Close
Travel Tips: Rome #1

Travel Tips: Rome #1

Het is winter. Koud. Nat. Donker. We snakken allemaal naar de zon, naar rust en dan is het woord vakantie nooit ver. Ook ik heb heimwee naar de warme lange zomeravonden en begin al eens wat reisblogs af te schuimen op zoek naar een leuke bestemmingen. Tegelijk denk ik met veel plezier terug aan vorige reisjes. Zoals bijvoorbeeld mijn tripje naar Rome eind juni 2014. Nog nooit in Rome geweest? Zonde! Het is een prachtige stad.

Rome is de stad van Caesar en Augustus, van Bernini en Michelangelo, van de Borgias en Franciscus, van pasta en gelato en jawel ook van Mussolini. Er zijn weinig steden met zo’n rijke geschiedenis als de hoofdstad van Italië. Ik verbleef er 5 dagen en geef je met plezier enkele tips mee.

Hotel Genio

Durf voor een stad als Rome investeren in een goed hotel met een goede ligging. Het openbaar vervoer blijkt niet zo top dus hebben we steeds alles te voet gedaan (ze zijn momenteel een derde metrolijn aan het aanleggen waardoor in de toekomst het metronetwerk wel een aanrader zal zijn). Hotel Genio leek ons een goede keuze en dat was het ook! Het hotel ligt vlakbij het Piazza Navona, het Pantheon, het Vaticaan en verschillende andere bezienswaardigheden bevinden zich op wandelafstand. Kamers waren proper, ruim en het personeel is heel vriendelijk en behulpzaam. En dan is er nog het dakterras! ’s Morgens ontbijt je met zicht op de stad en ’s avonds drink je een wijntje terwijl je de koepel van de Sint-Pieter bewondert in al zijn verlichte glorie. Ja, dat dakterras was een toppertje!

IMG_8399
De koepel van Sint-Pieter vanop het dakterras

Random tip: Je kan op verschillende plaatsen in de stad en in hotels een stadskaart verkrijgen waarop de bezienswaardigheden in het groot staan aangeduid. Wij vonden dit een hele handige kaart en konden zo gemakkelijk afstrepen wat we al gedaan hadden.

Pantheon

Op onze eerste dag verkenden we de omgeving rond het hotel. Al snel ontdekten we dat elk straatje en elk plein zijn charme had. Eerste grote stop was het Pantheon. Een Romeinse tempel die ineens opdoemt tussen de kleine straatjes, nog volledig bewaard is gebleven én helemaal gratis te bezoeken. Het is er vrij druk, maar ik vond het echt de moeite om de tempel grondig van binnen en buiten te verkennen. De lichtinval binnen is heel speciaal.

IMG_8467

Na een bezoek aan het Pantheon is het tijd voor een ijsje bij Giolitti, het bekendste en misschien ook wel drukste ijssalon van Rome. Toeristisch? Ja! Maar het ijs is heerlijk. Dus toch doen.

Piazza Navona

Het Piazza Navona is het mooiste plein van Rome met drie prachtige fonteinen. De middelste fontein is de Vierstromenfontein ontworpen door Gian Lorenzo Bernini. Er recht tegenover staat de prachtige kerk Sant Agnese in Agone, deze is van de hand van Francesco Borromini, Bernini’s grootste rivaal. Het plein is altijd erg druk, let dus zeker op voor pickpockets. Dorst? Dan zijn de verschillende horecazaken op het plein aanlokkelijk, maar de prijzen zijn iets minder ‘mooi’. Ga liever enkele straatjes verder iets drinken. Uitzondering is Tre Scalini: haal hier een lekkere tartufo of een gelato. Maar opnieuw is afhalen de boodschap, om te mogen zitten betaal je het dubbele van de prijs.

IMG_8397
Sant Agnese in Agone

In het straatje achter de kerk van Borromini bevindt zich het kleine kerkje Santa Maria Della Pace, een verborgen parel die je als kunstliefhebber zeker niet mag overslaan, er hangen enkele mooie fresco’s van o.a. Rafael.

Random tip: Het kan erg warm worden in Rome, maar het is toch altijd een goed idee om bv. een sjaal mee te nemen. In de meeste kerken mag je namelijk niet binnen als je schouders en/of knieën niet bedekt zijn. Een sjaal kan in dat geval al veel verhelpen 😉

Campo De Fiori

Op dit plein staat s’ochtends altijd een gezellig marktje. De geschiedenis van het plein gaat ver terug. In de middeleeuwen was dit marktplein het centrum van de stad, wat later vonden er openbare executies plaats. Sla hier vers fruit in voor onderweg of neem wat Italiaanse pasta in gekke vormen mee naar huis. Onderhandelen is de boodschap!

Eten in deze buurt

De beste pasta hebben wij gegeten bij Maccheroni, met wat geluk heb je vanaf je tafel zicht op de open keuken. Echt de moeite om zo’n kok eens aan het werk te zien! Voor een echt Italiaans familierestaurantje moet je bij Trattoria Lily zijn, dit ligt ietwat verscholen langs de Tiber. La mamma en de papa staan in de keuken, terwijl de zonen opdienen. Hier komen ook de echte Italianen eten. Kleine kaart maar lekker eten voor weinig geld en probeer zeker een dessert, hemels!

Random tip:  Het brood dat je krijgt in Rome is niet gratis. Eet het dus zeker op of weiger het wanneer ze het komen brengen. Laat het broodmandje vooral niet vol op tafel staan, want dat is zonde van het brood en het geld (true story ^^).

De Tiber

De Tiber stroomt door het hart van Rome. Eventjes geen zin om bezig te zijn met een stadskaart? Wandel dan gewoon langs de rivier, neem één van de vele bruggen en dit levert vanzelf mooie plaatjes op.

IMG_8629

Zo dit waren mijn eerste tips voor een tripje naar Rome. Ben jij al eens in Rome geweest?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *