Close
De boeken van de zomer

De boeken van de zomer

Het is alweer van begin juni geleden dat ik nog eens een boekenupdate deed, dus bij deze. Zoals steeds geef ik de titels in het Engels mee, met een Nederlandse titel tussen haakjes indien het boek vertaald is.

Er werd trouwens veel gelezen dus ik noem hieronder de boeken van begin juni tot begin augustus. Uitschieters zijn Het eeuwige vuur, Clythemnestra’s bind en De vrouwen van Troje.

The heart and the crown (UK title), the king’s pleasure (US title) – Alison Weir

Wanneer Henry’s oudere broer Arthur en niet veel later zijn moeder koningin Elizabeth plots sterven moet hij zich beginnen voor te bereiden op zijn taak als toekomstige koning. Hij laat zijn oog vallen op Arthur’s weduwe Catherine Of Aragon, maar zijn vader wil nog niet meteen opnieuw een alliantie met Spanje aangaan.

Alison Weir verwierf de laatste jaren veel bekendheid omdat ze een fictieboek schreef over elk van Henry VIII’s zes vrouwen. In dit boek geeft ze eindelijk Henry zelf een stem en doet hij zijn verhaal. Het lukt haar wel om alle belangrijke gebeurtenissen in één dik boek te stoppen, maar het lukt haar niet om meer inzicht te geven in waarom deze man zo’n gruwelijke zaken heeft gedaan.

Blackberry and wild rose – Sonia Velton

Sara Kemp moet van haar moeder vertrekken naar Londen om er een leven op te bouwen. Maar ze belandt in een bordeel onder het toezicht van de bazig Mrs. Swann. Wanneer Esther Thorel, de vrouw van een hugenootse wever, haar tegenkomt op straat besluit ze vanuit het principe van barmhartigheid Sara in huis te nemen als haar meid. Sara is Esther dankbaar, maar haar nieuwe leven is niet helemaal zoals ze had gehoopt. En al snel beseft ze dat Esther zo haar eigen geheimen heeft.

Een boek over twee jonge vrouwen die het niet getroffen hebben met de mannen in hun leven en het elkaar ook niet makkelijk maken. Dit is Velton’s debuutroman met een originele setting, maar naar mijn mening was het plot net wat te rommelig. Wel een ideale weglezer.

A column of fire (Het eeuwige vuur) – Ken Follett

Ned Willard keert terug naar Kingsbridge om te ontdekken dat Margaret Fitzgerald, het meisje waarop hij verliefd is, verloofd is met Bart, de toekomstige hertog van Shiring. Wanneer na Mary Tudor, die heel wat protestanten op de brandstapel deed belanden, de jonge Elizabeth aan de macht komt en religieuze vrijheid predikt, zet dit kwaad bloed bij de katholieke fractie. Zij vinden dat Mary, queen of Scots, de ware koningin van Engeland zou moeten zijn. Maar die trouwt in Parijs met de erfgenaam van de Franse troon. Pierre Aumande hoopt via haar katholieke familie, de Guises, op te klimmen. Maar ook in Frankrijk zijn er religieuze spanningen, net als in Genève, Sevilla en de Nederlanden.

Ik hou van de Kingsbridge serie van Ken Follett en dit is vanaf nu mijn allerfavorietigste boek uit die reeks ❤️. Ik hou echt van dit plot omdat het zich afspeelt op zoveel plekken in de 16de eeuw en heel wat zaken aan bod laat komen. Het boek is dan ook ambitieuzer dan de vorige. Maar dat maakte het voor mij alleen maar leuker. Zware aanrader dus :).

Clythemnestra’s bind – Susan S. Wilson

Clytemnestra trouwt met de jonge Tantalus, erfgenaam van de Myceense troon en samen krijgen ze een zoontje Iphitus. Maar het huis van Atreus staat bekend om bloedvetes en wanneer haar man en kind haar ontnomen worden, moet ze trouwen met hun moordenaar Agamemnon.

Wat Anne Boleyn is voor Tudorfictie is Clythemnestra voor Griekse mythe hervertellingen. Het aantal boeken over haar is niet bij te houden, maar Wilson vertrekt deze keer van haar eerste huwelijk met Tantalus dat nogal dramatisch eindigt. Het geeft een beter inzicht in het waarom van haar daden. Ik kijk uit naar het vervolg.

City of vengeance – D.V. Bishop

Ex-soldaat Cesare Aldo werkt nu voor de Otto – een soort Florentijnse politiemacht uit de 16de eeuw – en moet de jood Samuel Levi veilig van Bologna naar Firenze escorteren. Onderweg worden ze echter aangevallen. Ondertussen wordt in Firenze een jonge man gekleed in vrouwenkleren vermoord. Vlak voor hij sterft spreekt hij Aldo’s naam uit.

Een nieuwe historische mysteriereeks met detective Cesare Aldo in de hoofdrol die zo zijn eigen manieren heeft om de waarheid te achterhalen. Firenze met al zijn vuiligheid, armoede en politieke intriges wordt prachtig weergegeven. Voor wie graag moordzaken oplost en dat eens in een andere setting wil doen.

Ook graag gelezen The darkest sin – D.V. Bishop het vervolg op City of vengeance dat start met een nieuwe moord, deze keer in een vrouwenklooster.

Sisi: empress on her own (vertaald als Sisi) – Allison Pataki

Na de geboorte van haar dochter Valerie trekt Sisi zich vaak terug op haar landgoed in Hongarije om voor haar te zorgen en paard te rijden in alle vrijheid. Graaf Andrassy bezoekt haar daar regelmatig, terwijl in Wenen de kranten haar gedrag afkeuren. Maar na een alarmbericht over haar zoon Rudolf trekt Sisi toch terug naar Oostenrijk.

Sisi is hot in series en films tegenwoordig, maar er zijn weinig fictieboeken over haar. Pataki is jammer genoeg geen aanrader. Haar Sisi is komt niet voldoende tot leven en is nogal oppervlakkig. Ik vond dit een teleurstellend boek. Elizabeth Van Beieren verdient beter.

Venus in winter – Gillian Bagwell

Bess of Hardwick gaat als jong meisje werken in het huishouden van Lady Zouche. Wanneer lady Zouche naar het Hof van Henry VIII gaat om diens vierde vrouw Anne Of Cleves te dienen maakt Bess kennis met de harde wil van de koning en hoe het is om uit ‘favour’ te raken. Later gaat ze in dienst bij Frances Grey en leert ze zo diens oudste dochter Jane beter kennen.

Bess of Hardwick was een harde tante in Tudortijden en trouwde maar liefst vier keer. Dit boek focust op haar jonge leven en gaat aan een rotvaart voorbij aan heel wat drama’s uit het Tudortijdperk, waaronder de val van Jane Grey. Graag gelezen.

Hild – Niccola Griffith

Wanneer Hild’s vader, troonopvolger van Elmet, wordt vergiftigd trekt ze met haar moeder en zus naar het hof van koning Edwin, haar oom. Hild’s moeder Breguswith heeft ambities voor haar beide dochters, zeker voor Hild want ze heeft gedroomd dat zij ‘The light of the world’ is. Hild krijgt visioenen en wordt zo wel heel belangrijk voor de koning.

Een nogal gehyped boek onder de liefhebbers van historische fictie maar ik vond dit boek zo enorm tegenvallen. Het is moeilijk geschreven, maar echt extreem moeilijk, en het hoofdpersonage is gewoonweg irritant. Ik heb me hier echt moeten doorworstelen. Jammer genoeg de tegenvaller van dit jaar tot nu toe.

In her own right – Amanda Schiavo

Mary is de enige levende dochter uit het huwelijk van haar vader Henry VIII met Catherine of Aragon. Ze is dan ook zijn oogappel aan het hof, dat hij haar moeder aan de kant schuift voor Anne Boleyn. Catherine wordt verbannen, het katholieke geloof komt onder druk te staan en Mary moet als bastaard haar nieuwe halfzus Elizabeth gaan dienen. Mary wil blijven vechten voor haar status als ware erfgenaam en haar geloof – en dat zal haar niet altijd in dank worden afgenomen.

Een klein fijn boek over de eerste vrouwelijke koningin van Engeland (als je Jane Grey niet meetelt) dat een inzicht probeert te geven in de vrouw achter Bloody Mary.

The women of Troy (De vrouwen van troje) – Pat Barker

Na de val van Troje zijn alle Trojaanse mannen, kinderen en baby’s afgeslacht door de Grieken en de vrouwen verdeeld onder de grote overwinnaars. Briseis is na de dood van Achilles – van wie ze zwanger is – getrouwd met Alcimus en geniet daardoor iets meer vrijheid in het Griekse kamp. Die gebruikt ze om de vrouwen te helpen. Koningin Hecuba wiens man Priamus onbegraven op het strand ligt, prinses Cassandra die voorspelt dat haar huwelijk met Agamemnon diens dood zal worden, Hector’s weduwe Andromache wiens baby is vermoord door Pyrrhus, Achilles’ zoon én natuurlijk Helena die terug bij haar man Menelaos woont.

Afsluiten doen we met een topper van Barker die het succes van ‘De stilte van de vrouwen’ weet verder te zetten. We volgen de Trojaanse vrouwen na de val van hun stad wanneer ze als slaven wachten op een gunstige wind om hun vaderland voorgoed achter te laten. Dit boek is kleiner in opzet dan het vorige, maar nog steeds goed geschreven.

Heb jij veel gelezen deze zomer? Zaten daar aanraders tussen die je wil delen?

2 thoughts on “De boeken van de zomer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *