Close
Londen #2: Terug in de tijd met The Tower

Londen #2: Terug in de tijd met The Tower

Wie mij een beetje kent weet dat ik een ontzettende geschiedenisnerd ben. Ik kijk daarom ook vooral series met een historisch tintje, lees fictieboeken over mijn favoriete periodes & zet af en toe een documentaire op. Het is met voorsprong de Engelse (koninklijke) geschiedenis die me zo ontzettend boeit. Als je dan weet dat The Tower Of London zowel een paleis, gevangenis & als executieplaats is geweest, waar zelfs verschillende koninginnen hun hoofd hebben verloren,  begrijp je waarom ik er absoluut naartoe moest tijdens mijn tripje naar Londen.
P1070489

Praktisch

Eerst & vooral: de Tower is niet goedkoop. Om een beetje geld te besparen raad ik aan om op voorhand online tickets te bestellen. Ik dacht dat we zo bovendien ook de rij konden ontwijken (de Tower is een drukbezochte attractie in Londen), maar ook je online tickets moet je inwisselen tegen echte tickets en dit aan de groepticketloketten. Vergeet dit niet! Wij hebben tweemaal aangeschoven omdat we het niet wisten.

De Tower is open vanaf 10u (en niet 9u zoals hier en daar staat aangegeven, ook dat hebben we geleerd uit ondervinding ^^). Omwille van de drukte ga je ook best vroeg in de ochtend. Om alles te bekijken en eventueel de tour te volgen reken je best een drie à viertal uur.

Beefeather Tour

P1070500Binnen is er veel te zien. Elk half uur is er een begeleide tour die je gratis kan meepikken (verzamelen hiervoor doe je aan de ingang). De gids is een “Beefeather”, of Yeoman Warder, dat zijn de bewakers van de Tower uitgedost in traditionele kledij. Een Yeoman Warder is in dienst van The Queen en je moet een hele militaire carrière afleggen om dit te kunnen worden. Veel Beefeathers en hun gezin hebben zelfs hun intrek in de Tower zelf (hoe geweldig moet dat wel niet zijn).

De tour duurt ongeveer drie kwartier en nadien ben je alvast ingeleid en weet je wat je waar kan gaan bezichtigen. De reden dat ik de tour absoluut wou volgen is omdat je alleen zo in de kapel van Tower mag, waar onder andere Anne Boleyn & Catherine Howard begraven liggen. De Beefeather maakte ontzettend veel mopjes en weet de geschiedenis goed te brengen. Te goed, want soms klopte hij bepaalde dingen op of verzon hij gewoon stukken, zoals bij de executie van Catherine Howard. Mijn innerlijke nerd schreeuwde het even uit van “dat klopt niet!”, maar men wil het publiek gewoon amuseren. Volg de tour dus zeker voor het amusement, maar neem zijn woorden met een korreltje zout.

Kroonjuwelen en bloederige Towers

Na de tour kan je ook de binnenkant gaan bezichtigen. Veel bezoekers kopen puur een ticket voor de Kroonjuwelen die er tentoongesteld staan. Wij hebben dit natuurlijk ook meegepikt en ja het glimt en glittert allemaal mooi. De Kroonjuwelen zijn sterk bewaakt, blijven stilstaan en foto’s nemen mag niet, maar als je er bent moet je het gezien hebben natuurlijk. In the White Tower is er een tentoonstelling van allerlei wapens (inclusief het laatste gebruikte schavot!) en harnassen van de befaamde Engelse koningen.

P1070513
The White Tower

De hoogtepunten voor mij waren Traitor’s gate, de ingang waarlangs gevangenen (ook Anne Boleyn) binnenkwamen en vaak nooit meer buitenkwamen. De Bloody Tower waar de verdwenen prinsjes hebben vastgezeten (je weet wel Edward en Richard waarvan ze nog steeds niet weten wat er met hen gebeurd is) en de Oxford Tower waar onder andere Thomas More heeft vastgezeten en waar je inscripties van gevangenen kon bekijken. Er is in ieder geval genoeg te zien!

I’ve come here to die

DP1070524e meeste gevangenen werden trouwens buiten de Tower, op de heuvel (Tower Hill) terechtgesteld. Een paar uitzonderingen, waaronder Anne Boleyn, Catherine Howard & Margaret Pole vonden hun dood op de binnenplaats (Tower Green). Je vindt er een gedenkplaat met hun namen op. Ik ben echt heel hard into de Tuderperiode en de gedachte dat Anne Boleyn op die plaats haar laatste woorden (die ik overigens vanbuiten ken) heeft uitgesproken maakte me stil.

Voor mij was de Tower dan ook een emotionele rollercoaster. Jammer genoeg was ik precies een beetje de enige. Het is er zo ontzettend druk en het loopt er vol luide kinderen en grote groepen tieners dat ik de sereniteit een beetje miste om er volledig in op te kunnen gaan. Het is een beetje een dierentuin geworden, als je begrijpt wat ik bedoel. Ik probeerde me heel hard voor te stellen hoe het vroeger daar allemaal geweest moet zijn, maar dat is ontzettend moeilijk met al dat lawaai. Die rust had ik de dag ervoor wel gevonden in Hampton Court Palace.

Ik heb absoluut geen spijt dat ik de Tower heb bezocht, het gebouw staat er al vanaf de 11de eeuw en heeft een indrukwekkende geschiedenis. Het is allemaal mooi bewaard gebleven, maar de authenticiteit is natuurlijk wel een beetje verdwenen ondertussen.

Mijn vorige tips voor Londen lees je hier. Ik bewaar de leukste plekjes ook in deze lijst op Foursquare.

Ben jij al in de Tower Of London geweest?

0 thoughts on “Londen #2: Terug in de tijd met The Tower

  1. Ik ben er al geweest en was eveneens onder de indruk. Dat verhaal over die twee prinsjes vond ik heel intrigerend.

  2. Al zó vaak in London geweest maar de Tower nog nooit gezocht, daar ga ik de volgende keer toch iets aan doen precies 🙂 hoe geweldig ook dat sommige gezinnen er vandaag ook echt wonen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *