Close
Malta #2: een dag in de hoofdstad Valletta

Malta #2: een dag in de hoofdstad Valletta

Eind augustus 2018 trokken het lief en ik voor 7 dagen naar Malta & Gozo. Over onze planning en alle praktische zaken zoals vervoer en verblijf kon je al lezen in deze heuse overzichtspost. Malta bleek veel meer te bieden dan we hadden verwacht en daarom post ik met plezier van elke dag ook een meer gedetailleerd verslag.

Nadat we de eerste dag aankwamen in onze geweldige B&B en een wandeling maakte langs pittoreske visserdorpjes stond vandaag een dagje citytrippen op het programma. Valletta is de hoofdstad van Malta en ook de kleinste hoofdstad van Europa. Bovendien is het hele centrum Unesco-beschermd. Klonk goed voor een dagje rondstruinen door de steegjes.

We namen de ferry vanaf The Three Cities en dat zouden we nog een paar dagen doen want het gaat zo snel en je maakt me met weinig meer blij dan op een boot zitten. Ook vanuit de andere kant (Sliema) kan je de ferry nemen. De ferry vaart elk kwartier uit (na 21u is dat elk half uur) en kostte 2,5 euro heen en terug als ik het me goed herinner. Mooi meegenomen: wie voor de ferry betaalt kan gratis de lift nemen naar de Upper Barakka Gardens. Een glazen lift weliswaar, jullie weten dat ik daar niet zo zot van ben. Maar het is een aanrader om die lift te gebruiken want anders ben je wel wat aan het klimmen.

thumb_P1130151_1024.jpg

De Upper Barakka Gardens werden het eerste letterlijke hoogtepunt van de dag met een prachtig uitzicht over The Three Cities. De Gardens zelf zijn heerlijk fris om te vertoeven en je kan er om 12u het kanonschot (inclusief officiele ceremonie) van the saluting battery meepikken. Dat wordt al sinds de middeleeuwen afgeschoten om mensen te laten weten dat het 12u ’s middags is. Waarom zou een mens nog een horloge dragen feitelijk?

thumb_P1130171_1024.jpg

thumb_P1130304_1024.jpg

Van daaruit hadden we niet echt een plan, we wilden gewoon rustig rondstruinen. Laat ons zeggen dat het niet moeilijk is om te verdwalen in de vele mediterraanse straatjes. We wilden de basiliek graag bezoeken, maar daar stond een lange rij op de middag dus trokken we richting Grandmaster’s Palace. Trouwe lezers weten ondertussen dat ik geen paleis aan mij laat voorbij gaan.

thumb_P1130183_1024.jpg

Malta heeft vele watertjes doorzwommen. Zo wonnen ze een belangrijke slag tegen de Moren in de 16de eeuw, daarover kom je in het militaire museum meer te weten (bezochten we zelf niet). De ridderorde van Saint-John deelde toen de lakens uit en de Grandmaster was de hoogste in rang en bekleedde dit paleis. Malta is even een monarchie geweest onder het Verenigd Koninkrijk. Daarom rijden ze er nog steeds links en hangt er een mooi portret van koningin Elizabeth II in het paleis. Vandaag is Malta een republiek met president en is dit nog steeds één van de officiele staatspaleizen.

thumb_P1130205_1024.jpg

In Malta zijn wel wat Game Of Thrones scènes opgenomen en als je het binnenplein van het paleis ziet snap je meteen waarom.

thumb_P1130209_1024.jpg

Het paleis is compact maar fijn om te bezoeken. De gangen zijn kleurrijk met gedetailleerde plafonds en harnassen. In de officiele vertrekken leer je wat meer over de functie van elke kamer.

Daarnaast zit het wapenmuseum bij je ticket inbegrepen, voor zo’n gecombineerd ticket betaal je ongeveer 8 euro. Honderden harnassen, kanonnen, pistolen en andere wapens kan je er bezichtigen. Leuk om eens door te lopen, maar ik kwam vooral voor het paleis. Gelukkig was mijn innerlijke prinses voldaan na dit bezoek.

Hierna aten we pizza op een pleintje voor de basiliek bij Café Caravaggio. Na een deugddoende maaltijd, want de zon scheen volop, bleek de rij na de middag aan de St-John’s Co-Basilica verdwenen. Het ideale moment om een ticketje van 10 euro inclusief audiogids aan te schaffen en deze barokke parel te bewonderen.

thumb_P1130177_1024.jpg
De sobere buitenkant verraadt niets van de overvloedigheid binnenin.

Barok is trouwens het minste wat je kan zeggen, de hele kerk is van kop tot teen bedekt met bladgoud. Het doet bijna pijn aan de ogen. Het is er zo over dat het misschien weer mooi wordt. Het is in ieder geval zo’n kerk die ik nog nooit eerder heb gezien.

We deden flink ons best met de veel te gedetailleerde en ronduit saaie audiogids die bij elk grafmonument uitleg gaf over de overleden persoon en de bouw van het moment. De basiliek is groot met vele kappellen dus je bent wel even zoet. Helemaal op het einde heb je een grotere kapel met enkele werken van Caravaggio, je weet wel die grote Italiaanse schilder.

thumb_P1130225_1024.jpg

Tot zover de twee bezienswaardigheden die we niet wilden missen, we slenterden verder door de stad richting de andere waterkant met zicht op Sliema.

thumb_P1130243_1024.jpg

Er is zoals je ziet heel wat hoogteverschil in de stad. In combinatie met de warmte maakt het dat tot een pittige citytrip. We kwamen de typische gekleurde balkonnetjes tegen, die goed tegen de hitte zouden isoleren. Hopelijk, want met die buitentemperaturen is een fris appartement geen overbodige luxe.

thumb_P1130255_1024.jpg

Onderweg passeerden we nog eens tussen het paleis en de basiliek voor het beste ijs van Valletta (of dat zeggen alle reisgidsen toch) bij Café Cordina. Ik weet niet meer zo goed wat ik had, maar ik koos de specialere smaken en het was goddelijk ,zeker met het warme weer.

Ons volgende doel waren de muren van het oude stadsgedeelte, daar wil men het oude met het nieuwe blenden. Net buiten aan het Unescobordje vind je de Triton Fontein, die wil degelijk water spoot, alleen net niet op het moment van mijn foto. *Typisch*.

_VDW2097.jpg

thumb_P1130276_1024.jpg

Een aanrader is om vlak voor je de stadsmuren buiten gaat nog de trappen op te gaan richting Hastings Gardens, een kleine groene oase van rust met uitzicht over de stadsmuren en het nieuwe Valletta.

thumb_P1130282_1024.jpg

Hierna werd het al wat donkerder en dat gaf de stad wel een speciaal sfeertje.

thumb_P1130287_1024.jpg

thumb_P1130268_1024.jpg

We aten niet zo merkwaardig bij d’Office, ergens in een van de eetstraatjes en gingen weer met de ferry naar de B&B. Een betere aanrader is om vierkante hipster pizza te gaan eten in de kelder bij Sotto.

We namen nog twee ochtenden daarna de ferry naar Valletta, en omdat we soms op onze bus moesten wachten, gaf ons dat wat extra tijd om de stad te verkennen. Bij deze nog twee extra tips.

thumb_P1130313_1024.jpg

Goede koffie vind je bij Chocolate District, ook al beweert de naam dus iets anders. Het is om de hoek bij de Upper Barakka Gardens net buiten het oog van de toeristen. Het was er heerlijk wakker worden ’s morgens op het mini terras in een steegje.

thumb_P1130575_1024.jpg

En aangezien er Upper Barakka Gardens bestaan, wijst dat ook op het feit dat er Lower Barakka Gardens zijn, ah ja. Met een zicht op de vaargeul naar de zee ben ik misschien nog iets meer verkocht aan deze tuinen. En ok ja, misschien zit de Romeinse tempel er ook voor iets tussen.

thumb_P1130566_1024.jpg

Ik vond het fijn om in Valletta een dagje rond de struinen en om ook de andere dagen nog eens te genieten van het uitzicht vanop de Upper Barakka Gardens. Dat is echt fenomenaal. Maar het oude stadscentrum miste de charme en warmte die ik een dag later wel in The Three Cities zou vinden. Daar zie je de echte Maltezen samen zitten voor hun deur.

In het oude centrum van Valletta vind je voornamelijk toeristen en is het ’s avonds al snel doods. Het echte leven is naar buiten de stadsmuren getrokken en dat merk je soms. Als echte citytrip is de stad ook wat klein, dus dan raad ik je aan om dit te combineren met meerdere daguitstappen naar andere delen van het eiland. En sla The Three Cities zeker niet over dan!

Ben jij al eens in Valletta geweest?

Op mijn reisgidspagina vind je een handig overzicht van alle bestemmingen die ik bezocht en de bijhorende blogposts die ik erover schreef. Zo vertrek je nooit zonder inspiratie op vakantie.

0 thoughts on “Malta #2: een dag in de hoofdstad Valletta

  1. Ik ben er een dagje geweest toen ik met mijn man een week in Malta op vakantie was. Ik vond het een mooi stadje, maar inderdaad klein. Al dat bladgoud in de basiliek herinner ik me nog levendig, het deed inderdaad pijn aan de ogen. Die Barakka Gardens hebben we wel niet gezien, blijkbaar hebben we toch iets gemist. Leuk verslag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *