Net zoals de afgelopen drie jaar (2017, 2016 en 2015), kijk ik ook dit jaar graag terug op mijn leesjaar. Ik deel elke maand mijn vooruitgang in de rubriek ‘Op het nachtkastje‘. Maar op hoeveel pagina’s ben ik nu gestrand? Welke boeken waren nu echt de moeite waard? En wat blijft er over van die ambitieuze doelen van vorig jaar?
Een overzicht van al mijn gelezen uit 2018 vind je in mijn GR-jaaroverzicht. Mijn leesvooruitgang kan je volgen op Goodreads. Voeg me daar gerust even toe.
De cijfertjes
- Ik las 40 boeken uit in 2018. Dat zijn er 10 meer dan mijn doel van 30 boeken en 4 meer dan in 2017.
- Die 40 boeken waren goed voor 16.228 pagina’s, dat zijn net geen 1.000 pagina’s meer dan vorig jaar.
- Gemiddeld bestond een boek uit 405 pagina’s, dat is een beetje minder dan vorig jaar (wat logisch is als je meer boeken leest). Maar het zijn dus nog steeds wel best dikke boeken die ik lees.
- Gemiddeld gaf ik een boek 3,4 sterren. Ik gaf drie boeken slechts twee sterren en eentje vijf sterren.
- 11 boeken kwamen uit de eigen kast, de overige 29 uit de bib.
- 26 boeken (en dus meer dan de helft) kan je als historische fictie beschouwen, overduidelijk mijn favoriete genre.
Ik ben dus opnieuw zeer tevreden van mijn leesjaar!
Mijn persoonlijke top 5
Net als vorig jaar deel ik graag mijn 5 beste boeken van het jaar met jullie. Het is een beetje een subjectieve top 5. Ik kies op basis van mijn gevoel, ik gaf veel boeken namelijk hetzelfde aantal sterren dit jaar. Ik merk ook dat ik niet altijd evenveel meer weet over de boeken die ik in het begin van het jaar las. Is dat al een ouderdomskwaaltje?
Sisters of treason – Elizabeth Freemantle
Het enige boek dat ik met 5 sterren heb beoordeeld. En toch lijkt het al even geleden dat ik het las. Freemantle is mijn favoriete historische schrijfster en dit boek gaat over Catherine & Mary Grey, de twee jongere zussen van lady Jane Grey. Het verhaal vertelt pakkend hoe gevaarlijk het was om Tudorbloed te hebben en dicht bij de troon te staan. Zoals altijd voegt Freemantle een perspectief toe van een onbekend iemand die dicht bij de hoofdpersonages staat, deze keer van de wat oudere schilderes Levina die bevriend is met de moeder van de meisjes.
Voor wie liever iets over de oudste zus, Jane, leest is Innocent traitor van Alison Weir een aanrader. Beklijvend boek.
The three musketeers – Alexandre Dumas
Ik verloor mijn hart aan Athos, Aramis, Porthos & d’Artagnan door de BBC-serie The Musketeers. Het werd dus echt tijd om het gelijknamige boek van Dumas te lezen. En hoewel het geen dun boekje is, zat ik helemaal in het verhaal. Het is een ironische avonturenroman met een historische tintje en ijzersterke personages. Dat vind ik zelf de beste beschrijving. Milady is de beste antiheldin ooit gecreëerd en hoewel de schrijfstijl hier en daar wat archaïsch is, heb ik toch enorm moeten lachen met dit boek.
The Agincourt Bride – Joanna Hickson
Het eerste deel van twee (het vervolg las ik ook dit jaar en is eveneens de moeite) over Catherine of Valois en haar min Mette. Historische fictie met een stamboom of twee bij, love it. Maar je moet er voor zijn. Catherine moet door vele watertjes zwemmen en in het eerste boek lees je vooral veel over hoe het in Frankrijk gesteld was ten tijde van de verwoestende slag bij Agincourt. Ik heb er veel over bijgeleerd en kan de gebeurtenissen nu beter vatten. De relatie tussen Catherine en Mette ontwikkelt mooi doorheen de jaren en kent zijn ups en downs. Heel graag gelezen
De zeven zussen, Maia’s verhaal – Lucinda Riley
Lucinda Riley leek wel overal dit jaar en ook ik zwichtte voor dit eerste boek. En hoewel het best dikke kleppers zijn genoot ik van het verhaal van Pa Salt en zijn zes adoptiedochters die bij zijn dood een brief krijgen met aanwijzigingen over hun afkomst. In het eerste boek ga je samen met de oudste zus, Maia, op zoek naar haar verleden. Ik had een enorme klik met Maia en vond ook het andere historische perspectief interessant. Je merkt dat Riley het verhaal wel echt goed heeft uitgedacht. Ik las ook het tweede boek uit de reeks over Ally, waarvan ik eveneens genoot, maar gewoon net iets minder dan bij het eerste.
De familiereünie – Tatiana De Rosnay
De Rosnay bracht in 2018 eindelijk nog eens een roman uit. Ik las het tijdens de zoveelste hittegolf deze zomer en dat terwijl het over een overstroming gaat in Parijs. Linden trekt naar Parijs voor een familierëunie met zijn ouders en zus, die elk hun eigen problemen en geheimen mee dragen. Wanneer zijn vader in het ziekenhuis belandt en het niet ophoudt met regenen zit het gezin vast in de hoofdstad. Stilaan komen de geheimen een voor een boven water (en dat zou je gerust letterlijk kunnen nemen dus). Een De Rosnay stelt zelden teleur, deze dus ook niet.
Dit was mijn top 5. Zijn zeker ook een vermelding waard: Fools & Mortals van Cornwell voor wie meer wil weten over de wereld van Shakespeare in de vorm van een vermakelijk verhaal. De darkness to light trilogie van Golden Parsons, over de protestantse familie Clavell die vervolgt worden vanwege hun geloof en waarbij Madeleine een laatste smeekbede doet bij haar vroegere geliefde Louis XIV himself. Voor wie lichte historische literatuur wil vol actie, drama & liefde. En dan natuurlijk nog heel wat andere series zoals de Saxon series van Cornwell, de emperorserie van Iggulden en Outlander, altijd Outlander <3.
Klassiekers
Ook dit jaar las ik drie klassiekers en die vond ik alle drie goed. Ik las Persuasion en Lady Susan van Jane Austen. Daarmee heb ik haar volledige oeuvre gelezen. Gelukkig genoot ik van deze twee laatste boeken een pak meer dan van bv. Emma of Mansfield Park. Persuasion is misschien zelfs mijn favoriet geworden.
The three musketeers was een aangename kennismaking met het werk van Dumas. In 2019 wil ik absoluut verder met het lezen van klassiekers, alleen staan er geen meer in de kast dus zal ik bewust op zoek moeten naar klassiekers in de bib. Benieuwd hoe dat gaat. Iemand nog klassieke aanraders?
Leesdoelen 2018?
Vorig jaar maakte ik een lijstje van 10 boeken die ik absoluut wilde lezen dit jaar. Ik las 3 van de 5 boeken uit de eigen kast en 3 van de 5 bibboeken op het lijstje. Niet gebuisd dus, maar ik merk dat lezen met een lijstje niet altijd werkt voor mij. Soms heb ik even zin in iets totaals anders. Ik las wel 11 boeken uit de eigen kast, waar ik sowieso tevreden mee ben aangezien het doel op 5 stond dus.
Ik merk dat ik iets minder gevarieerd heb gelezen het afgelopen jaar, maar dat ik wel vaker teruggreep naar mijn favoriete auteurs en onderwerpen en daardoor een mooi leesjaar had.
Leesdoelen 2019?
Geen vast lijstje dit jaar. Het wordt een druk jaar met project huis dus het is wat moeilijk om in te schatten hoe het gaat lopen met lezen. Ik zet mijn GR-challenge opnieuw op 30. Dat is een aantal dat goed werkt voor mij. Lees ik opnieuw meer boeken dan 30 zoals de afgelopen twee jaar, des te beter. Maar het is geen must.
3 van die 30 boeken zouden dus idealiter klassiekers zijn en graag een aantal uit de eigen boekenkast. Want ik ben dit jaar wel eens los gegaan in de Waterstones ^^.
Time travel challenge
Daarnaast roep ik even een eigen challenge in het leven. Ik lees heel veel historisch, maar merk dat ik vaak naar dezelfde periodes en landen grijp, terwijl er nog zoveel fascinerende tijden zijn.
Ik speelde dus met het idee om een specifieke historische challenge in het leven te roepen, even snel gedoopt tot de ‘Time travel challenge’ en de komende twee jaar boeken te lezen die zich afspelen in zoveel mogelijk verschillende eeuwen en tijdperken. Aangezien er 21 eeuwen zijn + een periode voor Christus leek me dat niet haalbaar binnen één jaar. Idealiter lees ik ook over zoveel mogelijk verschillende landen, maar ik weet nu al dat Engeland altijd veel van mijn aandacht zal krijgen.
Het idee kwam een beetje van She reads novels, die elk jaar bijhoudt in welke periode en welk land de boeken die zij leest zich afspelen en ik vind die statistieken de max, dus dat wil ik zelf ook gaan doen. Ik weet nog niet goed hoe, misschien door shelves aan te maken op GR ofzo. Ik hoor het graag als je zelf ook zin hebt om aan deze challenge deel te nemen, dan kunnen we elkaar wat motiveren en inspireren.
Ik heb deze oefening even gemaakt voor het afgelopen jaar en dan kom ik al op 12 verschillende eeuwen/periodes uit, maar zoals je kan zien vooral in dezelfde landen (Engeland & Frankrijk):
- Het huis van de namen – ver voor Christus, Griekenland
- Emperor #5 – 1ste eeuw, Italië
- De legende van Swanhilde – 9de eeuw, Noorwegen
- Death of Kings – 9de eeuw, Engeland
- Pillars of the earth – 12de eeuw, Engeland
- The Shadow Queen – 14de eeuw, Engeland
- In the name of the family – 15de eeuw, Italië
- The Agincourt Bride – 15de eeuw, Frankrijk
- The lady of the rivers, the kingmaker’s daughter & the Tudor bride – 15de eeuw, Engeland
- Sisters of treason, Innocent traitor & Fools & Mortals – 16de eeuw, Engeland
- The darkness to lighttrilogie – 17de eeuw, Frankrijk & Amerika
- Sneeuw & as (Outlander #6) – 17de eeuw, Amerika
- The three musketeers – 17de eeuw, Frankrijk
- Vrijheid – 18de eeuw, Frankrijk
- Lady Susan & Persuasion – 19de eeuw, Engeland
- Het spel van de engel – 20ste eeuw, Spanje
- De nachtegaal – 20ste eeuw, Frankrijk
- De vrouw van de theeplanter – 20ste eeuw, Ceylon (Sri Lanka)
- De zeven zussen, Maia’s verhaal – 20ste en 21ste eeuw, Brazilië
- De zeven zussen, Storm – 20ste en 21ste eeuw – Noorwegen
- En uiteraard heel wat boeken die zich afspelen in de 21ste eeuw
Het is dus wel een uitdaging om hier wat meer variatie in te brengen en vooral boeken vinden uit de 2de tot 8ste eeuw zal niet simpel worden. Maar ik vind het wel een uitdaging om die oefening eens te maken.
Wat was jouw favoriete boek uit 2018? En ga jij een leesuitdaging aan in 2019?
De Zeven Zussen vind ik echt overroepen. Riley heeft al betere dingen geschreven. Momenteel lees ik The Agincourt Bride. Aan 40 kom ik in de verste verte niet, ook al ga ik niet uit werken.
Ik vond het eerste boek dus wel heel goed, maar het tweede al minder, waardoor ik schrik heb dat de reeks bergaf zal gaan ofzo. Dat ga ik alleen weten als ik toch verder lees natuurlijk.
Ik ben halverwege het 2de gestopt. 😣
Op Goodreads heb ik een doel gesteld, en ik gebruik de Verbeelding Book Challenge als leidraad. Ik hoop gewoon om, net zoals in 2018, leuke boeken te lezen, en te genieten van lezen. Al zal het bij mij niet snel met historische fictie zijn 🙂
Ieder zijn favoriete genres he! Ik probeer ook vooral te genieten. Ik merk dat dat nog altijd het beste werkt voor mij 😊
wow goed gelezen! Ik las 32 boeken uit en ongeveer 12.500 blz. IK las ook heel veel dikke maar ook veel dunne. Ik doe niet echt mee aan een challenge, wel een beetje aan de VBC maar ik wil vooral lezen waar ik zin in heb 🙂
Die historische challenge is wel tof! Vroeger was dat ook mijn favoriete genre.
Dat zijn ook veel gelezen boeken! Ik wil dus ook graag lezen waar ik zin in heb, maar ga gewoon een beetje letten op de periodes die ik lees om daar iets bewuster mee om te gaan.
Klassiekers! Where to start! Ik beschouw alle boeken op de Blufboekenlijst als klassiekers, en degene die ik er al van las, vielen in 99% van de gevallen zo goed mee dat ze minstens 4 sterren scoorden. Hier is de volledige lijst: https://leeshutje.wordpress.com/to-read/blufboeken/ Heb je al ooit iets Russisch gelezen?
Dat lijkt me trouwens een superleuke challenge om te doen. Qua historische boeken gaat mijn voorkeur nogal uit naar de 20e eeuw of ten tijde van de Romeinen. Niet zo heel veel daar tussenin. Zou dus een goeie zijn om uit mijn comfortzone te komen 🙂
Tolstoj staat hoog op het lijstje, maar er aan beginnen he 🙈 bij mij zijn klassiekers trouwens boeken die min of meer voor 1960 zijn geschreven dus dat is toch ook een iets andere definitie dan de blufboeken blijkbaar.