Close
Waarom alleen zijn goed voor je is

Waarom alleen zijn goed voor je is

Tijd doorbrengen met jezelf. Ik ben er een groot voorstander van. Alleen zijn is namelijk iets heel anders dan eenzaam zijn. Ik hoor van veel mensen dat ze het moeilijk vinden om alleen te zijn. Dat is niet meer dan normaal. De mens is van nature een sociaal dier. Wij hebben allemaal de drang om tot een groep te behoren. En dat is maar goed ook. We hebben sociaal contact nodig om te overleven. Maar in deze tijden zijn we constant verbonden met elkaar. Eén klik op je smartphone en wij kunnen met eender wie contact leggen. We zijn als het ware nooit meer alleen. (En toch zijn er nog nooit zoveel mensen eenzaam geweest, mede door sociale media, maar dat is een andere discussie…)

Of je het nu wilt of niet, de persoon waarmee jij het meeste tijd zal doorbrengen doorheen je leven is jezelf. Volgens mij is af en toe alleen zijn zelfs goed voor je en wel om deze drie redenen.

img_5987

Verwerkingsproces

Op een gemiddelde dag krijgen we duizenden prikkels binnen. Positieve, maar ook heel wat negatieve prikkels. Deze prikkels verwerken we vooral tijdens onze slaap, maar soms kan alleen zijn ook helpen. Alles op een rijtje zetten en je zorgen loslaten. Mijn tip? Even alles op pauze zetten en voor je uit staren terwijl er rustige muziek speelt op de achtergrond. Klinkt misschien gek, maar je moet je hersenen af en toe wat rust gunnen. Naar buiten gaan en flink wat zuurstof inademen helpt ook. Daarna kan je er weer even tegen!

Persoonlijke ontwikkeling

Without great solitude, no serious work is possible – Picasso

Er is geen enkele andere persoon op de wereld met exact dezelfde interesses en talenten als jij. Je kan vast wel dingen bedenken die je graag zou willen doen, maar die je partner of vrienden maar niets vinden. Als je alleen bent kan je je focussen op wat jij wilt, zal niemand je daarvan afleiden én zal je dus uiteindelijk een beter resultaat neerzetten. Alleen zijn kan er dus voor zorgen dat je succesvoller bent en makkelijker je doelen zal behalen. Of dacht dat iemand anders dat in jouw plaats ging doen?

Ontspanning

Me-time is één van de grootste buzzwoorden van de afgelopen jaren. Onze werkdruk is enorm en daarnaast zijn we allemaal geacht om een sociaal leven, een gezin en een hobby te hebben. En dat terwijl een dag maar 24u duurt. Plan me-time dus in je agenda in of neem af en toe spontaan wat tijd voor jezelf. In bad genieten van de stilte of juist je lievelingslied snoeihard door de boxen knallen. Het kan allemaal als je alleen bent. En samen met al je vrienden in één bad zou wat raar zijn, toch?

Wat doe jij als je alleen bent?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *