Close
De ‘Lisa’ in mezelf

De ‘Lisa’ in mezelf

Op VTM is een nieuwe telenovella gestart. Dat is een soort modern sprookje met een coming of age verhaal dat zich richt op tieners en jongeren. Telenovella’s komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en de bekendste van Vlaanderen is ongetwijfeld ‘Sara’.

De nieuwste telenovella heet ‘Lisa’ en de korte beschrijvingen gaat als volgt: “Lisa droomt van een carrière als creative in het hippe marketingbureau vlakbij haar huis. Maar durft ze ook? Want tot nu toe is ze nog nergens geraakt door haar extreme verlegenheid.”.

Ik heb de reeks nog niet gezien en denk ook niet dat ik dat ga doen. Elke dag een half uur vrijmaken voor zoiets dat lukt me toch niet. Ik wil dit jaar net minder tv kijken. Maar de beschrijving zorgde wel voor heel wat nostalgie. Want de 17-jarige Lisa uit de telenovella had even goed Annelies kunnen heten.

Toen ik 17 was droomde ik ook van een creatieve carrière in een hip reclamebureau. Mijn Lisa heette Nina, de rol die Lotte Heijtenis vertolkte in Dubbelleven. Een Eén-serie uit 2010 die ging over twee vrouwen die met dezelfde man getrouwd waren. Soit, Nina werkte in de serie in een reclamebureau en gaf daarbij presentaties om klanten en collega’s te overtuigen van haar ideeën. Ze leek me zo’n echte zakenvrouw. En dat wou ik ook dus ben ik gaan kijken naar studierichtingen waarmee je in de reclame kon belanden.

Uiteindelijk ben ik zo gestart aan de opleiding Communicatiewetenschappen waar ik ook met marketing, PR en heel wat andere gebieden kennismaakte. De reclamedroom was al minder prominent aanwezig. Maar nadat ik dat diploma kon afvinken, begon het toch terug te kriebelen en startte ik aan de Belgian Advertising School. Ik werkte daardoor een half jaar in een reclamebureau en leefde het leven van Nina. Brainstorms voor coole merken zoals Netflix met een creatieve directeur die je ideeën keurde en de klant die uit zijn selectie dan het saaiste idee koos (jep, want dat is de realiteit).

En oké, ondertussen zit ik niet meer in de reclame, maar in de webwereld en ben ik geen creatief maar een strateeg geworden, een van de andere twee profielen waarvoor je tijdens BAS wordt opgeleid. Een keuze waar ik helemaal achter sta. Maar ik doe nog wel altijd datgene waar mijn 17-jarige ik jaloers op zou zijn.

Ik ben net als Lisa introvert en verlegen als je me nog niet goed kent. De reclamewereld zit vol met extraverte mondige mensen die voor zichzelf durven opkomen. Dus ik kan me helemaal voorstellen hoe moeilijk Lisa het moet vinden om zich er tussen te worstelen. Maar ik heb zo’n gevoel dat het haar wel zal lukken. Het is ten slotte een telenovella, een modern sprookje. En sprookjes eindigen meestal goed, toch?

Wie weet hoeveel jonge meisjes zich gaan aangesproken voelen door deze serie? Ik hoop oprecht dat er ook veel jongeren door de huidige crisis voor verpleegster, dokter of lerares zullen gaan, maar laat die jonge Lisa’s maar komen naar onze sector. Ik kijk er naar uit!

Waarom heb jij voor je job gekozen?

0 thoughts on “De ‘Lisa’ in mezelf

 1. Was bij mij een keuze vanuit angst. Ik durfde niet naar de universiteit, en ik ben meegegaan met een vriendin naar de opleiding verpleegkundige. Erg hé. Ik heb het nooit echt graag gedaan

 2. M’n eerste job als software ontwikkelaar is eentje geweest zonder teveel na te denken en gewoon “werk” te hebben. Veel geleerd daar, in contact gekomen met onderzoek en daar heb ik nu mijn job van kunnen maken bij Hogeschool PXL. Veel mogelijkheden, super flexibel, job van m’n leven 🙂

 3. Leuk om te lezen dat je bent gaan doen wat je wilde. En nu ben je dan misschien een pad in gegaan dat net een beetje anders is, maar je wordt ouder en je dromen veranderen soms ook mee. Ik wilde graag bij een tijdschrift werken (gelukkig zijn daar ook genoeg series en films over gemaakt). Ook niet de makkelijkste branche, maar het is gelukt. Oke, ik werkte officieel wel als webredacteur voor een tijdschrift. Inmiddels doe ik iets anders, maar gelukkig nog steeds iets waar ik ook blij van word.

 4. Ik ben copywriter bij een reclamebureau en klanten kiezen inderdaad altijd het saaiste idee haha. Hiervoor werkte ik op de redactie van een online magazine, en die wereld vind ik nog altijd superinteressant.

  1. Wel, je doet een job die voor mij lang de jon die ik wou is geweest, ondertussen weet ik dat ik iets meer variatie in taken nodig heb en dat veel schrijven mij soms al eens tegensteekt. Online magazine zijn zeker ook een leuke wereld denk ik, maar een harde wereld want wie betaalt er nu nog voor content?

 5. Een heel interessante sector en iets dat ik ook nog even overwogen heb, maar ik heb dan toch een andere keuze gemaakt. Het lijkt me idd geen evidente wereld voor een meer introverte persoon, top dat je je daardoor niet laten tegenhouden hebt!

  1. Ik heb vooral geleerd dat ik introvert ben en op een andere manier verwerk en denk dan extraverten door in die wereld terecht te komen. Daarvoor zei ik altijd dat ik extravert was, want bij mijn vrienden ben ik de luide en sociale. Dus ik heb mezelf er echt door leren kennen en dat is ook mooi meegenomen.

 6. Ik heb de eerste afleveringen van Lisa gezien, maar ik zou er inderdaad niet direct een half uur per dag voor vrijmaken 😉
  Mijn eerste job was in de evenementensector en dat sprak heel erg tot de verbeelding. Al begin je na een tijdje wel door bepaalde dingen te prikken. Nu werk ik voor een grote werkgeversorganisatie en ik heb daar eigenlijk gewoon gesolliciteerd omdat ik vond dat die job leuk klonk. Ik had ook wel een diploma met de juiste achtergrond, dus die interesse was niet zo vreemd. En de job heeft helemaal mijn verwachtingen ingelost, dus nog altijd blij dat ik er destijds best wel hard voor gevochten heb om binnen te geraken.

 7. Lisa ja ik ken het en volg het zelfs. Zit wel goed in elkaar die reeks (en ik ben geen jong meisje meer, toch volg ik het graag omdat er zoveel herkenbaars in voorkomt ook voor mij. Iets met ‘nooit te oud om te leren’ zoiets…).

  1. Ik heb vroeger alle telenovelles op vtm verslonden, het was mijn hoogtepuntje van de dag. Dus ik begrijp helemaal dat het leuk is om te kijken. Alleen zie ik op dit moment het niet zitten om er mijn tijd in te steken.

   1. Dat klinkt druk… Hopelijk vind je dan wel voor andere dingen die tijd voor ontspanning want het is iets dat we állemaal nodig hebben.

     1. Daar komt inderdaad veel bij kijken hé, bij zo’n bouw. Goed dat je voor jezelf duidelijk kan uitmaken wat voor jou ontspannend werkt. Bij deze wens ik jou dan ook nog veel leesplezier Annelies! Enne succes met de bouw.

 8. Ik kan me eerlijk gezegd totaal niet meer herinneren waarom ik zo’n 11 jaar geleden een carrièreswitch besloot te maken van de toerisme-wereld naar administratie. Wellicht omdat dat het enige andere was dat ik “kon”? Mijn testen bij het interimbureau bestonden uit talenkennis, Excel en Word, en daar was ik goed in dus kijk?
  Ik dacht daar allemaal niet zoveel bij na I guess.En zo doe ik dus nog altijd waar ik best wel goed in ben. Of het mijn droomjob is, euhm neen 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *