Close

Series #4: volstrekt paranormaal

Wat is er leuker om te ontdekken dan een geweldige nieuwe serie? Ik kijk veel liever series dan films (en dan vooral series die zich in het verleden afspelen), om de simpele reden dat het verhaal uitgebreider is en je de personages veel diepgaander leert kennen. Elke maand heb ik wel weer een nieuwe serieverslaving en deze wil ik graag met jullie delen.

Paranormale horrorseries zijn hot. Kijk maar naar de hype rond de Netflix serie Stranger Things (zelf heb ik deze nog niet gekeken). Ik deel hieronder mijn drie favorieten in dit genre. Geesten, heksen of vampieren? Aan jou de keuze!

The living and the dead

The Living And The Dead is een recente BBC serie met ‘Merlin’-ster Colin Morgan in de hoofdrol. De miniserie bestaat uit zes afleveringen, het is momenteel nog onduidelijk of er een 2de seizoen komt. Ik hoop in ieder geval van wel.

Waar gaat het over? Nathan Appleby keert samen met zijn tweede vrouw Charlotte (gespeeld door de geweldige Charlotte Spencer) terug naar zijn geboortehuis in Somerset. De moderne tijd kondigt zich aan en Charlotte wil enkele moderne landbouwtechnieken invoeren, zeer tegen de zin van het personeel. Ondertussen probeert Nathan als psycholoog te verklaren waarom sommige van de inwoners onverklaarbare zaken zien en horen. Nathan zelf kampt bovendien met een trauma uit zijn verleden en de gebeurtenissen op de boerderij gaan van kwaad naar erger. Is Nathan vervloekt? En is er meer tussen leven en dood?

Zoals de serietitel al doet vermoeden spelen de doden een belangrijke rol in deze reeks. Elke aflevering draait rond een bepaalde persoon die geteisterd wordt door een geest uit het verleden. Naar het einde toe gaat ook Nathans verleden steeds meer naar voren komen. Ik vond deze serie in het begin doodeng. Niet zozeer door wat je te zien krijgt, maar door de spanning die op geniale wijze wordt opgebouwd. Vooral de muziek geeft het verhaal een extra dimensie. Het einde was op zijn zachts gezegd heel vreemd en liet me wat verdwaasd achter. Een aparte serie met knap acteerwerk!

Salem

Geen geesten deze keer, maar heksen. Salem is een Amerikaanse serie van WGN America. Shane West en Janet Montgomery spelen de hoofdrollen. Het derde seizoen, van opnieuw 13 afleveringen, komt dit najaar uit.

Waar gaat dit over? In de 17de eeuw geloofde men dat het stadje Salem bezeten was door heksen. John Alden kan deze hysterie niet langer aanzien en vertrekt naar de oorlog. Hiervoor moet hij zijn grote liefde Mary achterlaten. Wanneer John na zeven jaar terugkeert blijkt Salem nog steeds in de ban van de heksen. Mary is ondertussen de belangrijkste vrouw van de stad. Samen met heksenjager Cotton Mather gaat hij op zoek naar de waarheid. Wie is te vertrouwen? En wat is het grote plan van de heksen?

In de 17de eeuw werden effectief heksenprocessen gevoerd in het stadje Salem. In de serie bestaan deze heksen echt en willen ze maar één ding: de puriteinen in Salem vernietigen. Het zijn geen heksen die zo maar eventjes op een bezem door de lucht vliegen, het is echt een nieuwe kijk op hun macht. De eerste aflevering maakte mij erg aan het schrikken, maar nadien went het wel. Het verhaal focust daarnaast op de relatie tussen Mary en John, waardoor de reeks naast horror ook heel wat gothic romance elementen heeft.

Dracula 

https://www.youtube.com/watch?v=ztME-XRR76Y

Als we spreken over gothic romance dan is Dracula het ultieme verhaal in dat genre. De gelijknamige NBC-serie uit 2013 met Jonathan Rhys Meyers in de hoofdrol is wellicht één van de beste verfilmingen van dit klassieke vampierenverhaal. Het eerste seizoen bestaat uit 10 afleveringen, waarna de serie door NBC werd afgelast. Netflix heeft ooit aangekondigd een tweede seizoen te gaan produceren, maar sindsdien is het stil rond Dracula.

Waar gaat het over? In Victoriaans Engeland heeft de Amerikaan Alexander Grayson een nieuwe manier gevonden om licht te produceren. Hiermee wil hij de eeuwenoude Orde Van De Draak kapotmaken. Deze orde heeft hem en zijn kompaan Van Helsing eeuwen geleden alles afgenomen, inclusief zijn grote liefde Ilona. Wanneer Alexander de hulp inschakelt van journalist Jonathan Harker blijkt diens vriendin Mina Murray verdacht veel op Ilona te lijken.

Oké, ik geef het toe. Ik ben deze serie beginnen kijken voor Jonathan Rhys Meyers, en ik ben blijven kijken toen bleek dat hij regelmatig zijn bloot bovenlijf toont. Daarnaast is de serie gewoon heel sfeerrijk gefilmd. Lekker duister en de kostuums zijn ook prachtig. De serie is niet echt eng, maar de vampieren zorgen er natuurlijk voor dat er wel wat bloed vloeit.

Hou jij van dit genre? Wat is jouw favoriete paranormale horrorserie? 

Bekijk ook mijn andere serietips:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *