Close

Nieuwe skills aanleren

Persoonlijke ontwikkeling, het is een beetje mijn stokpaardje.  Ik wil er dan ook groot topic van maken op deze blog. Werken aan jezelf is iets waarvan ik geloof dat het je als persoon gelukkiger kan maken. Een mooie manier om jezelf als persoon te verrijken is door je skillset uit te breiden.

Skills of vaardigheden zijn concrete, meestal fysieke, competenties die je verworven hebt. In ons onderwijs ligt de focus jammer genoeg nog steeds op kennis, waardoor de wil om een vaardigheid onder de knie te krijgen toch vooral vanuit jezelf zal moeten komen. Hieronder geef ik je enkele concrete tips en mogelijkheden.

Een cursus

Of je jezelf nu wil leren drummen, koken of metsen, na een beetje online research zal je merken dat er wel ergens in de buurt een cursus voor bestaat. Een voordeel aan deze  ‘offline’ cursussen is dat je face-to-face interactie hebt met je ‘leraar’ en dat de cursus meestal in groep is waardoor er een soort sociale druk is om toch elke week je zetel uit te komen. Langs de andere kant is zo’n cursus steeds op een vast tijdstip,  moet je soms een soort van examens, opdrachten of testen afleggen en is er altijd wel een prijskaartje aan verbonden.

MOOC’s

Watte? MOOC staat voor een Massive Open Online Course en is dus eigenlijk een online cursus of lessenpakket. Deze cursussen komen vaak van gerenommeerde instellingen die hun kennis openstellen voor ‘studenten’ van over heel de wereld. MOOC’s heb je in allerlei maten en gewichten. Voor sommige cursussen zal je heel wat moeten betalen, andere zijn gratis. MOOC’s kunnen theoretisch zijn of net heel praktisch. Bekende voorbeelden van MOOC-platforms zijn Khan Academy, Coursera en Edx die lessen aanbieden over uiteenlopende onderwerpen. Voor sommige cursussen kan je ook effectief een certificaat krijgen dat je kan toevoegen aan bv. je LinkedIn-profiel.

De voordelen van MOOC’s zijn de uitgebreide keuze aan onderwerpen, het feit dat je kan leren op je eigen tempo en dat je zelf in de hand hebt hoeveel geld je eraan uitgeeft. Een nadeel is dat dit een erg Angelsaksische wereld is en dat de meeste cursussen dus in het Engels zijn met een duidelijk Amerikaanse inslag vaak.

CA

Ik ben zelf net met mijn eerste MOOC begonnen. Via Codeacademy.com ben ik mezelf aan het leren coderen. Ik ben volop bezig met HTML en CSS. Mijn ervaring met Codeacademy is eigenlijk zeer positief. Je leert de theorie en kan deze meteen omzetten in de praktijk via oefeningen. Regelmatig is er een recap van wat je al geleerd hebt en er zit best veel humor in de lessen 🙂 En het is volledig gratis!

Apps

Daarnaast zijn er ook vele gratis en betalende apps waarmee je jezelf iets kan aanleren. Vaak werken deze met principe dat je elke dag een aantal minuten moet bezig zijn met de leerstof. Een goed voorbeeld hiervan is Duolingo dat je helpt met een taal te leren. Via luister-, spreek- en schrijfoefeningen binnen verschillende topics leer je op een fijne manier woordenschat en grammatica. Elke dag 10 minuutjes van je tijd, meer vraagt Duolingo niet. Ik ben hier momenteel mijn Frans mee aan het opfrissen en ik heb gemerkt dat de app voor mij echt goed werkt. Het voelt meer aan als een spelletje dan als leren 🙂 Nadeel is dat de app enkel om Engels te leren in het Nederlands bestaat.

Screenshot (01-53PM, mei 13, 2016)

Het voordeel van dit soort apps is dat je herinnerd wordt wanneer je al een tijdje niet meer geoefend hebt en je elke dag maar een beperkt aantal minuten bezig bent, waardoor je het makkelijk kan volhouden.

How-to boeken

Een voorbeeld van boeken die je helpen om iets onder de knie te krijgen is de ‘Voor Dummies’  reeks, maar het kan net zo goed een boek zijn om te leren breien. How-to boeken geven veel aandacht aan het uitleggen van de theorie en zijn vaak geïllustreerd met goede voorbeelden. In sommige boeken wordt ook aandacht gegeven aan een concreet stappenplan of oefeningen.

Het voordeel van boeken is dat je veel achtergrondkennis meekrijgt, het nadeel is dat de praktische kant zeer beperkt blijft. We hebben allemaal wel al eens een recept proberen namaken vanuit een kookboek dat er uiteindelijk helemaal anders uit blijkt te zien dan op de prentjes.

Conclusie

Er zijn verschillende manieren om jezelf iets aan te leren. Het belangrijkste is dat je weet wat voor jezelf werkt. Heb je sociale druk nodig? Of net meer achtergrondinfo? Wil je een vast uur in de week aan je skill besteden of liever enkele minuten per dag? Vergeet vooral niet dat het initiatief bij jou ligt. Als je iets wil kunnen zal er zelf voor moeten werken, op jouw manier.

Hoe leer jij jezelf een nieuwe vaardigheid aan? En wat wil je zeker nog eens onder de knie krijgen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *