Close
2015 in boeken

2015 in boeken

Goodreads stuurde me een aantal weken geleden dit jaaroverzicht van mijn gelezen boeken in 2015 op. Een goede basis om even stil te staan bij wat ik het afgelopen jaar allemaal gelezen heb (en stiekem vind ik al die cijfers en statistieken gewoon leuk om te weten). Ik las 18 boeken, goed voor 7 333 pagina’s en gemiddeld telde de boeken die ik las 407 pagina’s (wat betekent dat ik best dikke boeken lees eigenlijk). 

Welke boeken zijn nu echt de moeite om op jouw leeslijstje te zetten? En wat zijn mijn leesdoelen voor 2016?

Trend: Renaissance-Italië

De vorige jaren las ik vooral historische boeken die zich afspelen in middeleeuws Engeland. Dit jaar wekte een totaal andere periode mijn interesse, namelijk de Italiaanse Renaissance. Het tijdperk van de Italiaanse oorlogen, de medici-familie in Florence, de Borgiapaus en natuurlijk de opkomst van vele grote kunstenaars zoals Leonardo Da Vinci.

P1030274 (2)

Ik las 5 boeken die zich breed genomen in deze periode afspelen. Sins Of The House of Borgia van Sarah Bower heeft niet alleen de mooiste cover ooit, het was ook echt een geweldig boek. Hoewel er enkele clichés in het verhaal zitten, heb ik toch enorm genoten van de personages (Giulio D’Este <3) en de vertelstijl van Bower. De muze van Leonardo van Karen Essex is een tweede aanrader. Mooie mix tussen kunst, politiek en liefde. Een schitterend gebrek van de Nederlandse schrijver Arthur Japin wint ongetwijfeld de prijs voor de mooiste schrijfstijl van alle boeken die ik dit jaar las.

Guilty pleasure: Outlander & Terugkeer naar Inverness

Gewoon verslavend, dat zijn de boeken van Diana Gabaldon. Jamie en Claire namen me afgelopen zomer mee op een meer dan 1600 pagina’s tellende reis. Niet meteen zware literatuur, maar verhaallijnen vol geschiedenis, passie, actie en een vleugje magie. Wat wil je nog meer?

Bestsellers: Jojo Moyes betovert

Ieder jaar probeer ik ook enkele gehypete boeken te lezen. Gone girl is veruit één van de beste thrillers die ik ooit las (ik lees er nu wel niet zo veel meer de laatste jaren ^^) en daarom binnen zijn genre de hype volledig waard. Ik ben ook heel benieuwd naar de film. De echte verassing was Voor jou van Jojo Moyes. Het boek kwam bij mij over als een zoetsappig liefdesverhaal (not my cup of tea), maar het is één van de beste romans die ik ooit las. Dit boek heeft met Lou een geweldig realistisch en herkenbaar vrouwelijk personage te pakken. Lezen buiten mijn comfort zone loont duidelijk, dat heeft Voor Jou bewezen.

P1030279 (2)

Topper van 2015: Augustus

Ik las dit jaar weinig slechte boeken. Hoe goed de andere boeken echter ook waren, er is maar één boek dat me echt kilometers ver heeft weggeblazen. Augustus van John Williams. Dit boek is geniaal, wakkerde mijn liefde voor het Oude Rome weer aan en is dan ook nog eens in een verfrissende brief- en dagboekvorm geschreven die de schrijfstijl van de beste poëten uit het Oude Rome benadert. Oh ja, alle feiten in dit verhaal kloppen en de interpretatie van de andere gebeurtenissen is gruwelijk realistisch. Ga dit pareltje lezen en wel nu meteen!

Doelen voor 2016? 

18 boeken is gezien de drukte van het afgelopen jaar best veel en ik ben dan ook tevreden met mijn leesjaar van 2015. Er waren echter nog te veel periodes dat ik niet aan het lezen was. Mijn grootste doel voor 2016 is dan ook om altijd een boek aan het lezen te zijn. Eens ik in een boek ben begonnen, pak dat ik dat ook sneller op. Deze kleine inspanning kan er voor zorgen dat ik meer ga lezen. Mijn Goodreads challenge zet ik dit jaar op 25 boeken. Een hele uitdaging want dat zijn er 7 meer dan afgelopen jaar en het wordt er niet minder druk op.

P1020003 (3)

In 2016 zal ik in de eerste plaats proberen om enkele klassiekers te lezen. Ik ben al begonnen in Sense & Sensibility en hoop deze in januari uit te lezen. Daarnaast liggen enkele advertising boeken klaar. Ik heb jarenlang geen non-fictie gelezen, maar door BAS wil ik mij nog meer verdiepen in reclame en marketing. Natuurlijk ga ik verder met het derde boek van Outlander, Jamie en Claire kan ik nu eenmaal niet meer loslaten. Naar aanleiding van de BBC-serie The Last Kingdom staan ook de boeken van Bernard Cornwell klaar in mijn kast om dit jaar gelezen te worden, net als enkele andere historische fictieboeken over middeleeuws Engeland. En ik wil eindelijk eens beginnen aan Game Of Thrones. Genoeg leesvoer dus, benieuwd waar ik uitkom!

Wat zijn jouw leesdoelen voor het komende jaar? Welke topper ontbreekt er op mijn readinglist voor 2016?

P.S. Wil je per boek een uitgebreide recensie lezen en volgen hoe het me vergaat met mijn leesdoelen voor 2016? Voeg mij dan hier toe als vriend op Goodreads.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *