Close
Glasgow #2: het oosten

Glasgow #2: het oosten

Glasgow is de tweede grootste stad van Schotland, maar het verbleekt in de reisboekjes vaak naast het veel populairdere Edinburgh. Toch heeft Glasgow ook zeker wat te bieden voor een weekendje weg. De voormalige moordhoofdstad van Europa kende een echte opwaardering en staat garant voor indrukwekkende kunstgalerijen, veel shopplezier, mooie groene parken én prachtige street art.

Het lief liep eind april 2018 een ultra trial in the Highlands en Glasgow was daardoor de perfecte uitvalsbasis voor de voorbereiding en vooral het uitrusten achteraf. De uitgelezen kans om deze stad te ontdekken. Zeker onder een prachtig lentezonnetje!

Ik gaf eerder al wat tips voor het centrum. De dag voor de trial in the highlands trokken we richting het oosten van de stad voor een dagje citytrippen op een gezapig tempo. En passeerden we zo heel wat bezienswaardigheden. Ik denk ook dat dit mijn favoriete deel van de stad is.

We ontbeten bij Wilson Street Pantry in the merchant city. Hip, maar betaalbaar. Van daaruit volgden we een stukje van de street art wandeling (waarover later meer) richting Glasgow Cathedral, onze eerste stop van de dag.

Glasgow Cathedral

thumb_P1120347_1024

De kathedraal van Glasgow is het oudste kerkgebouw van de stad en gewijd aan Saint Mungo, de patroonheilige van Glasgow. Zijn resten liggen ook begraven in de kerk. Het is een gotische kerk, dat zie je meteen. Uniek is dat deze kerk niet is geplunderd of half gesloopt tijdens de reformatie die vrij stevig halt hield in Engeland.

De kathedraal is veel groter dan je van buiten zou zeggen. Vooraan doet de kerk vrij modern aan met glasramen die nog niet zo heel oud zijn (gedoneerd in de 18de eeuw, maar van zo’n slechte kwaliteit dat ze opnieuw gerestaureerd moesten worden wat later). Achteraan vind je het middeleeuwse gedeelte en ook een crypte met tombes. Die crypte is trouwens de tweede Outlander-filmlocatie die we zagen (zie je meteen aan alle Outlander merchandise die er verkocht wordt, het is een best commerciële kerk). De crypte figureert als l’hopital des anges in seizoen 2. Maar ik legde die link niet ter plaatse en ook niet de keer na mijn bezoek toen ik die afleveringen herbekeek. *oeps*.

Ik vond de kathedraal best mooi, maar niet enorm indrukwekkend omdat ik het moeilijk vond om voorbij de modernere elementen te kijken. De kathedraal is gratis te bezoeken.

The necropolis

thumb_P1120377_1024

Een kerkhof op citytrip bezoeken, dat leek me wat raar (ondertussen deed ik dat opnieuw in Parijs, en in Sighisoara). Maar the necropolis is een van dé trekpleisters in de stad. Het is een Victoriaans kerkhof op een heuvel naast de kathedraal. Ik meen me te herinneren dat het is opgericht om buiten de stad slachtoffers van de pest te begraven. De brug van de kathedraal naar het kerkhof werd gebruikt voor de begrafenisstoet.

thumb_P1120364_1024.jpg

Het is een hele klim, maar vanop de heuvel heb je een prachtig zicht op de stad. En dit tussen de speciale graven. Het ene al wat groter dan het andere.

thumb_P1120375_1024

Ook op de kathedraal heb je een mooi zicht. Hij lijkt zo klein van bovenaf.

thumb_P1120370_1024

Je kan er uren ronddolen tussen de graven. The necropolis is zeker en vast een speciale bezienswaardigheid in Glasgow.

People’s Palace

thumb_P1120389_1024.jpg

Vanaf het kerkhof loop je in een kleine twintig minuutjes naar Glasgow Green en het people’s palace, nog net voor je aan de Clyde komt. Het leven van arbeiders was hard vroeger, daarom werd het people’s palace oorspronkelijk opgericht om arbeiders een cultureel uitje te geven. De recreatieve ruimtes en het museum waren namelijk open voor iedereen. Een typische hoogdravende manier van de nobelen om te tonen dat ze inzitten met de armen, die nog steeds geen eten voor hun kinderen hadden, maar nu wel op café konden komen zitten. Great :).

thumb_P1120385_1024.jpg

Langs de buitenkant is het een prachtig Victoriaans gebouw. Het is dus geen toeval dat de top van fontein ervoor is gedecoreerd met een standbeeld van koningin Victoria. Dat was trouwens één van de eerste Hanoverkoningen met (een positieve) aandacht voor Schotland.

thumb_P1120399_1024.jpg

Vandaag herbergt dit gebouw een mooie botanische tuin waar je iets kan drinken en de beide verdiepingen zijn een museum over het leven van de gewone man in Glasgow door de jaren heen. Het museum is trouwens gratis te bezoeken.

Ik vond het een ouderwets museum. Met veel zaken dicht op elkaar. Kleine bordjes. Wij hebben dus zeker niet alles bekeken, maar het leuke aan het Verenigd Koninkrijk is dat al deze staatsmusea gratis te bezoeken zijn en dus ben je niets verloren met even binnen te piepen. De tuin is echt wel wauw van bovenaf! Dus toch een must om binnen te gaan wat mij betreft.

Glasgow Green

Glasgow Green is het oudste park van de stad en grenst aan de Clyde. Er vinden regelmatig events en optredens plaats.

thumb_P1120405_1024.jpg

Een ideaal uitje bij mooi weer. Hondjes spelen samen in het rond terwijl stelletjes picknicken op het gras. Er staan verschillende monumenten in het park. Bijvoorbeeld eentje voor de Commonwealth Games die in 2014 in Glasgow werden gehouden. En deze ark aan een uitgang van het park.

thumb_P1120412_1024.jpg

De Clyde

Eens het park door, wandelden we via het aangename pad langs de rivier de Clyde weer terug naar the merchant city voor de lunch. Nu de wolken verdreven waren, was het er heerlijk vertoeven in het zonnetje. Je kan de Clyde volledig afwandelen richting het westen en dan kom je nog wat mooie plekjes tegen, maar het lief mocht zich niet forceren met het oog op de loopwedstrijd van de volgende dag ;).

Ik wist wel een mooie foto te nemen van dit schattige bruggetje:

thumb_P1120422_1024

Bezoek jij al eens een kerkhof op citytrip?

Op mijn reisgidspagina vind je een handig overzicht van alle bestemmingen die ik bezocht en de bijhorende blogposts die ik erover schreef. Zo vertrek je nooit zonder inspiratie op vakantie.

0 thoughts on “Glasgow #2: het oosten

  1. Ik ben dol op kerkhoven, ook in eigen land. Velen vinden het vreemd, maar ik vind er erg veel rust! Schotland staat trouwens ook op mijn todo-lijstje

  2. Neen, ik denk niet dat ik ooit al een kerkhof bezocht op citytrip of op reis. Ik ging nochtans al verschillende keren naar Parijs, maar Père-Lachaise zal voor een volgende keer zijn :-). Leuk verslagje! Ik hoorde nog niet veel over tripjes naar Glasgow, maar het ziet er effectief wel de moeite uit.

    1. Pere-lachaise is bij ons ook niet gelukt in Parijs, maar wel het kerkhof in Montmartre met ook veel bekende mensen en een speciale sfeer. Glasgow is eigenlijk perfect voor een weekendje van drie dagen, of een langere vakantie in combinatie met de highlands.

  3. Ik loop af en toe wel eens graag over een kerkhof. Er hoeven niet eens beroemdheden te liggen. Ik was pas nog in Schotland en daarbij twee nachten (één dag maar dus) in Glasgow. Ik vond de stad erg aangenaam, wij bezochten alleen het Westen van de stad. Een combinatie van Edinburgh en Glasgow lijkt me ook wel een leuke citytrip, al is combineren met de Highlands nog leuker :-).

    1. Het Westen is ook heel mooi, daarover moet ik nog schrijven. Het is zeker te combineren met andere delen van Schotland, wij vlogen zelf op Edinburgh ook, maar die stad heb ik nog niet bezocht.

  4. Dat bruggetje is inderdaad schattig!!
    Ik bezocht al eens een kerkhof in Londen – dat was met een doel, maar uiteindelijk is het wel speciaal om over een buitenlands kerkhof te lopen. Die zijn zoveel minder saai dan de Belgische. Ook in Berlijn liepen we over een kerkhof, en in Parijs deden we ook al Père Lachaise want ja dat ‘moet’ ge gezien hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *