Close
Travel Tips: Rome #2

Travel Tips: Rome #2

Rome is de stad van Caesar en Augustus, van Bernini en Michelangelo, van de Borgias en Franciscus, van pasta en gelato en jawel ook van Mussolini. Er zijn weinig steden met zo’n rijke geschiedenis als de hoofdstad van Italië. Mijn eerste portie tips kan je hier lezen. Vandaag verkennen we de buurt rond het Capitool, het hart van het Oude Rome.

Monument Victor Emmanuel II

Je kan in Rome niet om dit monument heen. Vanuit bijna elke uithoek van de stad heb je er een zicht op. De Romeinen vinden het zelf afschuwelijk en zelf weet ik niet echt wat ik er van moet vinden. Victor Emmanuel was de eerste koning van het Verenigd Italië en binnen kan je een museum bezoeken over de eenmaking.

IMG_8676.JPG

Het gebouw heeft veel trappen en je kan op verschillende hoogtes dan ook mooie plaatjes schieten. Aan de achterzijde heb je een mooi zicht over het Forum Romanum. Wij hebben er in ieder geval een tijd op rondgedwaald. Wel opletten dat je niet op de trappen gaat zitten, de politie vindt dat namelijk niet zo leuk (geloof mij, ik heb het geprobeerd… ^^). Als je dan toch boven bent kan je de kerk ernaast even een bezoekje brengen.

Forum Romanum & Colosseum

Als ik één gouden tip mag geven voor een citytrip naar Rome, laat het dan deze zijn. Het Colosseum, Forum Romanum en de Palatijn zijn alle drie te bezoeken met hetzelfde toegangsticket dat twee dagen geldig is. Aan het Colosseum staat altijd een ontzettend lange rij aan te schuiven voor een kaartje. Bezoek dus eerst het Forum Romanum en de Palatijn (liggen op dezelfde site), aan deze twee ingangen zal de wachtrij kleiner of zelfs onbestaande zijn.

IMG_8813.JPG

Op het Forum en de naburige Palatijn is het  handig als je een reisgids of iets dergelijks bij de hand hebt. Anders lijkt het alleen maar een berg stenen, wat het eigenlijk ook is, maar het was wel het hart van het Oude Rome. Best gek hoeveel er nog bewaard is van gebleven na al die honderden jaren. Al heeft Mussolini wel een deel overgoten met asfalt om een brede steenweg aan te leggen.

Random tip: Het kan snel heel warm en stoffig worden op het Forum, een flesje water is dan geen overbodige luxe. Doorheen Rome staan verschillende fonteintjes om je flesje bij te vullen (wel opletten dat er zeker bijstaat dat het drinkbaar water is).

Na het Forum kan je dan de ellendig lange rij wachtenden voorbijsteken aan het Colosseum. Ik was eigenlijk niet overdonderd door dit gebouw en dat had ik eigenlijk wel verwacht. Misschien leuker als dit met een (audio)gids doet, want op zichzelf zei het niet zo veel. Al bij al ben ik blij dat ik binnen ben geweest, maar de volgende keer sla ik dit wel over denk ik.

IMG_8842

Rond het Colosseum, Forum en het witte monument zijn nog heel wat andere overblijfselen uit het Oude Rome te bezichtigen  (Ara Pacis, Forum van Augustus, theater van Marcellus). Neem zeker de tijd om deze buurt grondig te verkennen. Je bent al snel een volledige dag zoet.

Aventijn

De Aventijn is één van de minder toeristische heuvels van Rome. Je hebt er een prachtig uitzicht over de stad met een blik op Trastevere en in de verte de koepel van Sint-Pieter aan de andere kant van Rome. Rust na de beklimming even uit in het mooie Parco Savello.

IMG_8850

Naast het park vind je kerk Santa Sabina, een vrij eenvoudige kerk qua inrichting in vergelijking met de soms kitscherige kerken in de binnenstad. Wat verderop vind je de priorij van Malta. Deze is niet te bezoeken en toch staat er soms een rij mensen te wachten. Om door het sleutelgat te kijken! Dit is geen grap, vanuit het sleutelgat heb je een uniek zicht op de koepel van de Sint-Pietersbasiliek alsof hij vlak voor je staat. Gewoon doen!

Wat is jouw gouden tip voor een bezoekje aan Rome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *