Close
Gelezen in 2023

Gelezen in 2023

Zoals ieder jaar blik graag even terug op mijn gelezen boeken van het jaar. Mijn jaar in boeken vind je via deze link op Goodreads. Ik lijst net als de vorige jaren eerst de belangrijkste cijfers op om nadien mijn tien favorieten op een rijtje te zetten.

De cijfertjes

  • Ik las in 2023 43 boeken uit. Dat zijn er minder dan de 46 en 48 van de voorbije jaren. Maar nog steeds meer dan 40, wat mijn leesdoel was.
  • Die 43 boeken telden allemaal samen 18.427 pagina’s. Niet slecht!
  • De gemiddelde boeklengte was 428 pagina’s. Dat is een beetje hoger dan de voorgaande jaren, dikke boeken zijn mijn ding.
  • Het dikste boek was ‘A column of fire’ (Het Eeuwige vuur) van Ken Follett met 916 pagina’s. ‘Written in my own heart’s blood’, het 8ste Outlander boek telde 825 pagina’s, ook een dikke klepper
  • Het kortste boek was ‘In her own right’ van Amanda Schiavo, een boek over Mary Tudor (231 pagina’s).
  • Ik las bijna exclusief historische fictie. 6 boeken speelden zich Voor Christus af (bv. Griekse mythen – die zou je technisch gezien ook fantasy kunnen noemen, en het oude Egypte). Daarnaast las ik een boek met de 1ste eeuw N.C. en eentje met de 7de eeuw als setting en van alle eeuwen tussen de 10de en de 21ste eeuw las ik ook minstens één boek dat zich toen afspeelde.
  • Mijn topeeuw is dit jaar de 16de eeuw met 12 boeken. Opvallend: normaal lees ik veel over de 15de eeuw, maar dit jaar waren dat maar twee boeken!
  • Qua landen topt het Verenigd Koninkrijk elk jaar de lijst. In 2023 kwam dat land 22 keer voorbij. Ook Italië was populair met 7 boeken. Daar is een verklaring voor: ik ging twee keer op vakantie naar Italië en dan lees ik graag op voorhand wat geschikte boeken die zich op de bestemming afspelen.
  • Ik las 9 boeken in het Nederlands en 34 in het Engels.
  • 19 boeken las ik op mijn Kindle e-reader, ik haalde er 17 uit de bib en nam 7 boeken uit mijn fysieke boekenkast.

Mijn favorieten

Hieronder lijst ik mijn tien favorieten op. Ik begin met de boeken die vijf sterren kregen, en dan maakte ik nog een selectie uit de vier sterren boeken. Indien het boek in het Nederlands is vertaald staat de titel tussen haakjes.

Circe (ook Circe in het Nederlands) – Madeline Miller

Het eerste boek van 2023 dat meteen een plek kreeg in deze top tien. Een Griekse mythologie hervertelling vanuit het perspectief van Circe. Een heks zeg maar, die verbannen werd en op haar eiland allerlei andere goden en mensen verwelkomt. Hermes, Pasiphae en de minotaurus, Daedalus, Medea en Jason en natuurlijk Odysseus komen aan bod. Eén van de beste boeken uit het genre.

Meer Griekse mythen? Probeer dan de minder bekende boeken ‘The shadow of Perseus‘ of ‘Clythemnestra’s bind‘ eens.

A Column of fire (Het eeuwige vuur) – Ken Follett

Het derde boek uit de Kingsbridge reeks, deze keer tijdens de Tudorperiode. Geen verrassing dus dat dit mijn favoriete boek van het jaar is. De 16de eeuw is het begin van de globalisering. En dus zijn deze keer de personages ook elders te vinden dan in Kingsbridge en dat vond ik net geweldig aan het boek. Historische fictie van de bovenste plank dit.

Disobedient – Elizabeth Fremantle

Een boek over de vrouwelijke schilder Artemisia Gentileschi die in het 17de eeuwse Rome verkracht wordt door een vertrouweling van haar vader. En dat van mijn favoriete auteur die normaal over Engeland schrijft. Heel goed boek!

The Marriage portrait (Het huwelijksportret)– Maggie ‘O Farrell

Meer literatuur dan historische fictie dit. Het hoofdpersonage Lucrezia De Medici heeft wel bestaan, maar veel weten we niet over haar. Het is een traag boek waarvan ik tijdens het lezen niet altijd wist wat ik er nu van vond. Maar ik denk er toch nog vaak aan terug dus vandaar verdient het een plek in deze top tien.

City of vengeance – D.V. Bishop

En eigenlijk ook het vervolg ‘The darkest sin‘. Deze historische detectivereeks was de ontdekking van het jaar. Het speelt zich af in Firenze waar Cesare Aldo die bij de politiedienst werkt moorden moet oplossen en omwille van zijn connecties met de Medicifamilie ook in contact komt met enkele voorname historische personages. Leest heel vlot weg.

The London Séance Society (Het geheime bondgenootschap) – Sarah Penner

Een heel onverwachte favoriet. Ik heb helemaal niets met boeken die gaan over geesten oproepen en het vorige Sarah Penner boek vond ik wel oké. Maar in dit boek bleef ik maar lezen. Ik vond dit gewoon een goed opgebouwd verhaal, waarin geesten gelukkig niet te centraal stonden.

The steel beneath the silk – Patricia Bracewell

Het derde deel uit een trilogie over Emma Van Normandië. Een reeks die tot mijn favorieten behoort en hoewel dit derde boek misschien niet het beste deel is, hoort het daarom toch in deze top tien. Voor de fans van Vikings: Valhalla op Netflix (want daar is Emma ook één van de personages).

Written in my own heart’s blood (Met het bloed van mijn hart I en II) – Diana Gabaldon

Ik hou van dikke kleppers en dan zit je goed bij de Outlanderserie. Het 8ste seizoen zal op tv het laatste zijn en baseert zich voor een groot deel op dit boek. Ik vond het einde heel hartverwarmend dus ik hoop dat ze daar de tv-serie stoppen (ook al is er ondertussen een 9de boek en is er een 10de onderweg). Gabaldon doet je altijd wel wat doorzetten tijdens het lezen, maar ik vind deze serie gewoon te goed.

Lamentation – S.J. Sansom

Dat geldt ook voor de Matthew Shardlake detective serie. In Lamentation heeft de zesde vrouw van Henry VIII – Catherine Parr – zich in nesten gewerkt en moet Matthew op zoek naar een gestolen manuscript en een moordenaar. Dit boek zit echt weer heel slim in elkaar.

The temple of Fortuna (moet nog vertaald worden) – Elodie Harper

Harper is een ster geworden onder de Engelse bookcommunity. Bijna iedereen houdt wel van haar Pompeiitrilogie waarbij ze het leven van de prostituee Amara vertelt. In dit derde boek keert Amara terug uit Rome naar Pompeii waar haar oude pooier Felix haar probeert af te persen. Ook de vulkaan Vesuvius zal zich mengen in debatten. En zo krijg je een zicht op één van de grootste natuurrampen uit onze geschiedenis.

Meer leestips?

Mijn leesvorderingen kan je zeker hier blijven volgen en op Goodreads (voeg me zeker toe als vriend), uitgebreide reviews en andere bookish content schrijf ik op mijn andere blog In Another Era. Zin om mijn leesoverzichten van de afgelopen jaren terug te lezen en zo nog wat aanraders te ontdekken? Deze kan je hier terugvinden: 2022, 202120202019201820172016 en 2015.

Wil je weten hoe ik zoveel boeken lees op een jaar tijd? Ik schreef ooit al eens een post met tips om meer lezen.

1 thought on “Gelezen in 2023

  1. Ik heb er enkele, waaronder Circe, op mijn lijstje gezet. We lezen wat andere genres maar sta altijd open voor iets nieuws. Mijn laatste overzicht van 2023 vind je op mijn blog 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *