Close
Travel tips: Rome #3

Travel tips: Rome #3

Rome is de stad van Caesar en Augustus, van Bernini en Michelangelo, van de Borgias en Franciscus, van pasta en gelato en jawel ook van Mussolini. Er zijn weinig steden met zo’n rijke geschiedenis als de hoofdstad van Italië. Ik verbleef er 5 dagen en geef je met plezier enkele tips mee.

Ik gaf al eerder mijn tips voor een tripje naar de hoofdstad van Italië hier en hier. Vandaag neem ik jullie mee naar dat andere land dat je kan bezoeken tijdens je verblijf in Rome, Vaticaanstad. En ik ga het meteen toegeven: ik vond Vaticaanstad het mooiste dat ik in die 5 dagen heb gezien.

Sint-Pietersplein en de basiliek 

IMG_9152

Vaticaanstad is de kleinste staat ter wereld en natuurlijk het hart van het katholieke geloof. Het Sint-Pieterplein is ontworpen door Bernini en aangelegd in de vorm van een sleutel. De colonnade bevat maar liefst 160 beelden van heiligen en in het midden staat een gigantische obelisk. Het is hier dat de paus jaarlijks zijn urbi et orbi uitspreekt voor tienduizenden gelovigen.

De echte blikvanger is natuurlijk de Sint-Pieterbasiliek. De toegang is gratis, maar er staat steeds een lange rij over het hele plein. Geen nood, dit is enkel om door de metaaldetector te lopen en om na te kijken dat je wel voldoende ‘bedekt’ bent. Het gaat snel vooruit dus na maximum een half uur aanschuiven ben je wel binnen. Ga tegen het einde van de namiddag en het gaat zelfs allemaal nog een beetje vlotter.

Random tip: in de meeste kerken van Rome mag je niet binnen indien je schouders niet bedekt zijn. In de Sint-Pieter zijn ook shortjes en rokken tot boven de knieën uit den boze. Dan vragen ze je om een soort papieren broek te kopen om toch binnen te mogen (heel sexy én duur ^^). Neem dus steeds een sjaal mee voor je schouders en doe indien mogelijk een lange broek aan.

Eens je de basiliek binnen bent kan de verwondering beginnen. De prachtige koepel van Michelangelo overdonderde mij. Het is gewoon een prachtige kerk. Vooraan vind je ook La Pieta van diezelfde Michelangelo, dat is maar één van de vele kunstschatten die de basiliek rijk is. Ik voelde de rust op mij neerdalen daarbinnen, de emoties van de gelovigen die eindelijk hun basiliek bezoeken bezorgde me kippenvel.

IMG_9187

Neem dus rustig de tijd om alles te bekijken en ga dan naar boven. Naar boven? Je kan de koepel van de Sint-Pieter namelijk zelf beklimmen. Voor 5 euro maak je de hele beklimming, voor 7 euro brengt een lift je halverwege vanwaar het nog ‘maar’ 320 treden zijn. Op het einde wordt het wat smalletjes, maar wat een uitzicht! Je krijgt een prachtige kijk op het sleutelvormige plein en de rest van Rome.

In Vaticaanstad rekenen ze goed door voor eten en drinken. In de Via Borgo Pio kan je nog behoorlijk betaalbaar eten. Wij lunchten bij Tre Pupazzi.

Vaticaanse musea

De Vaticaanse musea herbergen alle grote kunstschatten van het Vaticaan. Het is eigenlijk een verzameling van paleizen die door de eeuwen is gegroeid. Trek zeker wat tijd uit voor deze musea, alles bezichtigen is trouwens onmogelijk. Door de bezoekersstroom te volgen kom je sowieso langs alle hoogtepunten: de gang met kaarten, de Stanze van Rafael en de Borgia kamers met muurschilderingen van Pinturicchio. Alle routes eindigen in de Sixtijnse Kapel. Het is in deze kapel dat alle kardinalen worden opgesloten voor het conclaaf en het plafond van Michelangelo is wereldberoemd. Durf daarnaast eens links en rechts afslaan, weg van de massa, om in alle rust een kamer te bekijken.

Neem een audiogids en beslis zelf waar je meer uitleg over wilt horen. Vooral bij de immense muurschilderingen vond ik dit een echte meerwaarde.

IMG_9112

Mijn gouden tip voor deze musea: boek je kaartjes op voorhand online (en doe dit bij de officiële website). Hierbij moet je een dag en uur aangeven en is het essentieel dat je er dan bent, maar je spaart er ontzettend veel tijd mee uit. Wanneer je naar de ingang wandelt zal je merken dat er een kilometerslange rij wachtenden staat, in de verschroeiende zon meestal. Deze mensen mag je met een online ticket allemaal voorbij en je moet eigenlijk niet wachten. Je betaalt dan wel 4 euro meer, je bent ten minste binnen in een ogenblik.

Castel Sant Angelo

IMG_9365.JPG

Castel Sant Angelo is officieel al terug Italiaans grondgebied, maar de Engelenburcht heeft een direct link met het Vaticaan. Het is gebouwd als mausoleum, en heeft doorheen de eeuwen dienst gedaan als gevangenis en toevluchtsoord voor de paus. Vandaag huist er een museum, dat zeker interessant is om door te wandelen. Het dak geeft opnieuw een prachtig uitzicht over de stad en op de Sint-Pieter. Hier kan je mooie plaatjes schieten. De Engelenbrug verbindt het Castel met de rest van Rome. Op de brug staan verschillende engelenbeelden die gemaakt zijn door de leerlingen van Bernini.

IMG_9311.JPG

Kortom, Vaticaanstad is een prachtige staat op zichzelf. Je vult er zonder moeite een hele dag!

Ben jij al in Vaticaanstad geweest? 

0 thoughts on “Travel tips: Rome #3

  1. Ik ben er al geweest, toen we op schoolreis gingen naar Rome. Dat is dus wel al even geleden ;-). Ik herinner me vooral de Sixtijnse Kapel, die vond ik prachtig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *