Close
De (on)zin van comfort zones

De (on)zin van comfort zones

Life begins at the end of your comfort zone

Grote kans dat je bovenstaande quote al eens hebt gedeeld op pakweg Instagram of Pinterest. Ik waarschijnlijk ook. Een comfort zone is de verzameling van situaties in je leven waarin je je veilig en ontspannen voelt. Dit is voor iedereen anders. Een gesprek met de koning is voor jou wellicht ver buiten je comfort zone, maar voor zijn vrouw de koningin is dat het niet. Wanneer de koningin morgen uit een vliegtuig springt zal ze iets meer schrik hebben dan een ervaren springer.

Sociale druk

Van zo’n comfort zone wordt gezegd dat je eruit moet stappen om het echte geluk te vinden, dat je dan pas je dromen kan waarmaken. En neem dat moeten gerust letterlijk, want het lijkt wel een vorm van sociale druk geworden.

Comfort zones zijn vandaag de dag een hot topic. We moeten allemaal naar de andere kant van de wereld reizen. Om daar dan het liefst een berg te gaan beklimmen met een go-pro om onze nek. Als bewijs voor de kleinkinderen later. Een avondje in de zetel is te saai, te gemakkelijk. Ga eens een les taekwondo ofzo volgen, dan voel je pas echt dat je leeft.

Iedere loopbaancoach zal het je bevestigen. Ook op carrièrevlak moeten we rekening houden met onze comfort zone. Ik schreef al eerder dat BAS mij dwong om mijn comfort zone aan stukken te scheuren. Ook mijn nieuwe job als online marketeer staat ver af van wat ik al gedaan heb. Het is nog elke dag opnieuw bijleren en aanpassen. En dat is maar goed ook want na een jaar advertising school zou een job in advertising te simpel zijn geweest, toch? Te veel in mijn comfort zone? Dat was mijn redenering althans.

Vloek of zegen?

Maar is een comfort zone altijd iets positief? Als ik deze week voor de eerste keer in mijn leven een salespresentatie moet geven dan is dat dik uit mijn comfort zone. Dan zal dat stress opleveren, klamme handjes en doe ik de dag erna best een ander bloesje aan. Maar niet erg, want het gevoel van opluchting en die trots die je voelt nadat je geslaagd bent in je opzet is eens zo fijn.

Maar wat als die opluchting er niet is? En na een tweede, een derde keer ook niet? Dan hou ik dat misschien twee maanden vol, om daarna volledig uitgeput te moeten toegeven dat dit deel van de functie toch niet aan mij besteed is. Dan ben ik uit mijn comfort zone geweest om mezelf nog meer uit te putten. Is dat dan geluk? Het waarmaken van mijn dromen? Een comfort zone kan niet alleen verrijken, maar ook belemmeren. En dat is belangrijk om mee te nemen.

P1050051.JPG
A ship is safe in harbor, but that’s not what ships are for. 

Durven springen

Wil ik hiermee zeggen dat comfort zones onzin zijn? Nee, ik wil alleen maar zeggen dat niet alleen de binnenkant van een comfort zone voor iedereen persoonlijk is. Ook de mate waarin je jezelf kan uitdagen is persoonlijk. Hoe meer je dat doet, hoe groter je comfort zone zal worden en hoe verder je dus zal moeten stappen om er buiten te treden. En soms wordt die afstand te groot. Avonturiers die halverwege hun leven besluiten zich te gaan settelen bijvoorbeeld. En soms, zoals in het voorbeeld van de salespresentatie, is de afstand klein, maar staat er een sterke wind waartegen je moet opboksen.

Een comfort zone gaat om het feit dat je moet durven springen. Of zoals een andere bekende quote zegt: je moet een schip gebruiken waarvoor het bedoeld is en er mee naar het midden van de oceaan varen. Maar wat die quote vergeet te zeggen is dat een schip niet perfect is. Het moet af en toe terugkeren naar de veilige haven. Voor bevoorrading en een stevige opknapbeurt. Dat is minstens even belangrijk als het varen zelf. Durf springen, maar doe dit in beide richtingen.

Ga jij vaak buiten je comfort zone?

0 thoughts on “De (on)zin van comfort zones

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *