Close
Travel Tips: Stockholm

Travel Tips: Stockholm

Vorige week trokken we met #BAS1516 naar de, toch wel net iets te koude, hoofdstad van Zweden. We verbleven er eigenlijk maar twee volledige dagen waarin we o.a. een bezoekje brachten aan Britny & The Park, Spotify en Hyper Island. Veel tijd om te citytrippen hadden we dus niet, maar ik heb er toch zo veel mogelijk proberen uit te halen. Hierbij mijn tips voor een geslaagd tripje naar Stockholm.

Gamla Stan

Voor het oudste gedeelte van de stad moet je naar Gamla Stan. In dit historisch centrum wemelt het van de kleine straatjes (het smalste steegje is slechts 90 cm), kerken, schattige gebouwen en natuurlijk restaurants. Je kan er o.a. het Koninklijk Paleis, de Basiliek of het Nobelmuseum bezoeken. Ik vond het zalig om door de straatjes te kuieren niet wetende wat er om de hoek zou liggen. Het geeft de sfeer van de stad mooi weer. Je kan hier ook naar hartenlust souvenirs shoppen.

P1040619 (2)      P1040678      P1040687

Vasa Museet

Wat mij betreft de must-see attractie in Stockholm. Het oorlogsschip Vasa verging in 1682 op zijn allereerste zeereis, na amper een dikke kilometer gevaren te hebben. Pas na 300 jaar werden de wrakstukken gevonden. Door het lage zoutgehalte van het water is het hout van het schip nauwelijks aangetast. Na een restauratie van 17 jaar kan je de boot nu in al zijn glorie bewonderen in dit drukbezochte museum.

P1040481           P1040553

Ik was letterlijk sprakeloos (en dat gebeurt niet vaak!) toen ik de Vasa voor de eerst zag. Het schip leek rechtstreeks uit Pirates Of The Caribbean te komen. Je moet dit zelf zien om de grootsheid van de Vasa te vatten. In met museum wordt niet alleen het verhaal van de Vasa ten tijde van de ramp uit de doeken gedaan, maar krijg je ook een inzicht in hoe de berging in zijn werk is gegaan. Het Vasa museum is te vinden op het eiland Djurgarden. Als student betaalde ik 100 SEK (zo’n 10 euro) voor een kaartje. Opgelet het museum sluit al om 17u.

Fotografiska

Ik was nog nooit in een fotografiemuseum geweest, maar dat van Stockholm was naar het schijnt echt de moeite. Dus trok ik in mijn laatste vrije uurtjes naar Fotografiska. Normaal betaal je 90 SEK voor een kaartje, maar door verbouwingen was de benedenvloer niet open en haalde ik 60 SEK uit mijn portefeuille.

Op dit moment lopen er twee tentoonstellingen, namelijk “I’ll be your mirror” van Bettina Rheims en “Ikoner”, foto’s die duidelijk maken dat mensen met Down niet anders zijn dan wij. Ik vond beide fotoreeksen boeiend en inspirerend. De tentoonstellingen wisselen regelmatig.

P1040713

Het museum zelf is nog nieuw en zeer ruim. Binnen is het vrij donker en de foto’s zelf zijn verlicht waardoor de kleuren van de foto’s mooi uitkomen. Zeer aangenaam om er rond te lopen! Op de bovenste verdieping is een restaurant gevestigd dat één van de mooiste uitzichten op Stockholm biedt. Ga dus zeker eventjes die extra trap naar boven.

Eilandhoppen

Stockholm is een stad die meerdere eilanden omvat. Je kan er dus heerlijk wandelen langs het water, uitblazen in een beachbar of met de ferry eiland per eiland verkennen.

P1040475   P1040705

Stockholm is de perfecte stad voor een weekendje weg. Het is er helemaal niet zo toeristisch en je kan er lekker eten (en niet alleen köttbullar).  Een extra jas is wel geen overbodige luxe 😉

Ben jij al eens in Stockholm geweest?

0 thoughts on “Travel Tips: Stockholm

    1. Het is er natuurlijk wat duurder, maar op zich vond ik het nog meevallen. Het is eigenlijk vooral de alcohol die prijzig is. 10 euro voor een glas wijn is net iets te veel van het goede 😉 Maar als je wat uitkijkt kan je echt lekker eten voor een goed prijsje! Verschillende musea zijn ook gratis en de andere waren heel betaalbaar. Dus het viel goed mee 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *