De zomer staat niet altijd synoniem met het bezoeken van een museum – tenzij op vakantie in het buitenland natuurlijk. Maar deze zomer lopen er nog steeds wel wat interessante expo’s in ons kleine belgenlandje. Zo ook die over Rodin in Mons (Bergen), een stad waar ik nog nooit was geweest. Ideaal voor een dagje weg.
Rodin in het CAP
Het CAP (Culture Art et Patrimoine) stond vroeger bekend als het BAM – het museum van Schone Kunsten – maar vandaag is het een drieluik aan musea met ook het Huis der Collecties en de Tuin van de Boterperenboom. Ik ging echter naar Mons voor de expo in het Schone Kunsten Museum over Rodin. Die kost 16 euro p.p. of is gratis met de Museumpas. En de expo loopt nog maar tot 18 augustus.
Rodin is een wereldberoemde 19de eeuwse beeldhouwer, denk maar aan De Denker, De Hellepoort en De Kus. En in 2019 bezocht ik in Parijs al eens het musée Rodin waar ik veel van zijn topwerken zag. Ik verwachtte dus niet meteen overdonderd te worden, maar was wel benieuwd hoe ze in Mons de expo zouden aanpakken.
De expo in Mons vertrekt heel erg vanuit een Belgische insteek – Rodin woonde en werkte een hele tijd in België. Hij werd o.a. fel beïnvloed door de lichamen in de schilderijen van Rubens die hij zag in het KMSKA en werkte mee aan het Brusselse Muntgebouw. De expo zet zijn werken met perfecte naakte lichamen af tegen het werk van de Gentse Berlinde De Bruyckere die eerder de vergankelijkheid van het lichaam centraal plaatst in haar werk.
Er stonden een aantal van Rodin’s grotere werken, zoals Johannes De Doper en wat figuren uit de Burgers van Calais. Verder zie je er vooral wat kleinere werken – in brons, gips, steen en marmer.
En er ligt ook veel nadruk op de tekeningen van Rodin. Hij was begin 20ste eeuw een echte trendsetter in hoe er naar het naakte lichaam werd gekeken op vlak van kunst. Rodin begon naakte modellen te schetsen op een blad papier zonder met zijn ogen zijn potlood te volgen. Hij bleef dus naar het model kijken, zonder te checken hoe het overkomt op papier.
Het idee om als kunstenaar te gaan kijken naar de werkelijkheid en dit na te schetsen is sowieso iets dat pas in de 19de eeuw terug populair wordt onder kunstenaars en Rodin gaat daarin dus nog een stap verder. Enkel wat het oog ziet telt. Zo getuigen zijn vele losse schetsen die nadien een grote invloed hadden op de expressionisten, denk Matisse, maar bv. ook Picasso.
De expo is verspreid over twee verdiepingen en na een dik uur ben je er door. Ik vond het wat kleiner dan verwacht en het was best druk. De zalen zijn wel mooi aangekleed en opgebouwd. Ik vond het wat donker binnen en door de drukte kon ik ook niet altijd de aangewezen route volgen. Maar bij een volgende interessante expo zal ik zeker nog terugkeren naar het CAP.
Naast de werken in het CAP kon je ook de Burgers van Calais gaan bekijken in de tuin van Burgemeester achter het stadhuis. Het exemplaar uit Mariemont staat hier tijdelijk.
En ook in de Collegiale Kerk (of de Stiftskerk) van Sainte-Waudru vind je een werk van Rodin en enkele werken van Berlinde De Bruyckere.
Die gotische kerk is trouwens de moeite. Heel groot en met nog vele mooie glasramen en gotische details. Je vindt er ook de gouden kar die jaarlijkse rondtrekt met de resten van Sainte Waudru – patroonheilige van de stad – tijdens het Doudou festival.
Ronddwalen in Mons
Ik was dus nog nooit in Mons geweest en ben eigenlijk aangenaam verrast. Het is een gezellige middeleeuwse stad die proper is (wat niet het beeld is dat ik heb van Waalse steden, sorry).
Je kan er ook veel street art vinden, vaak ook in de ramen van gebouwen wat je niet overal ziet. Je kan een plannetje ophalen bij het toerismebureau voor een wandeling van maar liefst 10 km langs de werken. Daarvoor moet ik nog eens terug.
En naast de Sainte-Waudru kerk, trekt vooral de barokke belforttoren op een heuvel de aandacht. Omdat de vorige toren afbrandde en ze dus moesten heropbouwen is dit het enige barokke belfort van het land en dus UNESCO werelderfgoed. Wil je de toren beklimmen? Koop dan je ticket beneden aan de heuvel ;). Wij lieten dit passeren want het was stilaan tijd om terug naar huis te gaan.
Mons heeft mij aangenaam verrast voor een leuke dag weg. Een aanrader dus. Een obligatoire I love Mons foto moest dus wel ;).
Ben jij al eens in Mons geweest?
Ik ben er één keer geweest en vond het een erg leuke stad. Wij hebben toen het Mundaneum bezocht, zeker een aanrader! “De burgers van Calais” heb ik dan onlangs weer in Calais gezien.
Mundaneum zijn we niet geweest, dus daar ben ik zeker ook benieuwd naar! Ik heb de burgers van Calais in Parijs al eens gezien, maar het exemplaar in Calais wil ik zeker ook nog eens bekijken, aangezien het voor die plek bedoeld was.
Het was een leuke verrassing, ja! 🙂