Close
Gelezen in 2021 & leesdoelen 2022

Gelezen in 2021 & leesdoelen 2022

We zijn aangekomen bij mijn favoriete terugblik van het jaar. Die van mijn jaar in boeken. Het volledige overzicht vind je hier. Naar goede gewoonte lijst ik mijn top tien favoriete boeken van het jaar op zodat jij weer wat leesinspiratie hebt voor 2022. De keuze was dit jaar niet eenvoudig.

De statistieken van 2021

Maar eerst… de cijfers.

  • Ik las in 2021 maar liefst 48 boeken. Dat is een record, ik las nooit meer boeken dan in 2021! Het zijn ook 13 boeken meer dan mijn gestelde doel van 35.
  • Die 48 boeken waren samen goed voor 19.329 pagina’s. Wauw!
  • Gemiddeld waren de romans die ik las zo’n 402 pagina’s dik. Vorig jaar scoorde ik nog ruim onder de 400 pagina’s, dus dat gemiddelde is mooi naar boven gegaan. Ik lees weinig boeken onder de 300 pagina’s omdat ik weet dat ik die vaak slechter vind, dus ik selecteer wel de wat dikkere boeken voor mijn leeslijst.
  • Het dikste boek was ‘World without end‘ van Ken Follett (Brug zonder hemel in het Nederlands) met 1.014 pagina’s. Het historische mysterie ‘Rags of time‘ was met zijn 221 pagina’s de rode lantaarn van het aantal pagina’s.
  • Ik varieerde heel hard in het format. Ik las 20 boeken op mijn kindle en 28 fysieke boeken. Van die fysieke boeken kwam de overgrote meerderheid uit de bib, ik las slechts 4 boeken uit de kast.
  • Het goede nieuws is dat ik ook maar 5 boeken kocht, op een uitverkoop van de bib (voor 1 euro per boek). Ik kwam door corona eigenlijk niet in een boekenwinkel dus kocht ik amper boeken.
  • Ik las 11 boeken in het Nederlands en al de rest (37 stuks) in het Engels. Die omslag is al enkele jaren aan de gang omdat heel veel boeken die ik wil lezen gewoonweg niet vertaald worden.
  • Ik nam in 2021 voor het eerst deel aan the classics club. Dit is een challenge waarbij je 50 klassiekers probeert te lezen in 5 jaar. Ik ben op dit moment aan mijn 12de klassieker bezig (Anna Karenina) en zit dus best goed op schema.

De beste boeken van 2021

Een selectie van 10 boeken maken uit die 48 gelezen pareltjes is niet gemakkelijk. Zeker als je weet dat ik 4 boeken 5 sterren gaf en 20 boeken 4 sterren. Dus dit was een hartverscheurende keuze. Zoals steeds zijn het vooral historische romans (mijn favoriete genre), gemixt met wat klassiekers en hedendaagse romans. Als het boek vertaald is in het Nederlands zet ik het erbij, maar dat is niet altijd het geval.

First of the Tudors – Joanna Hickson *****

Ok, ik geef het toe. Ik begin met een specifiek historisch boek, namelijk over de opgang van The Tudors tijdens de Rozenoorlogen. Maar de boeken van Hickson zijn heel leesbaar, ook voor wie niet zo into de geschiedenis is als ik. Het boek vertelt het verhaal van Jasper Tudor en zijn fictieve nicht Jane Hywel uit Wales. Ik had onmiddellijk een klik met Jane en vond het leuk om wat meer te lezen over de gebruiken in Wales. Het vervolg ‘The Tudor crown’ staat op de leeslijst voor 2022.

Uitgebreide review op de boekenblog

A thousand ships – Nathalie Haynes *****

Ik las dit boek uit op de twee dagen dat ik normaal op vakantie zou zijn geweest in de Ardennen. Thuis vanuit de tuinzetel dus. Het is een hervertelling van de Trojaanse oorlog vanuit het perspectief van heel wat verschillende vrouwen (zowel Grieken als Trojanen) en godinnen. Een boek dat je meesleurt in de levens van zoveel vrouwen wiens bestaan voorgoed verandert door de oorlog. Haynes neemt je mee naar het einde en het begin van het conflict, en alles daartussen.

Nerderlandstalige review op Leuven leest

The Romanov empress – C.W. Gortner *****

Een ideaal verhaal voor in de winter. The Romanov empress vertelt het levensverhaal van Dagmar van Denemarken die als tsarina de naam Maria Feodorovna aannam. Zij is de moeder van de laatste tsaar en dus maak je ook de Russische revolutie vanuit haar ogen mee. Gortner schrijft fantastisch en ook al heb je af en toe de bijgevoegde stamboom nodig, het kruipt onder je kleren.

Review op de boekenblog

World without end (‘Brug zonder hemel’) – Ken Follett *****

Het populaire vervolg op ‘Pillars of the earth’. We volgen opnieuw vier jonge mensen die leven in het Engelse stadje Kingsbridge. Ze dragen een geheim met zich mee waarin ze zelfs aan het hof van de koning geïnteresseerd zijn. Deze keer krijgen ze te maken met o.a. een grote pandemie. Dus herkenbaarheid verzekerd. Voor deze klepper moet je even gaan zitten, maar Follett schrijft zo magistraal goed dat je door het boek vliegt.

Review op de boekenblog

In tijden van vuur & stad van tranen – Kate Mosse ****

Ik neem even deze twee boeken samen aangezien ze op elkaar volgen. Ik vond stad van tranen het beste boek, maar je begint best eerst met ‘In tijden van vuur’. De boeken spelen zich af in Zuid-Frankrijk tijdens de Hugenotenoorlogen. Minou Joubert is een jonge katholieke vrouw die de rebelse Hugenoot Piet leert kennen en hem de stad helpt te ontvluchten. Maar dan ontvangt Minou een mysterieus briefje met de tekst ‘ze weet dat jij nog leeft’. Ik had niet verwacht zo meegesleept te worden in dit verhaal. Misschien geen hoogstaande literatuur, maar wel heel ontspannend.

Nederlandstalige review op Leuven leest

The color purple (De kleur paars) – Alice Walker ****

In de vroege 20ste eeuw groeien de zwarte zusjes Nettie en Celie op in het zuiden van Amerika waar zwarten werken voor de blanken en een vrouw als minderwaardig wordt gezien. Dit is een moderne klassieker uit de jaren 80 die zowel op vlak van rassenhaat als feminisme een heel aantal zaken aankaart. Er gebeuren heel wat erge dingen, maar tegelijk zit er ook heel wat humor, liefde en hoop in dit boek. Echt een schoontje dit.

Review op de boekenblog

Cecily – Annie Garthwaite ****

Garthwaite haar debuutroman gaat over Cecily Neville, de moeder van Edward IV en Richard III. Ze speelt een belangrijke rol tijdens de Rozenoorlogen. En maakt ook heel wat miserie mee. Garthwaite is een nieuwe stem in historische fictie en ik was echt heel positief verrast over dit boek. Ook geschikt voor wie op een toegankelijke manier wil kennismaken met Cecily. Onze bib heeft dit boek al in huis, dus wie weet de jouwe ook.

Nederlandstalige review op Leuven leest

Dit leven is van jou – Tatiana De Rosnay ****

De Rosnay (bekend van ‘Haar naam is Sarah’) is mijn favoriete hedendaagse schrijfster. Ik lees al haar romans. In 2021 las ik zowel ‘Bloemen van duisternis’ als deze ‘Dit leven is van jou’. Het gaat over Martin Dujeu, een verlegen introverte jongen die in een rijke buurt woont, met een grote liefde voor literatuur en de droom om een grote roman te schrijven. Wanneer hij de dakloze Celestine ontmoet die in haar dagboek schrijft wil hij haar graag leren kennen. En zo ontstaat een ontwapenende vriendschap tussen twee uitersten die hun beider levens zal veranderen.

Nederlandstalige review op Leuven leest

The scarlet contessa – Jeanne Kalogridis ***

Lang over getwijfeld om deze hier wel of niet op te lijsten. Het boek gaat over Catherina Sforza, een van mijn favoriete historische personen. Maar er zit ook heel wat magie in het boek en dus is het soms wat verder weg van de realiteit. Maar toch, ik heb hier echt wel van genoten. Kalogridis weet sterke personages neer te zetten en de moeilijke politieke intriges toch begrijpbaar weer te geven voor de lezer. En het was het enige boek over de Italiaanse renaissance dat ik las dit jaar, dus het verdient een plekje hier.

Review op de boekenblog

Winter pilgrims – Toby Clemens ***

Omdat dit boek langer is blijven plakken dan ik dacht. Het gaat over twee gewone mensen die proberen te overleven tijdens de chaotische Rozenoorlogen. Dit is een boekenserie waarin de veldslagen ook best wat aandacht krijgen, dus voor de fans van Conn Iggulden en Bernard Cornwell. Ik hoop verder te lezen in deze serie in 2022.

Nederlandstalige review op Leuven leest

Zo, dat waren mijn tien favorieten. Ik lijst er nog enkele extra op, gewoon omdat het kan en ik hier de regels maak :D.

  • Revelation, de vierde Matthew Shardlake van C.J. Sansom, was weer fantastisch goed. Voor wie zich aan een andere historische detectiveserie wil wagen raad ik de Marwood en Lovett serie van Andrew Taylor of de Oswald De Lacy serie van S.D. Sykes aan.
  • Ik las twee boeken van Alison Weir. Captive queen vond ik niet goed, maar haar eerste in de six wives serie over Catherine Of Aragon (The true queen) deed me wel beslissen dat ik de volgende boeken wil lezen.
  • Nog twee klassieke aanraders: The tenant of Wildfell Hall van Anne Brontë (voor wie Jane Eyre en Wuthering Heights al gelezen heeft) en Jamaica Inn van Daphne Du Maurier (voor wie dacht dat Rebecca haar enige pareltje was).
  • En toch ook nog een eervolle vermelding voor ‘Daar waar de rivierkreeften zingen‘, maar die heeft iedereen en zijn moeder al gelezen, toch?

Leesdoelen 2022

Wat wil ik nu gaan lezen in 2022? Mijn Goodreads challenge komt deze keer iets hoger: ik zet hem op 40 boeken. Ik wil niet te hoog mikken en dan stressen dat ik het niet ga halen. Ik zit nu al een aantal jaar rond die kaap van 40, dus dat lijkt me een realistisch aantal.

Daarnaast ga ik uiteraard verder met het lezen van klassiekers voor the classics club. Ik wil ook wat meer uit de eigen kast lezen terug en focussen op goede historische fictie. Kwaliteit blijft gaan boven kwantiteit. Lezen is hier een moment van me-time en rust. Het is gelukkig een activiteit die niet geannuleerd kan worden door covid. Je gaat me dus opnieuw vaak in een boek verzonken vinden in 2022.

Meer leestips?

Zoals steeds zal je elke maand mijn leesvordering kunnen volgen in de rubriek #ophetnachtkastje en op Goodreads (voeg me zeker toe als vriend), uitgebreide reviews en andere bookish content schrijf ik op mijn andere blog In Another Era. Zin om mijn leesoverzichten van de afgelopen jaren terug te lezen en zo nog wat aanraders te ontdekken? Deze kan je hier terugvinden: 2020, 2019201820172016 en 2015.

Wil je weten hoe ik zoveel boeken lees op een jaar tijd? Ik schreef ooit al eens een post met tips om meer te lezen.

Wat was het beste boek dat jij het afgelopen jaar las?

0 thoughts on “Gelezen in 2021 & leesdoelen 2022

  1. Bij mij was 2021 ook een uitzonderlijk leesjaar. Vandaag werkte ik al aan een (ook mijn favoriete!) overzicht, maar het publiceren ervan zal pas voor morgen of overmorgen zijn, want ik kan (nog) niet kiezen. Sowieso komt ‘Middernachtbibliotheek’ van Matt Haig erin, dat is wel al beslist :-).
    Veel leesplezier gewenst in 2022!

  2. Tof om te lezen! Je hebt echt véél gelezen! A thousand ships van Nathalie Haynes heb ik ook nog staan. Ben er echt benieuwd naar.
    Ik wens je in 2022 alleszins nog veel leesplezier ^^

  3. Ik kan niet zeggen dat er dit jaar echt uitschieters zaten tussen de boeken die ik gelezen heb. Ik lees dan ook vaak heel luchtige dingen om de drukke werkdagen te counteren. Ik ben momenteel Harry Potter aan het herlezen in het Engels 🙂

  4. Amai goed gelezen! Ik moest lachen met de eervolle vermelding van ‘Daar waar de rivierkreeften’ zingen haha. Ik heb mijn leesdoel voor het eerst in jaren ook iets hoger ingesteld, maar niet té hoog want dan voel ik te veel druk en dat vind ik nu net niet de bedoeling van lezen.

  5. Ik ben het jaar met 55 gelezen boeken geëindigd, waarvan wel enkele korte novelles en een 8-tal kinderboeken, graphic novels en andere boeken waar ik in een half uur door was. Maar zelfs als ik deze niet meetel, heb ik nog nooit zo veel gelezen. Dank aan Corona inderdaad 😉 Ik heb 4 fictieboeken vijf sterren gegeven op Goodreads: Dit leven is van jou, de historische roman Het schuilhuis, het korte boekje De buitenkant van meneer Jules en het geweldig fijne feelgoedboek Liefs uit Parijs. Ook 5 sterren kreeg het prachtige fotoboek On Reading van Steve McCurry, vol lezende mensen overal ter wereld. Veel leesplezier in 2022!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *