Close
De boeken van het najaar

De boeken van het najaar

De laatste boekenupdate is van begin september. Ik heb ondertussen natuurlijk weer heel wat gelezen en wil binnenkort mijn favorieten van het jaar oplijsten, maar het leek me leuk om nu toch nog even wat leestips mee te geven (van september tot november, december is voor een volgende keer).

Zoals steeds geef ik de titels in het Engels mee, met een Nederlandse titel tussen haakjes indien het boek vertaald is. Ik deel de boeken wel even op in standalone boeken vs. delen van een serie waarin ik al aan het lezen ben.

Standalones:

***** Disobedient – Elizabeth Fremantle

Artemisia Gentileschi helpt haar vader Orazio bij het schilderen en al snel wordt duidelijk dat zij misschien wel meer talent heeft dan hij. Wanneer ze echter te weinig opdrachten krijgen, wil Orazio zijn dochter een rijke man aansmeren. Zo komt Agistino Tassi in haar leven – ook een schilder – maar hij heeft tijdens haar bijlessen een ander doel voor ogen.

Dit is een absolute favoriet: Fremantle is mijn favoriete auteur en nu koos ze ook nog eens voor de schilderes Artemisia als hoofdpersonage. Dit is het verhaal van een jong meisje dat onrecht wordt aangedaan en die daar erkenning voor probeert te krijgen en er vooral uit wil ontsnappen. Een vrouw die haar eigen keuzes wil kunnen maken – en dat verhaal is van alle tijden. Ik hoop stiekem echt op een vervolg. Vijf sterren deze!

**** The heretic queen – Michelle Moran

Als nichtje van de ketterse Nefertiti is Nefertari niet bepaald populair aan het Egyptische hof. Gelukkig is de toekomstige farao Ramses haar beste vriend. Wanneer die echter met het haremmeisje Iset trouwt, beseft Nefertari dat ze diens chief wife moet worden om ervoor te zorgen dat haar familie niet vergeten wordt.

Ramses II was misschien wel de meeste succesvolle Egyptische farao ooit. Moran brengt het verhaal van zijn bekendste vrouw Nefertari en bouwt daarbij verder op haar eerdere boek over Nefertiti. En hoewel dit historisch dus misschien wat te licht bevonden zou moeten worden, heb ik het boek graag gelezen. Het is een goede mix van drama, veldslagen in een voor mij niet zo bekende setting.

*** Cities of women – Kathleen B. Jones

Na een persoonlijk drama moet Beatrice haar thuis ontvluchten samen met haar moeder – daardoor moet ze ook haar droom om illustratrice van boeken te worden even opbrengen. In de 21ste eeuws wordt historicus Verity bevangen door een folio met een illustratie in een boek van de middeleeuwse Franse schrijfster Catherine De Pizan.

Zoals wel vaker vond ik het historische perspectief beter, maar vooral omdat Verity haar verhaal een puinhoop was – met een ongeloofwaardige problematische romance, een onderzoek dat met haken en ogen aan elkaar hangt en bijzonder veel aandacht voor details waardoor het moderne verhaal te veel ruimte krijgt. Jammer want ik had op meer gehoopt.

*** De Principessa en het bedrog van Bernini – Peter Prange

Dit was een reread voor mij. Ik nam dit boek nog eens uit de kast omdat ik naar Rome ging en ik herinnerde mij dat er in dit boek veel achtergrondinfo over de bouw van van verschillende iconische gebouwen zat. En dat is zo: de Sint-Pietersbasiliek, het Sint-Pietersplein, de Lateranenkerk, de fontein en de kerk op het Piazza Navona… komen allemaal aan bod. Je loopt zo door de straten van het nieuwe Rome.

Centraal staan Bernini en Borromini die van vrienden naar rivalen gaan door een vrouw: de principessa. Die principessa is een fictief personage, maar de meeste feiten rond de twee architecten zijn waar. Net zoals de pausen die dan weer de ene, dan weer de andere tot bouwheer benoemen. Hun onderlinge rivaliteit was groot, maar wat ze allebei samen achterlieten in de eeuwige stad was misschien wel nog groter.

*** Morgen zal het beter gaan – Tatiana De Rosnay

Candice Louradour woont met haar zoontje Timothée in Parijs en lijdt aan een eetstoornis die na de dood van haar vader is verergerd. Ze lijdt in stilte, niemand weet dat ze dat heeft. Op een dag wordt een vrouw op de fiets voor haar neus omver gereden. Candice zorgt voor haar tijdens de eerste dagen want de vrouw, Dominique lijkt niemand anders te hebben. Maar Dominique lijkt ook geheimen te verbergen, een vreemde obsessie voor Zola te hebben en dan ontdekt Candice dat ook haar vader dingen heeft verzwegen.

Ik ben een grote De Rosnay fan en pik al haar romans op. Dit is haar meest recente, met zelfs een verwijzing naar de covid periode mee in het verhaal. Maar op een of andere manier voelde ik het niet bij dit boek. Nochtans zijn er veel typische De Rosnay elementen aanwezig in het verhaal. Een tussendoortje.

** Little (Vertaald als Petite) – Edward Carey

De Zwitserse Marie Grosholtz is klein van gehalte en wordt samen met haar moeder dienstmeid van de dokter Curtius. Wanneer ze naar Parijs verhuizen beginnen ze een business in wassen hoofden. Marie komt daardoor in contact met het hof in Versailles, maar de Franse Revolutie luurt om de hoek.

Amai dit was een moeilijke. Little vertelt het verhaal van Madame Tussaud, maar doet dat op een eigen ‘literaire’ manier. Marie wordt neergezet als een klein dom kind en blijft dat doorheen haar hele leven. Ik lees nooit graag vanuit kinderen, maar wanneer Carey ervoor kiest om ook de volwassen Marie als kind neer te zetten, las ik dit boek met tegenzin uit. Blijkt dat er ook nog historische fouten in zitten. Geen aanrader dus.

Series:

**** The steel beneath the silk – Patricia Bracewell

The steel beneath the silk is het laatste boek in de trilogie rond Emma Van Normandië en covert een lange intense periode: de laatste jaren van Aethelred en de strijd erna tijdens Cnut en Edmund. Er is politiek heel wat aan de gang, allianties veranderen en Emma moet zware keuzes maken.

We volgen nog steeds naast Emma, ook Elgiva – de Engelse vrouw van Cnut – en Aethelstan – de oudste zoon van Aethelred. En hoewel dit zeker een geweldig boek is over een periode die veel te weinig aan bod komt, vond ik dit toch het minste deel van de drie. Maar alsnog een dikke vier sterren!

**** War of the wolf – Bernard Cornwell

Boek 11 van The Last Kingdom serie. Dus geen korte samenvatting :). In dit boek vallen we terug op het aloude recept waarin Uhtred vast zit tussen zijn eed voor de Saksen en zijn familieband met de Denen. Een nieuwe vijand staat op die genadeloos Jorvik binnenvalt en toeslaat. Uhtred is uit op wraak, maar moet ook nog de politieke waters van Mercia en Wessex doorzwemmen ondertussen.

**** The darkest sin – D.V. Bishop

In dit tweede deel pikken we in een aantal maanden na de gebeurtenissen van City of Vengeance. Er zijn twee moordmysteries: dat van een man in een klooster en de dood van Cerchi. De focus ligt op de moord in het klooster en je merkt meteen dat dit mysterie veel sterker is uitgewerkt dan in het eerste boek. Ik kon de moordenaar niet gokken en het zit allemaal veel complexer in elkaar dan je eerst denkt.

**** Written in my own heart’s blood (Met al het bloed van mijn hart) – Diana Gabaldon

Het 8ste boek uit de Outlanderserie en we zitten midden in een aantal veldslagen in de Amerikaanse Revolutie waarin Jamie, Claire en de anderen zich weer echt in nesten werken. En ook Brianna en Roger doen dat op hun manier. Mooi boek, al moet je bij Gabaldon altijd doorzetten want het zijn dikke kleppers.

*** Wolves of winter (zal nog vertaald worden) – Dan Jones

Tweede deel van het intussen wel al vertaalde eerste deel ‘Essex Dogs’. Over een groep soldaten tijdens de Honderdjarige Oorlog. Een tweede deel dat voor mij nogal wat focus miste en niet dezelfde magie had al het eerste boek. En toch ben ik benieuwd om het laatste deel te lezen.

**** Lamentation – C.J. Sansom

In 1546 gaat het niet goed met de gezondheid van koning Henry VIII. Het hof splitst zich in twee fracties: de katholieken die een terugkeer naar Rome wensen en de reformisten die dat absoluut niet willen. Ook koningin Catherine Parr komt onder vuur te staan, zeker na de verbranding van Anne Askew. Wanneer Matthew Shardlake wordt opgeroepen naar Whitehall om de koningin te helpen haar gestolen manuscript Lamentation of a sinner terug te vinden, begeeft hij zich op glad terrein. De laatste keer dat het manuscript is gezien, was in de handen van een vermoorde radicale printer.

Lamentation is het zesde deel uit deze steengoede serie en zoals altijd weet Sansom Tudor England goed te vatten. Opnieuw staat religie en de onderlinge strijd aan het Hof hier centraal. Maar in tegenstelling tot de vorige delen, waarin we vaak weg bleven van Whitehall, gaan we er nu helemaal naartoe. En dat houdt deze serie boeiend, omdat elk deel zijn eigen licht op de tijd doet schijnen. Eén van de beste delen.

***** The temple of Fortuna (zal nog vertaald worden) – Elodie Harper

In dit derde deel ontmoeten we Amara in Rome als rijke concubine van Demetrius, vroegere raadsman van de net overleden keizer Vespasianus. Maar Amara verlangt nog naar haar oude lover Philos en haar dochter Rufina die in Pompeii verblijven. Maar in Pompeii wachten haar meerdere uitdagingen: haar oude pooier Felix kent haar geheim en dan is er nog de Vesuvius die genadeloos zal toeslaan.

Dit is het laatste boek in de fantastische serie ‘Het Wolvennest’ over een prostituee in Pompeii. Deze keer zal de Vesuvius zich mengen in het verhaal dus dat zorgt voor een prangende conclusie. Zware aanrader!

En wat las jij zoal de laatste tijd?

2 thoughts on “De boeken van het najaar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *