Close
Gelezen in 2020 & leesdoelen 2021

Gelezen in 2020 & leesdoelen 2021

Naar zeer goede gewoonte blik ik elk jaar terug op mijn gelezen boeken. De statistieken zijn makkelijk bij te houden dankzij Goodreads en zijn fameuze ‘year in books‘. Ik maak ook altijd een lijstje met mijn favoriete boeken van het afgelopen jaar, zodat jij meteen weer wat leesinspiratie hebt voor 2021. En ik blik ook al even kort vooruit naar het komende leesjaar.

De statistieken van 2020

 • Ik las het afgelopen jaar 39 boeken, ruim voldoende om mijn Goodreads challenge te behalen. Gemiddeld las ik dus ongeveer 3 boeken per maand.
 • Ik las één boek meer dan vorig jaar, en het is mijn op één na beste leesjaar in aantal boeken. In 2018 las ik 40 boeken.
 • De 39 boeken van dit jaar waren goed voor 14.495 pagina’s (geschat op basis van de oorspronkelijke uitgaves). Dat zijn toch wel 2.000 pagina’s minder dan vorig jaar. Zo’n geweldig leesjaar was het dus toch niet, er waren heel wat periodes dat ik het niet eenvoudig vond om op een boek te concentreren (met dank aan een bepaald virus).
 • En de reden voor het lagere aantal pagina’s is simpel: ik las minder dikke boeken dan de afgelopen jaren. Gemiddeld waren mijn boeken 371 pagina’s dik. Niet slecht, maar meestal scoor ik ruim over de 400 pagina’s.
 • Ik las dit jaar geen echte kleppers bv. van over de 1.000 pagina’s. Het dikste boek was sovereign van C.J. Sansom met slechts 583 pagina’s. Dus daardoor is het gemiddelde een ‘normaler’ aantal. Mijn dunste boek was ‘een Parijse affaire‘ van Tatiana De Rosnay, een kortverhalenbundel van 114 pagina’s.
 • Ik gaf een gemiddelde rating van 3.6 sterren, dat is iets hoger dan de afgelopen jaren. Ik las dan ook drie 5-sterren boeken en heel wat andere boeken kregen 4 sterren toebedeeld. Het was dus zeker geen slecht leesjaar!
 • Covid zorgde ervoor dat ik opvallend minder boeken uit de bib ontleende. Vooral in de eerste helft van het jaar las ik daardoor fysieke boeken uit de kast. In totaal las ik 7 boeken uit de kast en kocht ik maar 1 fysiek boek. Ik ben dan ook sinds februari niet meer fysiek in een boekenwinkel geweest.
 • In de zomer kocht ik mijn e-reader waardoor ik ondertussen 11 e-boeken heb gelezen (waarvan sommigen verkregen via Netgalley om een review over te schrijven op mijn boekenblog).
 • Ik las voornamelijk in het Engels, aangezien zowel de boeken in de kast als op de kindle Engelstalig zijn en ik ook in de bib vooral in het Engelse rek ging zoeken om snel een keuze te kunnen maken. Het verdict: ik las slechts 6 van de 39 boeken in het Nederlands.

De beste boeken van 2020

Dit jaar presenteer ik jullie een top tien van boeken die ik echte aanraders vond. Ik lees voornamelijk historische boeken, dus dat zal je ook merken in mijn top tien. Maar er zitten zeker heel toegankelijke pareltjes tussen!

We beginnen met de 5-sterren boeken, waarna ik mijn 7 meest favoriete 4-sterren boeken aan het lijstje toevoeg (de keuze was moeilijk, dus onder het laatste boek geef ik nog wat extra aanraders). Als het boek vertaald is in het Nederlands zet ik het erbij, maar dat is niet altijd het geval.

The glass woman – Caroline Lea *****

Ik heb iedereen die erom vroeg of die er niet om vroeg met dit boek om de oren geslagen het afgelopen jaar. The glass woman is een originele gothic novel die je meeneemt naar het barre en grauwe Ijsland. Alleen al om die setting is het de moeite waard. Maar ook omdat Rosa zo’n straffe jonge vrouw is, het verhaal spannend opgebouwd wordt en er een aantal wendingen in het boek zitten die ervoor zorgen dat je aan niets anders meer kan denken dan dit boek uitlezen.

Nederlandstalige recensie op Leuven Leest

The poison bed – E.C. Fremantle *****

Toen mijn favoriete historische auteur ineens historische thrillers begon te schrijven, was ik toch wel heel benieuwd. The poison bed stelde niet teleur! Dit is een soort historische gone girl gebaseerd op een waargebeurd schandaal aan het Stuarthof in Engeland. Een man en vrouw gaan beiden The Tower in voor dezelfde moord. De man ontkent, de vrouw bekent schuld. Slechts één van hen is de dader. Prangend verhaal

In the shadow of the crown *****

Eentje voor de liefhebbers van historische verhalen die zich niet altijd tijdens een wereldoorlog hoeven af te spelen. In the shadow of the crown neemt ons mee naar de 10de eeuw in Saksisch Engeland. Waar een jong meisje naar een vreemd land reist om een oudere koning te trouwen. Emma Of Normandië wordt echter niet verliefd op haar koning, maar op diens zoon. En tot overmaat van ramp plannen de Denen een aanval op haar nieuwe land. Een verhaal zo vlot geschreven vanuit verschillende perspectieven over een zeer sterke vrouw. Want ja, verhalen van sterke vrouwen zijn favoriet hierzo!

In het gezelschap van de courtisane – Sarah Dunant ****

Een verhaal over een prostituee en een dwerg die na een persoonlijk drama hun leven proberen heropbouwen in Venetië. Een boek over outcasts, vriendschap en kunst. Zo maakt de schilder Titiaan zijn opwachting. Voor de boeken van Dunant moet je geen liefhebber zijn van geschiedenis, maar wel van ‘La dolce vita’. Ze zijn ideaal voor iedereen op zoek naar een sfeerrijk verhaal bij een goed glas wijn.

Nederlandstalige recensie op Leuven Leest

Milady – Laura L. Sullivan ****

Een inkijkje in het leven van de wreedste vrouwelijke schurk uit de geschiedenis van de literatuur: Milady De Winter uit ‘de drie musketiers’ van Dumas. Milady biedt een originele blik op haar leven van jong meisje op het Engelse platteland tot de meeste gevreesde Franse spion. Want we weten allemaal dat de geschiedenis door mannen is geschreven, en dat die mannen vaak zaken verkeerd hebben ;).

The silence of the girls – Pat Barker ****

Vertaald als ‘de stilte van vrouwen‘. Een hervertelling van de Trojaanse oorlog vanuit het perspectief van Briseis, een Griekse prinses die de slavin wordt van Achilles. Een rauw, volwassen en ietwat feministisch boek waardoor je een heel andere kijk krijgt op de held Achilles. Er is een vervolg in de maak dat hoog op mijn te lezen lijstje staat (getiteld ’the women of Troy’).

Nederlandstalige recensie op Leuven Leest

The foundling – Stacey Halls ****

Een boek over twee vrouwen in Georgian London met elk hun eigen problemen. Bess heeft het financieel niet breed en laat daarom haar babydochter achter in het Londense Foundling weeshuis. Alexandra is een rijke weduwe die door een jeugdtrauma niet buiten de deur durft gaan en ook haar dochter binnenhoudt. Wanneer Bess enkele jaren later haar dochter weer wil ophalen, krijgt ze te horen dat iemand anders onder haar naam de baby al geclaimd heeft. The foundling is een intrigerend en warm verhaal. Ondertussen blijkbaar vertaald als ‘De vondeling’.

Nederlandstalige recensie op Leuven Leest

Sovereign – C.J. Sansom ****

In sovereign moeten Matthew Shardlake en zijn kompaan Barak opnieuw op zoek naar een moordenaar én documenten die een eeuwenoud geheim over het koningshuis bevatten. Zoals steeds komen alle verhaallijnen op het einde van het boek feilloos samen. Tot nu toe het beste deel van de reeks. Ze zijn zeker als standalone te lezen, maar ik raad aan om met boek 1 ‘dissolution‘ of ‘kloostermoord’ te beginnen. (Sovereign wordt ‘Advocaat van kwade zaken’ in het Nederlands, nu weet je meteen waarom ik ze in het Engels lees, met die rare NL titels…).

Nederlandstalige recensie op Leuven Leest

De boekendief – Marcus Zusak ****

Jaja, eindelijk las ik dit boek in 2020. Iedereen bleef me ermee achtervolgen. En ik heb ervan genoten. Een origineel oorlogsverhaal verteld vanuit de Dood over de verbeeldingskracht en de liefde voor boeken van een jong meisje. Triest en hoopgevend. Geen average oorlogsverhaal.

The silken rose – Carol McGrath ****

Omdat het gaat over een koningin die niet zoveel aandacht krijgt, omdat borduren er een rol in speelt en omdat McGrath als auteur een nieuwe ontdekking was. The silken rose vertelt het verhaal van Eleanor Of Provence, koningin van Henry III en she wolf genoemd in haar tijd. Het geeft een mooi tijdsbeeld en is vlot geschreven vanuit drie verschillende vrouwelijke perspectieven.

Ik koos voor The silken rose na lang twijfelen tussen nog enkele historische verhalen. Dus ik smijt nog even wat extra titels je richting uit: queen of the north (over Elizabeth Mortimer), the autumn throne (over Eleanor Of Aquitaine) & Valhalla (over queen Mary Of Teck, grootmoeder van de huidige queen). Aanraders voor fans van historische koninklijke verhalen (met dus een stamboom vooraan in het boek, ah ja :)).

Leesdoelen 2021

Wat wil ik nu gaan lezen in 2021? Mijn Goodreads challenge komt opnieuw op 35 boeken. Ik wil blijven focussen op kwaliteit en niet op kwantiteit, gemiddeld drie boeken per maand is voorlopig meer dan oké. Daarnaast wil ik wat vaker een klassieker lezen (ik doe mee aan the classics club, meer daarover op mijn boekenblog) en doe ook mee aan de historische fictie challenge waarbij ik minstens 25 historische boeken wil lezen. In 2020 las ik er 34 dus dat zou geen probleem mogen zijn.

Dus ik ga eigenlijk wat verder op hetzelfde elan, in dit vreemd jaar is nog maar eens gebleken hoeveel troost boeken kunnen bieden en hoe belangrijk lezen in mijn leven is.

Meer leestips?

Zoals steeds zal je elke maand mijn leesvordering kunnen volgen in de rubriek #ophetnachtkastje en op Goodreads (voeg me zeker toe als vriend), uitgebreide reviews en andere bookish content schrijf ik mijn andere blog In Another Era. Zin om mijn leesoverzichten van de afgelopen jaren terug te lezen en zo nog wat aanraders te ontdekken? Deze kan je hier terugvinden: 2019201820172016 en 2015.

Wil je weten hoe ik zoveel boeken lees op een jaar tijd? Ik schreef ooit al eens een post met tips om meer te lezen.

Ben jij tevreden met je leesjaar? Wat was jouw favoriete boek uit 2020?

0 thoughts on “Gelezen in 2020 & leesdoelen 2021

 1. De boekendief is één van de mooiste boeken die ik ooit las, en de boeken van C.J.Ransom zijn fantastisch. Ik veronderstel dat dit zijn nieuwste is. Als mijn boek uit is ga ik eens kijken of dit deel al beschikbaar is in het Nederlands.

  1. Dit is het derde deel van de Shardlake reeks en zeker niet het laatste, ik denk dat vorig jaar deel 7 is uitgekomen, maar ben niet zeker. Ik heb nog wat te gaan in ieder geval :). Inderdaad heel goede boeken.

 2. De boekendief, ja dat vond ik ook heel mooi. Van C.J. Sansom staat hier ‘Winter in Madrid’ klaar om dit jaar gelezen te worden (allé dat is toch de intentie 😉 ). Sarah Dunant, las ik twee boeken van: Schande en Schoonheid (een boek dat ik als give-away op m’n blog had geplaatst) en ‘De geboorte van Venus’ – dat laatste vond ik heel mooi ook. Ik doe dit jaar mee met een book challenge…benieuwd hoe ik het ervan af ga brengen. Ik zoek jou op op Goodreads.

  1. Winter in Madrid staat nog op het lijstje hier! Ik heb alle boeken van Sarah Dunant gelezen die over Italië gaan en ze zijn allemaal aan te raden ook. Maar de geboorte van Venus is misschien wel het beste boek inderdaad 🙂 Veel succes met je challenge!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *