over drie vrouwen die in een verschillende tijd een soort van natuurkracht blijken te hebben en daardoor als vreemd worden aanzien. Een verhaal over hekserij zou je denken, maar eigenlijk nog veel meer over toxische mannen en wat vrouwen allemaal moeten verduren. Hou er dus rekening mee dat er best wat zaken inzitten die jou zouden kunnen triggeren: naast spinnen :), ook huiselijk geweld, verkrachting en seksueel geweld, abortus en miskramen… Maar dit is echt een schoontje hoor.
Nog een verhaal over drie heel verschillende vrouwen die samen terecht komen in Bletchley Park, de geheime plek waar de Britten boodschappen van de Duitsers probeerden te decoderen tijdens WOII. Een heel originele setting en ook zit er best wat mysterie in het boek. Wie was de verrader? Wat is er met Beth gebeurd?
Nog een WOII-boek over een Poolse joodse familie met vijf kinderen die van elkaar gescheiden raken tijdens de oorlog. Ze overleven het allemaal zoals de titel doet vermoeden, maar ze komen in heel wat hachelijke en trieste situaties terecht. De schrijfstijl is misschien wat stroef, maar Hunter heeft dit boek geschreven als nakomelinge van de familie die dus echt heeft bestaan en dat maakt dat dit boek wat dieper snijdt dan anders.
Een zeer onbekend boek dat gaat over het Oude Rome. Julia, de jongere, is één van de vrouwen uit de familie van Augustus die verbannen wordt, zwanger in haar geval. En op haar eiland – haar gevangenis – moet ze vechten voor haar leven. Dit is een soort thriller meets historische fictie met die typische Romeinse sfeer. Sterk boek en er is een vervolg!
Dit 9de boek uit de Outlander-serie is in het Nederlands opgedeeld in twee delen. Het is het voorlaatste boek en dat merk je een beetje met veel verschillende verhaallijnen en nog niet te veel antwoorden. Maar ik hou van deze serie en dus zal elk boek in een eindejaarslijstje terecht komen vrees ik.
Oorspronkelijk gaf ik dit verhaal maar drie sterren omdat ik dit het minste Kingsbridge boek vind tot nu toe, maar Follett’s verhalen blijven vaak toch langer hangen (dus is een plek in deze lijst verdiend!). De periode van de industrialisering, de opkomst het socialisme en de oorlog met Napoleon is nu eenmaal niet de meest sexy geschiedenis. Maar dit boek heeft alle elementen die je van een goede Follett verwacht.
Een niet te dik boek dat een periode van 11 maanden uit het leven van Mary, Queen of Scots, covert. Ze zat toen opgesloten in een Schots kasteel met drie van haar hofdames en die vier vrouwen proberen samen een leven op te bouwen en zoeken tegelijk ook naar een manier om te ontsnappen. Hierdoor wordt het een soort van gesloten setting thriller en daar hield ik enorm van. Niet slecht voor een debuutroman.
De hype rond Griekse mythe hervertellingen is een beetje gaan liggen, maar Medea is één van de beste die ik ooit las. Medea is geen makkelijk personage. Ze doet een aantal niet zo mooie dingen, maar dit boek toont wat haar tot die daden dreef. Ze komt los van de heks die wij allemaal kennen. En deze is ondertussen ook vertaald, hoera!
Hebben de lijst nipt niet gehaald: boek 3 (Schip der zielen) en 4 (Vallei van schaduw) van Kate Mosse haar serie over de Hugenoten, The king’s witches (voor wie meer over hekserij wil lezen), The Lost Queen (voor de echte historische fans) en Costanza (voor de feministen onder ons).
Meer leestips?
Je kan mijn leesvordering blijven volgen in de maandelijkse updates en op Goodreads (voeg me zeker toe als vriend), uitgebreide reviews en andere bookish content schrijf ik op mijn andere blog In Another Era. Zin om mijn leesoverzichten van de afgelopen jaren terug te lezen en zo nog wat aanraders te ontdekken? Deze kan je hier terugvinden: 2023, 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016 en 2015.
Wil je weten hoe ik zoveel boeken lees op een jaar tijd? Ik schreef ooit al eens een post met tips om meer te lezen.