Close
Het verhaal van de tabbladen

Het verhaal van de tabbladen

We schrijven een standaard dag op het werk. Een collega komt aan mijn bureau iets vragen. Zoals altijd open ik een nieuw tabje in mijn browser en dan volgt de opmerking. “Maar Annelies, je hebt 100 tabs (dit is een overdrijving, dat is wat mensen doen in zo’n situatie ^^) openstaan. Je moet dat dichtdoen als je dat niet meer nodig hebt hé”. En mijn antwoord luidde “Ja, maar ik heb dat allemaal nog nodig.” En toen werd het stil.

Een beetje ironisch allemaal want ik gaf in het verleden al eens tips om productiever te werken. En voor alle duidelijkheid: het open hebben staan van te veel tabbladen is NIET goed voor de productiviteit. Net zoals mijn computer op dat moment vastloopt, flipt mijn brein gewoon helemaal bij het steeds voller worden van die dekselse balk bovenaan mijn scherm.

Het klopte wel wat ik toen zei. Ik moest met elk tabblad nog iets doen (en standaard staan er sowieso een 6tal tabbladen – mailboxen, project management tool, Drive voor bestanden,…) altijd open. Het is door regelmatig te switchen van ‘project’ doorheen de dag – iemand komt iets vragen, een mail van een klant,… dat alle die verschillende vensters uiteindelijk naast elkaar belanden. Maar het is zoals het Inbox-Zero-principe zegt bij een gelezen mail die in de inbox blijft staan omdat je er nog iets mee moet doen: dat geeft stress. Nodeloze stress.

p1060260

Meer info over Inbox Zero, wat voor mij wel echt de manier is om stressloos met mijn mailbox om te gaan, vind je trouwens in deze post.

Eigenlijk staan die tabbladen vandaag wat symbool voor de mentale situatie waarin ik me bevind. Het is al eens chaotisch hierboven. Dit bericht illustreert perfect wat ik bedoel. Nogmaals: het gaat goed met mij, het is gewoon even een fase waar ik doormoet. Op het werk zijn er – zoals altijd – weer wat dingen aan het veranderen en het ziet er naar uit dat dit ook voor mijn hoofd een verbetering zal worden. Een dingetje minder op mijn piekerlijstje!

En eigenlijk is het simpel, ik moet gewoon sneller en vaker die tabs sluiten. Ik heb hier ondertussen al twee werkdagen goed opgelet: de eerste dag verliep goed en was het aantal tabbladen – naast de standaard van 6 vaste dus – verminderd naar een 5tal. 11 in totaal dus, kon ik best mee leven. De tweede dag was enorm chaotisch op het werk en dat resulteerde dan ook in een nieuw tabbladenrecord.

Langs de ene kant moet ik hier dus gewoon wat opletten, maar langs de andere kant horen al die tabbladen ook wel bij de aard van mijn job. Ik kan nu eenmaal niet 4 uur met hetzelfde document bezig zijn zonder onderbroken te worden. Dat zorgt voor variatie en is fijn, maar soms ook vervelend en stresserend.

Herkenbaar? Of ben jij net een pro in het managen van je tabbladen? 

0 thoughts on “Het verhaal van de tabbladen

  1. Veel tabbladen geven mij stress, dus probeer ik dat te vermijden door te singletasken: eerst het ene afwerken vooraleer ik aan het volgende start. Maar zoals je zegt laten niet alle jobs dat toe…

  2. Op sommige dag lukt dat heel goed, op andere weet ik niet waar eerst beginnen en ben ik constant bezig maar heb ik vaak op het eindzegen de dag het gevoel van niks klaar gekregen te hebben.

  3. Mijn werk is dossiergebonden en ik slaag er doorgaans in om mij volledig op 1 dossier per keer te focussen. Ik schat dat er maar 2 of 3 tabbladen gemiddeld openstaan bij mij. Al heeft de aard van het werk daar veel mee te maken, bij sommige jobs kan je er bijna niet omheen vrees ik.

    1. Fijn dat het je wel lukt om op één ding tegelijk te focussen. Maar 2 of 3 tabbladen gaat mij nooit lukken inderdaad, maar de wildgroei aan tabbladen beperken zou ook al veel helpen!

  4. Ik probeer altijd met zo weinig mogelijk tabbladen te werken maar moet nu wel eerlijk bekennen dat ik momenteel werkloos ben en toen ik nog aan het werk was had ik internet niet veel nodig maar had ik wel telkens 4 à 5 programma’s openstaan op de computer.

    1. Bij mij op het werk zit bijna elk programma waarmee we werken gelukkig in mijn browser. Waardoor ik niet ook nog eens heel veel desktop apps heb openstaan. Maar dat zorgt op die manier wel voor standaard heel wat open tabs (en wat stress) natuurlijk.

  5. Ik krijg stress van te veel tabbladen want dan vind ik mijn weg niet meer. Maar dat was in mijn supporttijd inderdaad ook zo. Onoverzichtelijke chaos, ook in mijn hoofd.

  6. Ik probeer ze echt wel te managen. Studio Brussel staat altijd op via livestream en dan de sociale media van ’t werk en de bijbehorende planning. Alle extra vensters sluit ik weer als de opdracht is afgewerkt en zo hou ik alles wel onder controle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *