Close
Gelezen in 2022 & leesdoelen 2023

Gelezen in 2022 & leesdoelen 2023

Tijd voor een terugblik op de gelezen boeken van 2022. Mijn jaar in boeken vind je via deze link op Goodreads. Ik lijst net als vorig jaar even de belangrijkste cijfers op om nadien mijn tien favorieten van het jaar op een rijtje te zetten.

De statistieken van 2022

  • Ik las in 2022 46 boeken uit. Dat zijn er twee minder dan vorig jaar, maar nog steeds een heel hoog aantal. En uiteraard voldoende om mijn leesdoel van 40 te overschrijden.
  • Die 46 waren goed voor 18.863 pagina’s.
  • Gemiddeld waren de boeken die ik las 410 pagina’s dik. Dat is een beetje hoger dan vorig jaar. En dus best pittig qua lengte. Ik lees nu eenmaal liever dikke pillen.
  • De dikste boeken waren Anna Karenina (803p.) en When Christ and his Saints Slept (784p.). Het dunste exemplaar was Het proces van Kafka (255p. maar het voelde langer aan ^^).
  • Ik las 5 klassiekers, maar stopte daar halverwege het jaar mee omdat het wat begon tegen te vallen. Alle 41 overige boeken vallen onder het brede genre ‘historische fictie’.
  • Die diversiteit qua historische fictie toont zich in de periodes. Ik las minstens één boek dat zich afspeelde in elke eeuw tussen de 10de en de 20ste eeuw. Topeeuwen waren de 16de en de 17de eeuw, de setting van telkens 6 boeken. Ik las ook twee boeken die zich afspeelden in het oude Rome (1ste eeuw N.C.) en 5 boeken van V.C. (voornamelijk het oude Griekenland en een boek over Egypte).
  • Qua landen topt Engeland alweer het lijstje met 25 boeken die zich daar afspeelden, gevolgd door Frankrijk (5) en Italië en Griekenland (allebei 4). Ik las in totaal verhalen uit 11 verschillende landen (dat kan nog wat beter qua diversiteit).
  • Ik las 12 boeken in het Nederlands en 34 in het Engels
  • Ik ontleende 20 boeken uit de bibliotheek, las 21 boeken op mijn Kindle e-reader en slechts 5 boeken uit de kast (laat ons zeggen dat ik er meer dan 5 boeken kocht of kreeg :p).

Mijn tien favorieten

Uit die 46 boeken er 10 kiezen is niet gemakkelijk. Er waren enkele echte uitschieters, maar daarnaast ook vooral wat vier sterren boeken. Daaruit heb ik geselecteerd welke boeken mij nu nog steeds het meest zijn bijgebleven. Indien het boek in het Nederlands is vertaald staat de titel tussen haakjes.

That bonesetter woman – Frances Quinn

In dit boek volgen we Durie Proudfoot die in het 18de eeuwse Londen een carrière als bonesetter, een soort middeleeuwse chiropractor, wil uitbouwen. Dit is zo’n geweldig geschreven boek met meerdere verhaallijnen over drie vrouwen die elk hun weg zoeken in een mannenwereld. Een roman die een breed publiek zou weten te bekoren, maar die helaas onbekend is in België.

The price of blood – Patricia Bracewell

Het al even steengoede vervolg op ‘Shadow on the crown’. De trilogie gaat over Emma van Normandië die wordt uitgehuwelijkt aan koning Aethelred II. Die worstelt met invallen van de Denen en zijn zonen die alvast wat macht naar zich toe willen trekken. We volgen ook Emma’s rivale Elgiva. Voor de fans van Vikings: Valhalla op Netflix, zij zullen Emma en een aantal andere personages zeker herkennen.

Stone blind – Nathalie Haynes (vertaald als ‘De blik van Medusa’)

Een moderne hervertelling van het verhaal van de gedoemde Gorgon Medusa vanuit haar eigen standpunt. Perseus is in dit verhaal niet bepaald een held en ook de Goden spelen het niet altijd even eerlijk. Verschillende perspectieven wisselen elkaar af. Opnieuw een ijzersterke roman van de hand van de queen van de Griekse mythen Nathalie Haynes. Misschien zelfs beter dan ‘A thousand ships’ (stond in de top tien van vorig jaar). Zo blij dat ze hier in België en Nederland haar boeken zijn beginnen vertalen.

When Christ and his Saints Slept – Sharon Kay Penman

Een boek uit begin jaren ’90 in deze lijst? Met het werk van Penman kan dat zomaar. Haar boeken lezen alsof ze gisteren zijn uitgebracht, helaas stierf Penham een dik jaar geleden. When Christ and his Saints Slept is het eerste boek van haar Plantagenet serie over Henry II en Eleanor of Aquitaine. Maar in dit verhaal gaat het nog over de strijd van Stephen en keizerin Maude tijdens de Anarchie in Engeland. Ik geef het toe, een door en door historisch verhaal. Maar zo goed!

The wolf den – Elodie Harper (vertaald als Het Wolvennest)

Een serie over de prostituee Amara die in Pompeii wil ontsnappen aan haar lot. In het bordeel Het Wolvennest deelt ze lief en leed met vier andere ‘wolvinnen’ die elk hun eigen verhaal hebben. Een boek over vriendschap en hoop tegen de achtergrond van een gedoemde stad. Ook het tweede deel ‘The house with the golden door’ is al uit en deel drie wordt verwacht in 2023. In Engelstalig boekenblogland is iedereen (ook niet historische fictielezers) wild van deze boeken en terecht!

Essex dogs – Dan Jones

Essex Dogs gaat over een groep Engelse soldaten die naar Frankrijk trekken voor wat wij nu kennen als de Honderdjarige Oorlog. Zij maken heel wat (gruwel) mee en hebben elk hun eigen verhaal en demonen. Een boek in de traditie van Bernard Cornwell en Conn Iggulden. Voor de fans van Vikings, The Last Kingdom en middeleeuwse veldslagen. Aangezien het Dan Jones is, verwacht ik nog wel dat deze serie (want yes, het is opnieuw een trilogie) vertaald zal worden.

Nefertiti – Michelle Moran

Het verhaal van de beruchte farao Nefertiti vanuit het standpunt van haar zus verteld. Zeer toegankelijk geschreven zodat je de gebruiken van het Egyptische hof leert kennen. Eentje over een originele periode die lekker wegleest.

Heartstone – C.J. Sansom

We volgen opnieuw advocaat Matthew Shardlake in 16de eeuws Tudor Engeland. Hij wordt geconfronteerd met twee vreemde zaken waarmee hij zich danig in nesten werkt. Voor fans van historische mysteries. De boeken van Sansom zijn de beste in het genre. Deze serie wordt gradueel vertaald, van Heartstone vond ik nog geen NL versie.

Cloud cuckoo land – Anthony Doerr (Vertaald als Wolkenstad)

Het duurde even voor Doerr een nieuw boek uitbracht, maar dit is er weer boenk op. Iets totaal anders dan ‘Als je het licht niet kunt zien’. Het gaat over vijf jonge kinderen in drie tijdperken (13de eeuw, 20ste eeuw en de toekomst) die allemaal een outcast zijn in de maatschappij en via hun liefde voor boeken een uitweg zoeken. Je moet even doorbijten want Doerr schrijft gedetailleerd, maar voor de volhouder ligt er een prachtig verhaal klaar.

Anne Boleyn, a king’s obsession – Alison Weir

Niet elk boek over Anne Boleyn is een voltreffer en ik ben ook niet altijd fan van wat Alison Weir schrijft. Maar haar Anne Boleyn boek is een goede poging om haar verhaal neer te zetten. Ze komt nog altijd gewiekst en wat koud over, maar er zit veel menselijkheid in deze interpretatie van haar persoonlijkheid. En ik lees ook gewoon zo graag een goed Tudorboek (die zeker niet talrijk te vinden zijn).

Hebben de lijst net niet gehaald: Ariadne, Wildevrouw en The honey and the sting.

Leesdoelen 2023

Met volgend jaar een verhuis op het programma wil ik de lat niet hoger leggen dan nodig. Ik ga mijn Goodreads challenge opnieuw op 40 boeken zetten en verder vooral lezen waar ik zin in heb. Veel historisch dus waarschijnlijk en wat bekendere werken tussendoor. Voor klassiekers maak ik wel opnieuw tijd als ik daar zin in krijg.

Meer leestips?

Mijn leesvorderingen kan je zeker hier blijven volgen en op Goodreads (voeg me zeker toe als vriend), uitgebreide reviews en andere bookish content schrijf ik op mijn andere blog In Another Era. Zin om mijn leesoverzichten van de afgelopen jaren terug te lezen en zo nog wat aanraders te ontdekken? Deze kan je hier terugvinden: 2021, 2020, 201920182017, 2016 en 2015.

Wil je weten hoe ik zoveel boeken lees op een jaar tijd? Ik schreef ooit al eens een post met tips om meer lezen.

Wat was jouw favoriete boek dat je las in 2022?

6 thoughts on “Gelezen in 2022 & leesdoelen 2023

  1. Een tip: ‘Vrouwen van as’ van Mia Couto. Een Mozambikaanse historische roman, vertaald uit het Portugees. Mia Couto (een man) is de meest gewaardeerde Mozambikaanse schrijver. Ik schrijf dit omdat je zelf meldt: 11 verschillende landen, (dat kan nog wat beter qua diversiteit).
    Een fijn blog (lijst) waar ik vast wel eens een boek van zal opsporen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *