Close
Lichtpuntjes #1

Lichtpuntjes #1

Het is lente en dat brengt veel vrolijkheid met zich mee, maar tegelijk is het voor sommigen ook een moeilijke periode. De voorjaarsmoeheid slaat toe en je humeur slaat net zoals het weer constant om. Ook ik heb hier wel eens last van. Ik probeer dit dan altijd te counteren door op zoek te gaan naar lichtpuntjes. Het is mijn eigen techniek om van elke dag iets moois te maken en ik wil deze graag met jullie delen.

Lichtpuntjes – hoe werkt dat?

Voor mij is het op zoek gaan naar lichtpuntjes het aannemen van een specifieke mindset. Het mooie zien in kleine dingen is iets wat we allemaal te weinig doen. Ik vertelde al eerder dat lichtpuntjes overal om ons heen zijn. Je moet ze alleen willen zien.

Concreet is een lichtpuntje voor mij iets waar je blij van wordt. Het kan dan gaan om niet-materiële zaken zoals de glimlach van een kind, een complimentje op je werk of een knuffel met je huisdier. Maar ook materiële dingen kunnen je blij maken (daar moeten we nu eenmaal niet flauw om doen). Wie wordt er nu niet blij van een stuk chocolade, een goed boek of een mooi nieuw jurkje?

Nu dacht je tijdens het lezen van de vorige alinea waarschijnlijk: die dingen zijn wel leuk, maar toch niet zo speciaal? Wel dat is het net. We nemen bovenstaande dingen als vanzelfsprekend en gaan op zoek naar grotere bronnen van geluk. Meer vrije tijd, een inspirerende job, geld,… Maar als die kleine dingen zouden wegvallen dan zakt alle het andere ook in elkaar.

Even een voorbeeld. Als je een job hebt die je graag doet en die je inspireert dan ben je daar (normaal gezien) heel gelukkig mee en vind je het niet erg om ’s morgens vroeg op te staan. Maar als je ineens nooit meer een complimentje of een schouderklopje krijgt op je werk. Wat dan? Je werkt je in het zweet maar krijgt geen ‘dankjewel’, geen waardering. Hoe lang ga je dan nog graag vroeg opstaan voor je werk? Grote kans dat die job op je geluk gaat wegen.

P1000337

Concrete tips

Oké, ik weet ook wel dat het bovenstaande allemaal wat zweverig klinkt en eerlijk gezegd ben ik daar zelf ook niet zo ‘diep’ mee bezig. Hieronder enkele tips over hoe je de lichtpuntjestechniek concreet kan toepassen:

  •  Ik probeer elke avond eventjes stil te staan bij wat mij vandaag aan het lachen heeft gebracht. Als dit je laatste gedachte is voor het slapengaan, sta je de volgende dag automatisch graag op, want je weet dat er wel weer enkele lichtpuntjes zullen aankomen. Het is immers al elke avond gelukt om iets te benoemen.
  • Ik probeer zoveel mogelijk stil te staan bij wat ik momenteel aan het doen ben en daar volop van te genieten. Probeer bv. eens niet je eten binnen te proppen omdat je nog 101 dingen moet doen. Maar geniet bewust van wat je eet.
  • Soms moet je echter onaangename dingen doen. Probeer je daar dan door te slaan door alvast uit te kijken naar wat er aan zit te komen. ‘Okée het is super druk op het werk, maar vanavond kan ik lekker uitrusten met mijn favoriete serie.’
  • Op dagen dat ik echt heel moeilijk heb schrijf ik mijn lichtpuntjes zelfs op, altijd leuk om op papier te zien staan dat sommige dingen het wel allemaal de moeite waard maken. En leuk om later terug te lezen!
  • Als het echt te moeilijk blijkt om elke dag een lichtpuntje te zien, denk er dan eens over na om iets aan je leven te veranderen. Als je job je echt naar beneden haalt, waarom probeer je dan niet eens iets anders?

Eens je de ‘lichtpuntjes’-mindset hebt ingenomen, zie je ze overal om je heen. Maar het is natuurlijk geen exacte wetenschap, gewoon iets mij helpt om meer het positieve in het leven te zien. Ik hoop dat je hier toch iets uithaalt!

Wat was voor jou vandaag het lichtpuntje (of lichtpuntjes) van de dag?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *