Close
Massale winterdip?

Massale winterdip?

Ik heb wel vaker last van de zogenaamde winterdip. Sommige jaren lijkt het zelfs meer op een winterdepressie. Ik heb snel last van een gebrek aan (zon)licht en ben vaak moe van ’s morgens tot ’s avonds. Ik heb nog nooit echt het recept gevonden om daar mee om te gaan. En ik heb ergens een vage droom om ooit te gaan overwinteren in het zuiden van Europa.

Deze winter lijkt het alsof wel heel veel mensen er last van hebben. Ik hoor veel meer gezucht, gehoest en gegeeuw rondom mij dan normaal. Zijn het de dagen vol regen? Is er nog minder licht dan andere winters? We zitten allemaal samen in een winterdip en dus hangen we kerstlichtjes in de hoop dat die ons gemoed verbeteren.

Ik las ooit ergens dat in de middeleeuwen de monniken – die ook ’s nachts opstonden om te bidden en dus eigenlijk niet zoveel slaap hadden – in de winter een uur langer sliepen dan in de zomer. Het ochtendgebed was een uur later. En eigenlijk vind ik dat briljant. Leven volgens het ritme van de zon, van de seizoenen. Pas wakker worden met het licht?

En dat terwijl wij in de winter even vroeg in de auto of op een trein kruipen op weg naar kantoor. Of dik ingepakt op de fiets. Of half slaperig, net het bed uit, achter je thuiswerkbureau. Zo’n extra uur slaap voor iedereen, dat zou pas een kerstcadeau zijn denk ik dan.

5 thoughts on “Massale winterdip?

  1. Het is ook een erg grijze herfst. Ik merk rondom me ook meer mensen dan gewoonlijk die het daar moeilijk mee hebben. Zelfs de wijze man die me lang geleden vertelde dat je je daar niet druk in moest maken want dat je toch niks kunt veranderen aan het weer.

  2. Zou een daglichtlamp jou wat kunnen helpen? Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar wel al veel goeds over gelezen!
    Ik vind het ook een erg grijze herfst/bijna winter. Het is zo lang en vroeg donker ook. De kerstlampjes zijn wel gezellig en ondanks dat ik me niet echt slecht voel door het weinige daglicht, snak ik er toch ook wel een beetje naar. Ik heb zin in licht en luchtigheid!

    1. Zo’n daglichtlamp heb ik al vaker aangeraden gekregen, misschien moet ik dat toch eens proberen. Ik weet ook niet zeker of het een gebrek aan licht is. Ik ben nooit echt een wintertype geweest en hou niet zo van de kerstgezelligheid dus dan is dit niet de leukste periode voor mij.

  3. Benidorm is naar het schijnt een populaire overwinterplaats 😀
    Ik pleit voor de winterslaap, of beter de winterrust: inderdaad minder werkuren, en minder to do’s, maar meer rust, meer cocoonen, meer wegkruipen in warmte en zachtheid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *