Close
Travel tips: Boedapest #2

Travel tips: Boedapest #2

My house in Budapest, my hidden treasure chest, golden grand piano, my beautiful castillo – Geogre Ezra. Eind juli had ik de eer om vier dagen te verblijven in de stad die ook wel het Parijs van het oosten genoemd wordt: Boedapest. Dat het daar mooi is. En dat ik genoten heb. Wat mij betreft is Boedapest zeker een aanrader voor een citytrip. Aangezien ik zelf altijd de dagen vooraf het internet afschuim voor fijne reistips zet ik de mijne even op een rijtje. Eerder liet ik jullie al kennismaken met de hoogtepunten uit Boeda. Deze keer zet ik de mooiste plekjes van Pest op een rijtje. 

Pest is het meest levendige deel van de stad. Hier vind je enkele prachtige gebouwen zoals het parlement, de Sint-Stefanusbasiliek en het Heldenplein. Maar Pest is meer dan dat. De lekkere goedkope restaurantjes, hippe winkels en originele ruinpubs mag je zeker niet overslaan tijdens je bezoek aan de stad. Uitrusten kan in het stadspark achter het Heldenplein of op het Margitszgit (Margaretha-eiland).

Wijk rond het parlement

P1010545

Eén van de opvallendste gebouwen in Pest is de Sint-Stefanusbasiliek, het Hongaarse antwoord op de Sint-Pieter. Binnen is het licht opvallend sober gehouden waardoor alle aandacht gaat naar het beeld van ene st. Stefanus aan het altaar. Sint-Stefanus was de eerste koning van Hongarije en achterin de basiliek is nog steeds zijn rechterhand te bewonderen. Deze rechterhand (die echt niet op een hand lijkt trouwens) is de belangrijkste relikwie van Hongarije en er worden magische krachten aan toegeschreven. De basiliek is gratis te bezoeken, voor enkele euro’s kan je ook naar boven waar je een mooi uitzicht hebt op o.a. het parlement. Het uitzicht was best mooi maar niet te vergelijken met het zicht dat we de dag daarvoor op de Gellertberg hadden.

P1010564

Van de basiliek kan je doorwandelen naar de Postspaarbank (nu het financieel ministerie van Hongarije), al zit de ware schoonheid van dit gebouw vanboven: het opvallende dak (rechts op de foto hierboven). Achter dit gebouw ligt het vrijheidsplein met een aantal officiële gebouwen zoals de Amerikaanse ambassade. Midden op het plein staat het Sovjetmonument – waar de Hongaren trouwens een hekel aan hebben – en wat verderop een standbeeld voor de Amerikaanse president Ronald Reagan. Vanop het plein heb je reeds een mooi zicht op de koepel van het parlement.

IMG_6860

Honger? Dan is het gezellige buurtcafé Farger, gelegen aan het vrijheidsplein, een goede keuze. Je kan er heerlijk lunchen (burgers, broodjes, wraps,…) voor een klein prijsje en dat in een fijn interieur.

IMG_7011

Het parlement is het bekendste gebouw van Boedapest en eigenlijk ook het mooiste. Het is gebouwd in neogotische stijl naar het model van het Britse parlement. Bekijk het vanuit alle hoeken en zeker ook s’ avonds wanneer het prachtig verlicht is. We zijn niet naar binnen gegaan maar als je dat wilt zou ik op voorhand tickets online bestellen.

P1010571

Margaretha-eiland

IMG_7083

Een oase van rust is in een wereldstad altijd mooi meegenomen. Margeratha-eiland is zo’n rustig plekje (behalve tijdens Sziget dan natuurlijk). Eerlijk is eerlijk: ik vond dit eiland niet zo speciaal. Er zijn allerlei bloementuinen en wat ruïnes van kloosters maar verder is er niet zo veel te zien. Het was wel een leuke afwisseling met de stadsdrukte. Omdat onze voeten wat moe waren van al dat stappen (we hebben geen openbaar vervoer gebruikt dus dan is vier dagen ronddwalen best vermoeiend!) besloten we een soort go-cart te huren aangezien iedereen dat daar blijkbaar deed. Goed idee dachten we: we konden dan op een snelle manier een groot deel van het eiland zien. Huur zeker zo’n karretje als je dat wilt maar GEEN oranje karretje. Pff, verkeerde verhuurder gekozen! Ons karretje ging heel slecht vooruit, we werden door alles en iedereen voorbijgestoken (zelfs door voetgangers, no kidding). Het was gewoon stuk denk ik. Enfin wandelen was minder vermoeiend geweest eigenlijk :p.

Heb je tijd over? Ga dan zeker naar het eiland. Anders kan je dit best overslaan en bv. naar het stadspark voor rust (dat ik mooier vond). Het enige leuke was de muzikale fontein, we waren daar om 18u en toen speelde de fontein net wat nummers. Ideaal rustmoment na een vermoeiend gocartrondje.

IMG_7239

Een fijne namiddag op het eiland gespendeerd? Ga dan eten bij Kiskakukk, dat is Hongaars voor kleine koekoek. Het restaurant bestaat al van voor WOI en binnen is de tijd duidelijk stil blijven staan. Heerlijke vleesgerechten (maar soms best pittig), vriendelijk personeel en prijs/kwaliteit heel erg oké.

Andrassy Ut en Varosliget 

Andrassy Ut is de winkelstraat van Boedapest. Zeg maar winkelboulevard! Winkels zoals Gucci, Guess, Armani zitten er in de mooiste panden. Ik vond dit echt een hele mooie straat. Halverwege vind je ook het gebouw van de staatsopera (waar Japanners hopeloos proberen om zichzelf met het volledige gebouw op de foto te krijgen…). Het is een hele wandeling maar als je de Andrassy Ut volledig afloopt kom je uit aan het Heldenplein.

IMG_7389

Dit Millenniummonument uit 1896 is neergezet voor prestige en om – uiteraard – de Hongaarse nationale helden te eren. Op het plein vind je ook twee musea. Achter het plein ligt Varosliget oftewel het stadspark. IMG_7528IMG_7519

In het park staat het Vajdahunyad kasteel, puur neergezet voor schoonheid en prestige. Het kasteel herbergt het landbouwmuseum en is werkelijk een allegaartje van architecturale stijlen. De buitenkant doet wat Dracula-achtig aan terwijl het binnenplein duidelijk renaissance is.

IMG_7498

In het stadspark bevinden zich ook de bekende Szechenyi baden en de dierentuin. Op onze laatste dag hadden we echter alleen maar tijd om overal eens voorbij te lopen. Ik vond het stadspark mooier dan het Margaretha-eiland en je kan er volgens mij zeker een volledige dag spenderen door ook de baden of de dierentuin te bezoeken.

Vaci Utca en Grote Markthal

Een laatste deel van Pest dat we bezocht hebben is het deel rond de Vaci Utca, de meest toeristische straat van Boedapest. Hier zitten de bekende winkelketens en de typische souvernirshops.

IMG_6169

Bij Molnar’s op de Vaci Utca kan je Kurtoskalacs (wat een taaltje dat Hongaars!) eten. Schoorsteenkoek is een soort feestelijke zoetigheid die in Hongarije vooral op kermissen en festivals wordt gegeten maar bij Molnars vind je ze altijd. Deeg wordt rond een houten stok gedraaid en in een oven gebakken. Daarna wordt de koek in een door jou gekozen topping gerold zoals chocolade of kaneel. Enfin moeilijke uitleg maar zeker doen want het was heerlijk (en goed vullend, zoals de hele Hongaarse keuken :p).

IMG_6107

Aan het eind van de Vaci Utca vind je de Grote Markthal in een prachtig gebouw zowel vanbinnen als vanbuiten. Het is een gigantische overdekte markt met beneden allerlei etenswaren (gigantisch veel paprika, het nationale specerij) en boven enkele eetkraampjes en soevenirs. Heel leuk om eens een kijkje in te gaan nemen op bv. een regenachtige voormiddag.

P1010452

Zo dat waren enkele hoogtepunten van Pest. Volgende keer bespreek ik ons bezoek aan de Joodse wijk én het prachtige hotel waar we gelogeerd hebben. Wat wil jij zeker niet overslaan aan een (volgende) bezoek aan Boedapest? 

0 thoughts on “Travel tips: Boedapest #2

  1. Ik vind dit zo leuk. Ben zelf 2 keer in Boedapest geweest, en toch blijkt nu dat ik een hoop dingen gemist heb. Maar goed, alleen maar een goed excuus om er nog eens heen te gaan misschien 😉

    1. Grappig, ik heb net het gevoel dat ik enkel de typische zaken heb gezien en nog eens terug moet voor de minder toeristische zaken, haha! Het is ook zo’n geweldige stad waar ontzettend veel te zien (en te proeven :p) is. En ja, nog eens terug gaan lijkt me ook helemaal geen straf, zeker doen! Bedankt voor je reactie 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *