Close
Berlijn #2: hipsters in Prenzlauer Berg

Berlijn #2: hipsters in Prenzlauer Berg

Berlijn is nooit echt een stad geweest die me veel zei. Ja, het is een geschiedenisrijke stad, maar oorlogsgeschiedenis is niet echt mijn dada. Niet dat het me niet boeit, want het is te belangrijk om nooit te vergeten, maar het is gewoon niet mijn interesseveld. Toen het lief in september 2018 op conferentie ging naar de Duitse hoofdstad besloot ik toch drie daagjes aan te sluiten (met dank aan Ryanair werd dat zelfs nog een extra nacht ūüėí).

Berlijn bleek zoveel meer dan een stad getekend door de oorlog en heeft enkele heel toffe levendige buurten. Waaronder Prenzlauer Berg, de wijk waar we sliepen en waar ik jullie vandaag mee naartoe neem.

Dé hipsterbuurt van Berlijn

Tijdens mijn eerste dag in Berlijn zat het lief nog op de conferentie, die plaats vond in de Kulturbrauerei (naast een conferentieplek, ook een soort museum voor tijdelijke tentoonstellingen) in de wijk Prenzlauer Berg. Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog nooit van deze wijk had gehoord.

De wijk blijkt de thuis van hipsters, hoogopgeleiden en jonge gezinnen met kinderen. Naast een grote hoeveelheid hippe kledingboetieks, koffiezaken en speeltuinen kan je dit ook duidelijk afleiden aan de vele buggy’s en bakfietsen.

Ik ontbeet samen met een andere collega in de hipste koffiebar der Berlijnse koffiebars (en dat zijn er veel) denk ik, Distrikt Coffee. Op het menu: huisgemaakte granola en toast avocado. Kan het nog hipsterder?

P1140160.JPG
Niet alleen buggy’s, maar ook veel hondjes in deze wijk.

Daarna wandelden we naar Mitte en bezochten wij het Tranenpalast. Normaal zouden we nog verder Mitte verkennen, maar de Turkse president was in de stad en het hele centrum was afgezet en stond vol politie. Gezellig is anders en dus besloten we onze wijk dan maar te verkennen. Niet veel bezienswaardigheden, maar heel wat leuke kiekjes!

P1140226

De wijk is eigenlijk amper te vergelijken met een wijk uit een andere grootstad. Er zijn brede boulevards met hoge (heren)huizen, een brede stoep en meestal bomen die voor verkoeling en zuurstof zorgen. Het doet wat Parijsachtig aan, maar ook niet helemaal.

P1140223

Er woont duidelijk een jonger publiek. Veel bloempotten, street art, fietsen voor de deur en parkjes op elke hoek met speeltuigen. We aten onze lunch (en hun befaamde¬†apfelstrudel als dessert) bij¬†Meierei, een Zwitsers geori√ęnteerd eetplekje in een gezellige straat.

P1140228.JPG

We bezochten het wasserturm park, waar een oude watertoren en enkele andere oude gebouwtjes blenden in de natuur en waar de jeugd komt chillen. Dit zijn mijn soort plekjes. Ik voelde het helemaal.

P1140206.JPG

P1140214.JPG

Een ander bekend park is het Mauerpark, waar op zondagochtend een grote vlooienmarkt is. Er staat ook een permanente legale street art muur waar je elke dag wel artiesten aan het werk kan zien.

IMG_20180928_183305.jpg

Op de plek van dit park stond ooit de Berlijnse muur en de omgeving was deel van niemandsland. Later is deze ruimte dan ingevuld met een park voor de wijk. Niet toevallig vind je daarom wat verderop het Gedenkstatte voor de Berlijnse Muur, waarover ik eerder al schreef.

IMG_20180928_182904.jpg

Er zijn heel wat leuke eetstraatjes in deze wijk waar het ’s avonds heerlijk vertoeven was, voornamelijk rond de Kollwitzplatz. Wij kozen voor het burgerestaurant The Bird aan de andere kant van het Mauerpark. En dat werd een hele voltreffer. Ruime keuze aan burgers en steaks, zeer grote porties en een schappelijke prijs.

Prenzlauer Berg mist toeristische toppers om de grote massa aan te trekken, maar misschien net daarom proef je het echte Berlijnse leven van jonge gezinnen. Ik vind het de ideale wijk om te overnachten in Berlijn. Mitte is heel dichtbij en ’s avonds is er veel te beleven. Ik kom zeker nog eens terug.

Kende jij deze wijk in Berlijn al?

Op mijn reisgidspagina vind je een handig overzicht van alle bestemmingen die ik bezocht en de bijhorende blogposts die ik erover schreef. Zo vertrek je nooit zonder inspiratie op vakantie.

0 thoughts on “Berlijn #2: hipsters in Prenzlauer Berg

  1. Ik ben nog nooit in Berlijn geweest, ik weet eigenlijk niet zo goed of die stad me wel aanspreekt. Ik zie vooral veel graffiti op de foto’s, maar misschien ben ik te pessimistisch ;-).

    1. Ik had ook helemaal niks met Berlijn tot ik er dus onverwacht heen ging. Berlijn is eigenlijk niet een grote stad maar een samengaan van verschillende ministeden of wijken (is historisch zo gegroeid), waardoor elke wijk echt totaal anders is qua cultuur. In deze wijk vind je de jeugd en dus ook graffiti ja, net zoals in Kreuzberg en nog andere wijken. Ik vind dat persoonlijk leuke wijken. Maar Berlijn is nog veel meer dus ik ben er zeker van dat er ook voor jou een wijk is die de moeite is.

  2. Ik ben ooit in Berlijn geweest met een groepsreis, maar heb toen te weinig de kans en tijd gehad om alles te zien wat ik wilde zien dus ik zeg al jaren dat ik zeker nog eens terug wil.
    Deze wijk had ik in ieder geval nog niet verkend.

    1. Deze wijk staat idd niet voorop wanneer je maar een paar dagen in de stad ben. Wij sliepen er super toevallig omdat de conferentie er was, anders zou ik er ook niet geweest zijn denk ik.

  3. Super, ik had Berlijn ook niet echt op mijn lijst staan, tot er een vriendin naartoe ging, die me wist te overtuigen dat het de moeite is. Ik ga Berlijn dus zeker eens doen. En dan je tips zeker gebruiken.

  4. Ik had wel dezelfde indruk als jij ook al zijn we hier maar kort gepasseerd. Ik denk ook dat bij een volgend bezoek hier ons logeeradresje gaat gezocht worden, ofwel Kreuzberg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *