Close
Gelezen in 2019

Gelezen in 2019

Naar goede gewoonte blik ik even terug op het afgelopen leesjaar. Want #nevernotreading. Daarbij laat ik me helpen door de statistieken van Goodreads. Jeej, cijfertjes! Op hoeveel pagina’s ben ik dit jaar gestrand? Welke pareltjes moet je zeker ook lezen? Wat waren de tegenvallers?

Mijn jaar in boeken kan je trouwens hier bekijken, en voeg me gerust even toe op Goodreads om ook in 2020 op de hoogte te blijven van wat ik lees.

De cijfertjes

  • Ik las dit jaar 38 boeken, dat zijn er ruim voldoende om mijn doel van 30 te doorstrepen. Het zijn er twee minder dan vorig jaar, toen ik met 40 boeken echt wel een geweldig leesjaar had.
  • Deze 38 boeken waren goed voor maar liefst 16.505 pagina’s. Ik neem op Goodreads altijd de Engelstalige versie van een boek. Het zou dus kunnen dat ik in de praktijk meer of minder pagina’s las, omdat ik soms ook in het Nederlands lees.
  • Raar maar waar, ik las bijna 300 pagina’s meer dan vorig jaar, ook al strand ik op minder boeken. Mijn boeken waren dit jaar gemiddeld dus dikker.
  • Dat bewijst dit cijfertje: in 2019 las ik boeken die gemiddeld 434 pagina’s telden. Vorig jaar stond dit cijfer op 405. Dus ja, ik lees voornamelijk dikkere boeken. En geloof het of niet, ik vind 430 een ideaal aantal pagina’s voor een boek. Niet te dun en niet te dik, dus grappig dat het gemiddelde dit zo mooi weergeeft.
  • Het dunste boek was Oogst van Jim Grace (208 pagina’s, al telde de NL vertaling zeker meer waardoor het niet zo dun aanvoelde), het dikste boek heet ‘een echo in de tijd‘ van Diana Gabaldon en was goed voor maar liefst 1.149 pagina’s. Het is niet echt onverwacht dat Outlander het lijstje van dikke boeken topt, want dat doet het al een aantal jaren. Ik lees namelijk elk jaar een Outlanderboek.
  • Gemiddeld gaf ik een boek 3,4 sterren op Goodreads, exact hetzelfde cijfer dan vorig jaar. Ik heb voor mijn gevoel meer matige en oké boeken gelezen die ik maar drie sterren gaf dan andere jaren, maar dat klopt dus niet als ik naar de cijfers kijk.
  • Ik las maar 4 boeken uit mijn eigen kast, al de rest kwam uit de bib. Die 4 behoren zeker tot de betere verhalen van 2019. Ik ben ook vrij zeker dat ik meer dan 4 boeken kocht of kreeg dit jaar :p. Ik moet dus duidelijk wat vaker iets uit de kast nemen.
  • Ik las maar één boek dat ik als een klassieker beschouw (mijn definitie is gepubliceerd voor 1960). Rebecca van Daphne Du Maurier. De reden daarvoor is dat het niet zo evident blijkt om klassiekers uit de bib te lenen in een goede versie en ik niets meer in de eigen kast had staan. Kan dus absoluut beter volgend jaar.
  • Ik ontleende dit jaar ook een bibbox in het genre historische romans omdat onze bib aan het renoveren is. Ik kreeg 10 willekeurige boeken te leen voor enkele maanden. Daarvan las ik al 5 boeken, maar jammer genoeg vielen de meeste boeken tegen. Ik ontdekte wel één pareltje. Verder twee mwah’s en twee boeken waar ik me echt heb doorgeworsteld. Voorlopig blijkt dat ik mijn eigen leesvoorkeuren goed kan inschatten en dat random boeken lezen niet zo werkt, ook al gaat het om mijn favoriete genre.
  • Ik las opvallend veel trilogieën of boeken die daar deel van zijn, want nog niet elke trilogie kon ik afwerken.

Maar hoe kan het nu dat jij zoveel leest?

Ik zie deze dagen heel wat mensen hun favoriete boeken van het jaar delen en ik besef dat 38 voor velen een enorm aantal lijkt. Heel wat mensen willen wel lezen, maar lijken er de tijd niet voor te hebben. Hoe kan het dat ik daar tijd voor had, nog wel in het jaar dat ik ben beginnen bouwen? Ik deelde eerder al eens wat tips om meer te lezen op de blog en wie weet schrijf ik er binnenkort nog wel eens over.

Ontdek mijn tips om meer te lezen

De beste boeken van 2019

Ik was eerst van plan om net als de vorige jaren een top 5 van boeken te delen. Maar omdat ik maar één boek vijf sterren gaf en massa’s 4 sterren zou dit een heel subjectieve keuze zijn. Ik lees ook vrij specifieke historische boeken die waarschijnlijk niet voor iedereen geschikt zijn, maar waar ik zelf enorm van genoten heb. Dus daarom heb ik besloten om twee top vijven te maken. Gratis en voor niks zeg. En we beginnen met:

De beste boeken van 2019 die niet zwaar historisch zijn, en die dus op iedereens lijstje zouden moeten prijken.

In random volgorde trouwens. Titels in het Nederlands (tenzij ze niet vertaald zijn), links naar de boeken in het Engels.

Leven na leven – Kate Atkinson ****

Jep technisch gezien is dit een historisch boek, maar het is zoveel meer en vooral met recht een geprezen boek. Het hoofdpersonage wordt steeds opnieuw geboren en maakt telkens andere keuzes, waardoor ook de realiteit anders uitdraait. Integrerend boek dat doet nadenken en ik zelfs ooit nog een tweede keer wil lezen.

Rebecca – Daphne Du Maurier ****

De enige klassieker van 2019, maar wel eentje die me zal bijblijven. Gothic novel is zo’n genre dat me steeds vaker trekt. En eens je Rebecca gelezen hebt, herken je Rebecca ook in heel wat andere boeken. Er is geen auteur die beter een huis en alles daarrond kan beschrijven dan Du Maurier.

Fan van het gothic-genre en/of Rebecca? The familiars riep mij bij dezelfde stemming op en gaat over de heksenjacht in Engeland.

Er was eens een rivier – Diane Setterfield ****

Dit is nog zo’n gothic boek met historische invloeden. Over een meisje dat verdrinkt in de rivier en dan terug tot leven komt. Een meisje dat heel wat wonden zal helen op haar eigen manier. Een boek om de tijd voor te nemen en je te laten meevoeren op het kabbelende tempo van de rivier.

De millennium-trilogie – Stieg Larsson ****

Beetje valsspelen dit aangezien het meerdere boeken omvat, oeps :). Omdat deze reeks me begin dit jaar toch helemaal meenam en het zijn best kleppers. Soms zijn hypes terecht, want zelfs een niet thrillerfan als ik heb er van genoten. Zegt genoeg.

Een lied voor Achilles– Madeline Miller ****

Terwijl haar tweede boek ‘Circe’ alle lijsten topt, las ik dit jaar haar eerste boek. Dit is een young adult hervertelling van de Ilias van Homerus. Het is dus een enorm toegankelijk boek over de Griekse mythologie dat ik in enkele dagen uitlas. Een zeer pakkend verhaal over een gedoemde liefde en een gedoemde stad.

De beste historische boeken uit 2019, voor wie al eens graag meegenomen wordt in het verleden en het niet erg vindt om een stamboom te raadplegen.

Maar ik raad ook een goede historische detective en chicklitreeks aan dus nu moet je wel verder lezen en boeken op je lijstje zetten ;).

The last queen – C.W. Gortner *****

Het enige 5-sterrenboek uit 2019, ik vrees dat ik extreem streng ben geweest dit jaar. Maar dit boek heeft me op valreep nog weggeblazen. Het verhaal van Juana Of Castilië wordt hier eindelijk eens met veel respect voor haar persoon vertelt. Geen dikke klepper, of moeilijke politieke intriges. Gewoon het tragische verhaal van een jonge vrouw die buitenspel wordt gezeten door de mannenwereld waarin ze moet zien te overleven. Voor fans van ‘de bourgondiërs’ van Bart Van Loo.

The devil’s queen – Jeanne Kalogridis ****

Kalogridis staat altijd garant voor een goed historisch boek met een vleugje spanning (en een loopje met de realiteit dat ook). Catherine De Medici heeft een enorm interessant en dramatisch leven gehad en de geschiedenis is zeker niet altijd lief voor haar geweest. In dit boek lees je haar verhaal. Van haar onzekere jeugd tot aan die dramatische Bartholomeusnacht in Augustus. Beklijvend tot aan het einde.

De Cicero-trilogie – Robert Harris ****

Robert Harris is mijn meest gelezen auteur uit 2019 (ik las namelijk ook nog Pompeii, voor wie wil starten met iets toegankelijker) en tegelijk was het de eerste keer dat ik iets van hem las. Het Oude Rome zal altijd een grote liefde blijven en geen periode was meer dramatisch dan de val van republiek en de opkomst van het keizerrijk. Marcus Tullius Cicero is één van de Romeinen die daarin een grote rol zal spelen. Lustrum, het tweede boek uit de trilogie, is trouwens mijn favoriet. Daarin wordt het Catalinaplot ontdekt en kent Cicero zijn grootste gloriemoment.

Dissolution – C.J. Sansom **** (zou vertaald zijn als kloostermoord in het Nederlands)

Voor al wie graag een detective leest en eens een andere context wil. De focus ligt op een moord in een klooster dat binnenkort door Henry VIII ontbonden zal worden. De komst van Matthew Shardlake, de afgezant van Thomas Cromwell, die de moord zal onderzoeken zet nog meer tragische gebeurtenissen in gang. Een briljant hoofdpersonage, waardoor ik de vervolgdelen zeker nog wil lezen, en een moordmysterie om je tanden in te zetten vatten dit boek het best samen.

Genoten van dit boek? Probeer dan ook eens ‘de kroon‘. Over een jonge vrouw die een geheim probeert te ontrafelen in een klooster in dezelfde periode.

De Oceana-trilogie -Tamara McKinley (en dan vooral deel 1) ****

Voor de chicklit- en familiekroniekliefhebbers (de fans van Lucinda Riley dus). Deze boeken volgen twee families tijdens de ontdekking en kolonisatie van Australië door Groot-Brittanië. Er is ook veel aandacht voor het lot van de aboriginals en de gevangenen die naar het eiland gedeporteerd zijn. Verhalen over liefde, vriendschap en volharding geschreven in een vlotte en zelfs chicklitachtige stijl. Ik ben er door gevlogen en heb tegelijk wat bijgeleerd. Geen hoogstaande literatuur, maar ideaal om even te ontsnappen uit de realiteit.

Wat brengt 2020?

In 2020 wil ik mezelf niet te veel leesverplichtingen opleggen (zoals de time travel challenge van vorig jaar die ik alweer helemaal vergeten was). Ik heb al gemerkt dat dit niet altijd werkt voor mij. Mijn Goodreads challenge gaat dit jaar wel de hoogte in. Ik ga al twee jaar ruim over de 30, dus dit jaar zet ik hem op 35. Opnieuw minstens 16.000 pagina’s lezen lijkt me een leuk doel.

Zoals steeds zal je elke maand mijn leesvordering kunnen volgens in de rubriek #ophetnachtkastje en op Goodreads. Zin om mijn leesoverzichten van de afgelopen jaren terug te lezen? Deze kan je hier terugvinden: 2018, 20172016 en 2015.

Welk boek is jouw ultieme aanrader uit 2019? En welk leesdoel leg jij jezelf op in 2020?

0 thoughts on “Gelezen in 2019

  1. Ik heb mezelf voorgenomen om 20 boeken te lezen, dat zou ik moeiteloos moeten halen. Misschien streef ik stiekem wel naar 30. Qua inhoud kan het nog alle kanten uit 🙂

  2. Mijn favoriete boek van 2019 was Kathedraal van de zee. Ik heb ook veel meer gelezen dan voorzien, 55 boeken in totaal, maar voor dit jaar houdt ik het toch iets voorzichtiger, aangezien ik ook van plan ben om te verhuizen in 2020.

  3. Ik zet mijn leesdoel op 70. Ik las er 65 in het vorige jaar maar vooral de laatste maanden had ik niet meer de fut om nog veel te lezen. Dus mijn doel lijkt me niet onhaalbaar.

  4. Ik wil proberen om dit jaar 30 boeken te lezen, waaronder ook een aantal non-fictie boeken. En dat laatste wordt een uitdaging voor mij 🙂 Leuke tips trouwens, ik noteer er meteen een aantal op mijn verlanglijstje!

    1. Non-fictie lukt me dus ook amper om te lezen, ook al geloof ik dat ik er veel plezier en kennis zou uithalen. Ik grijp altijd terug naar fictie. Veel succes daarmee dus, misschien ontdek ik door jou wel goede tips die me toch overtuigen. 😃

  5. Goed gelezen!! 38 vind ik een realistischer aantal dan sommige die 100 boeken lezen, ik vraag me dan af hebben die zoveel tijd of lezen die eerder diagonaal?

    Eigenlijk moet je idd naar het aantal pagina’s kijken. Ik heb me daar vorige maand mee bezig gehouden om ieder boek aan te passen naar de werkelijke versie op goodreads: dus als ik een Nederlandstalige paperback las, dan zorgde ik dat Goodreads die versie nam.

  6. Wow, ja, jij leest inderdaad dikke boeken!
    Mijn doel is ingesteld op 35 boeken, maar wellicht ga ik daar wel weer over. We zien wel!
    Over mijn favoriete boeken van 2019 kan je lezen op mijn blog :-).
    Veel leesplezier in 2020!

    1. Ja vroeger nam ik meer dunnere boeken op omdat zo’n dikke kleppers ma wel afschrikten, maar ik heb geleerd dat ik gewoon echt meer geniet van dikke boeken dus dan kies ik daar voluit voor. Ook voor jou veel leesplezier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *