Close
Gelezen in 2017 & Verbeelding Book Challenge
Processed with VSCO with g3 preset

Gelezen in 2017 & Verbeelding Book Challenge

Goodreads was er weer vroeg bij met zijn ‘year in books‘. Ik heb toch nog even gewacht met het schrijven van dit postje tot het laatste boek uitgelezen werd. Want mijn statistieken moeten kloppen ^^ Ik had al snel door dat de kerstvakantie dit jaar geen geweldige leesperiode zou worden. Te veel andere zaken die nog in orde gebracht moesten worden. Maar ik klaag allesbehalve over mijn leesjaar. Mijn leesdoelen voor 2018 komen er nog aan in een apart postje, vandaag even een terugblik op mijn gelezen boeken.

Begin dit jaar stelde ik mezelf enkele stevige leesdoelen. Opnieuw 25 boeken lezen voor de Goodreads challenge, waaronder liefst een paar stevige klassiekers en ondertussen meedoen met de Verbeelding Book challenge. Stiekem wilde ik ook het record van 11.000 pagina’s verbreken. Trouwe lezers weten ondertussen dat mijn Goodreads challenge al een tijdje geleden gehaald werd. Maar waar strand ik nu precies?

De concrete cijfers op een rijtje:

 • Ik las 36 boeken, dat zijn er dus 11(!) meer dan mijn doel en dan vorig jaar.
 • Ik las 15,545 pagina’s, ook dat zijn er minstens 4.000 meer dan in 2016
 • Een boek bestond gemiddeld uit 432 pagina’s. Dat is exact 1 pagina minder lang dan vorig jaar. Ontzettend bizar hoe mooi gelijk de dikte van mijn boeken blijft, ondanks dat ik veel meer boeken las en ook echt wel enkele dunne boeken.
 • Jane Eyre was het eerste boek dat ik las, Norwegian Wood het laatste.
 • Ik las al deze boeken op papier.
 • 10 van de 36 boeken komen uit mijn kast, de overige 26 leende ik bij de bib. Ik maak dus gretig gebruik van de mijn abonnement. Dat de bib om de hoek is van mijn werk heeft hier waarschijnlijk ook veel mee te maken.
 • Ik las ook nooit meer magazines dan dit jaar.

Het was dus een goed leesjaar 🙂

Top 5

Van welke boeken heb ik nu het meest genoten? Welke boeken moeten dus absoluut op jouw lijstje?

Enkel De Val heb ik dit jaar beoordeeld met 5 sterren, de overige 4 boeken heb ik dus gekozen uit de vele 4 sterren verhalen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het gevoel heb dat ik enkele boeken oneer aan doe door ze hier niet te vernoemen. Maar ik moest ergens een keuze maken. De laatste 2 zijn zeer specifieke historische verhalen, niet voor iedereen even toegankelijk misschien. Ik waarschuw je dus al op voorhand ;).

Meer variatie

Ik heb dit jaar heel gevarieerd gelezen, hoewel ik ook weer heel wat historische lectuur achter de kiezen heb. Op die variatie ben ik best trots :). Een korte bloemlezing: Ik las klassieke boeken die in het middelbaar ook al op de leeslijst stonden, gehypte populaire boeken die wel of niet mijn ding waren. Ik las over veldslagen tussen de vikingen en de Engelsen en hoe de Galliërs op het zwaard van de Romeinen botsten. Ik las een Pulitzer en een Man Booker Prize. Ik las geen enkele thriller. Ik las het dikste boek uit de Outlanderserie tot nu toe. Ik las voor het eerst iets van een Italiaanse, Scandinavische, Zuid-Amerikaanse en Japanse auteur. Ik las zelfs voor het eerst boeken van enkele geprezen Vlaamse auteurs. Ik las over de koers en de minnaressen van de Franse koning. Over het leven en de dood. De liefde en de eenzaamheid. Ja, ik word er een beetje lyrisch van.

Wat betreft Project klassiekers strand ik ook dit jaar op 3: Emma en Northanger Abbey van Jane Austen en Jane Eyre van Charlotte Bronte. Ergens kon dit wel beter dat besef ik, maar ik heb op heel wat andere vlakken zwaar uit mijn comfortzone gelezen. Volgend jaar wil ik het opnieuw even goed of beter doen. Minimum drie dus.

Processed with VSCO with g3 preset

De Verbeelding Book Challenge

Maar hoe zit het met die Verbeelding Book Challenge? Een tijdje geleden poste ik een update waarin ik alvast 16 van de 30 puntjes kon schrappen, soms wel met dezelfde boeken. Omdat ik wonder boven wonder dit jaar meer dan 30 boeken las probeer ik in onderstaand lijstje elk boek maar één keer te gebruiken.

Een boek met meer dan 700 pagina’s (ieder jaar een beetje meer)

Het viel wel mee met die dikke kleppers dit jaar. Maar dit blijkt het makkelijkste puntje op de lijst ;). Het dikste boek werd Het vlammende kruis van Diana Gabaldon. Het meest lijvige deel uit de Outlanderserie. Goed voor 1.443 pagina’s! En ja, ik vond dit een goed boek, ook al haken veel fans vanaf dit deel af. Ik blijf verder lezen in deze serie in 2018!

Een boek met minder dan 200 pagina’s (om het voorgaande puntje te compenseren)

Tot mijn eigen verbazing las ik meerdere boeken onder de 200 pagina’s (3 zelfs!). De Outlander prequel De oorsprong is goed voor 134 pagina’s en hoewel niet super speciaal, als Outlanderfan heb ik er best wel van genoten. Je hebt nooit genoeg Jamie Fraser in je leven. Ok, ik ga het vanaf nu niet meer over Outlander hebben, beloofd!

Een boek geschreven door meerdere auteurs

Nope. Niet speciaal op gelet.

Een boek geschreven door iemand die jonger is dan jou

Ik heb even wat auteurs gegoogled, maar zoals ik al dacht is niemand jonger dan ik. Beetje moeilijk ook om iemand te vinden die voor 1993 is geboren. Of gewoon ook niet te veel moeite gedaan hiervoor ^^.

Een waarvan er wereldwijd minstens 100.000 exemplaren werden verkocht

In het historische genre is Het bezoek van de lijfarts van Enquist er zo eentje. Eén van de grote tegenvallers dit leesjaar. Het verhaal vind ik super boeiend, maar de schrijfstijl haalde mijn enthousiasme jammer genoeg helemaal naar beneden.

Een self published boek (een boek dat niet werd uitgegeven bij een grote uitgeverij, maar zelf door de auteur werd uitgegeven.)

Ik heb eerlijk waar geen enkel idee of dat zo is. Ik ben vrij zeker van niet aangezien ik vrij bekende internationale boeken heb gelezen.

Een boek gepubliceerd in 2017

Probeer die maar eens vast te krijgen in de bib 😉 Ik zit sowieso altijd achter wat betreft nieuwe boeken.

Een boek geschreven door een celebrity (filmster, muzikant,…)

Is Kelly Deriemaeker een celebrity? In blogland een beetje wel toch ;). Ik las dit jaar haar handboek voor bullet journaling en raakte meteen geïnspireerd om aan de slag te gaan.

Een boek met een titel die meer dan vier woorden telt (want er gaat niets boven een boek met een lange titel)

De langste titel is The narrow road to the deep end. Man booker prize en één van de beste boeken die ik dit jaar las. Op jullie lijstje ermee 😉

Een boek met een titel die bestaat uit één woord

Emma van Jane Austen. Niet haar beste verhaal. Ik had een hekel aan het hoofdpersonage wat niet zo handig is als je van het boek wil genieten ^^.

Een boek met een kleur in de titel

The white princess van Phillipa Gregory. Geen leesjaar zonder een Gregory.

Een boek met een nummer in de titel

Niet naar op zoek gegaan en dus ook niet gehaald. De zeven zussen van Lucinda Riley lijkt me een tof boek. Misschien eentje voor volgende jaar.

Een boek met een illustratie op de cover

Ik vind de cover van Spoetnikliefde van Murakami wel mooi geïllustreerd in deze editie.

Een non-fictie boek

De val van Matthias Declercq is jammer genoeg geen fictie. Hoewel de schrijfstijl fictief aandoet vertelt dit boek het verhaal van 5 wielrenners en hun vaak tragische leven in het peloton. Mijn favoriete boek uit 2017, met voorsprong! Een must-read, ook voor wie geen koersfanaat is!

Een boek over boeken of waarin boeken een belangrijke rol spelen

In de naam van de roos gaat over een reeks van mysterieuze moorden in een klooster. De bibliotheek speelt hierin een hele grote rol. En aan de hand van enkele aanwijzingen in boeken vinden ze achteraf de dader. Telt dus wat mij betreft. Alleen is dit boek wel echt zeer langdradig. Ik had hier immens veel meer van verwacht.

Een boek over reizen of waarin een reis een belangrijke rol speelt (roadtrip, wandeltocht,…)

De bekeerlinge gaat over een jonge vrouw en haar vriend die moeten vluchten voor hun geloof. Hamoutal reist van Frankrijk naar Egypte en weer naar Spanje. Ze blijft niet lang op één plek. Kan tellen voor dit puntje dus.

Een boek over muziek of waarin muziek een belangrijke rol speelt

De radio staat centraal in All the light we cannot see. Verder ook echt een prachtig verhaal <3.

Een boek waarin één van de seizoenen centraal staat

Hier zou ik een of andere vergezochte redenering kunnen opvoeren, maar we gaan eerlijk zijn: in geen enkel boek speelde een seizoen een betekenisvolle rol.

Een boek waarin meerdere generaties van één familie aan bod komen

Makkie, bijna elk historisch verhaal kan hiervoor tellen. The Seymours uit The May Bride of the Poles uit het fantastische The Courier’s tale. En dan vergeet ik Isabella Van Castilië en haar nageslacht nog uit The queen’s vow. Of de zusjes Nesle uit de zussen van Versailles. Moeten er nog stambomen zijn?

Een boek gepubliceerd voor je geboren werd

Deze is voor mij natuurlijk gemakkelijker dan een auteur vinden die jonger is. Ik ga voor The sunne in splendour, een klepper over Richard III die ik echt heel erg de moeite vond.

Een boek dat je al een keertje las

Ik herlees eigenlijk zelden. Niet dat ik dat niet wil, maar er zijn zoveel leuke boeken.

Een ver-van-je-bed-boek oftewel een boek dat zich aan de andere kant van de wereld afspeelt

Ademhalen van Lucy Clarke speelt zich voor een groot deel af in Tasmanië bij Australië. Veel verder van mijn bed kan niet echt :).

Een boek dat zich afspeelt in een land waar je al een keertje op reis bent geweest

Afgelopen voorjaar trok ik naar Londen, heel wat boeken die ik las spelen zich daar af. Laat ons voor deze Sword Song van Bernard Cornwall nemen. De ondertitel is namelijk ‘The battle for London’.

Een boek uit de bibliotheek

Meer dan de helft van de boeken die ik las komen uit de bibliotheek. Ik kies er In ongenade van Sarah Dunant uit. Omdat dit boek zich afspeelt tijdens de Italiaanse Renaissance, waar ik een zwak voor heb (en dit jaar te weinig boeken over gelezen heb). Het is een toegankelijk historisch boek over jonge meisjes die vaak tegen hun wil worden opgesloten in een klooster.

Een boek dat je leende van een vriend(in) of een mede Verbeelding Book Club lid

Op aanraden van Leen las ik iets van haar lievelingsschrijver Ammaniti. Ik vind dat dat ook zeker telt want zonder haar had ik dit boek zeker niet gelezen. Ik haal je op, ik neem je mee werd een fijne kennismaking met de Italiaanse literatuur.

Een boek met een vleugje magie erin (full on fantasy of magisch realisme)

Er zit magie in Outlander, maar ik had iets beloofd hé ^^. Voor deze neem ik de horlogemaker van Londen, er zit heel subtiel wat magie in.

Een boek dat je ooit op school moest lezen om te zien wat je er nu van denkt of om het eindelijk te lezen omdat je het toen niet las

Jane Eyre, jarenlang op de leeslijst Engels gestaan, nooit opgepakt. Ik begrijp helemaal niet waarom, het is een geweldig verhaal. Lange leve project klassiekers!

Een boek dat iedereen en z’n moeder al heeft gelezen, behalve jij

Ik heb heel erg dat gevoel bij de boeken van Griet Op De Beeck. Kom hier dat ik u kus was een aangename kennismaking met deze Vlaamse schrijfster.

Een boek dat in ergens ter wereld op de verbannen lijst staat

Ik las ergens dat de boeken van Paulo Coelho verbannen zijn (geweest?) in Iran. Waarschijnlijk om de katholieke inslag. De Alchemist was niet 100% mijn ding, maar toch graag gelezen.

Een eerste deel in een reeks

De poorten van Rome is het eerste deel van een reeks over Caesar. Afgelopen jaar las ik meteen ook de 2 volgende delen. Deze reeks uitlezen staat sowieso op de planning voor 2018.

Ik kom uiteindelijk uit op 23/30. Niet slecht want ik heb helemaal niet gelezen met de challenge in het achterhoofd. En ik ben vooral trots dat ik 23 verschillende boeken heb kunnen gebruiken.

Hoe was jouw leesjaar? Heb jij de Verbeelding Book Challenge gehaald?

0 thoughts on “Gelezen in 2017 & Verbeelding Book Challenge

 1. Wow, mooi leesjaar! Ik heb de challenge bijlange niet gehaald, maar dat wist ik van tevoren al, het ging mij eerder om de motivatie dan wat anders. Een mooi 2018 gewenst, gevuld met fijne boeken!

  1. Ja, ik wist ook dat ik de challenge nooit volledig zou halen, maar de inspiratie die je krijgt doordat anderen er ook over schrijven is an sich al de moeite 😉 Voor jou ook een mooi 2018 en leesjaar!

 2. Schoon overzicht, en drie klassiekers lijkt me toch een mooi resultaat! Met ‘boeken uit 2017: probeer die maar eens vast te krijgen in de bib’ bedoel je toch dat die massaal gereserveerd worden door andere lezers, en toch niet dat er geen recente boeken zijn? 🙂 De bekeerlinge staat op het lijstje van de leesclub waar ik binnenkort aan ga deelnemen (één van mijn initiatieven om zelf meer aan het lezen te gaan). The Narrow Road to the Deep North zet ik ook op mijn lijstje.

  1. Ja idd, boeken die dit jaar uitkomen, zeker de bekende, zijn meestal constant gereserveerd en dan vind ik dat er genoeg andere boeken zijn om niet ook naar een reservatie mee te dingen ;).

 3. Ik heb 33 boeken gelezen dit jaar, ben aan mijn 34e bezig. Ik heb pas later op het jaar aan de Verbeelding Challenge gedacht en ik kon al heel veel inpassen. Ik ga voor 30/30 al heb ik wel een boek voor twee puntjes gebruikt. Maar dat mag van mezelf 😉

  1. Dat is herkenbaar, het makkelijkste is om bijna elke dag een vast momentje voor te behouden om te lezen en voor je weet heb je heel wat boeken uit 😉 veel leesplezier dit jaar!

 4. Heel goed gedaan zeg! Ik haalde hem deze keer voor het eerst 🙂 En ga dit jaar opnieuw mee doen. En hoop dat jij ook dit jaar opnieuw veel gaat lezen en vooral updates erover gaat publiceren want dan kom ik hier heel graag inspiratie opdoen 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *