Close
De boeken van de winter

De boeken van de winter

Mijn vorige boekenupdate dateert alweer van eind oktober, toen sprak ik nog van een Indian summer. Ondertussen is de winter wel echt al een tijdje bij ons. Ik las de afgelopen periode 11 boeken, waarvan een dikke klepper die heel december in beslag nam. Ik geef de titels mee in het Engels wanneer ze nog niet zijn vertaald.

Nefertiti – Michelle Moran

De familie van de zussen Nefertiti en Mutnodjmet heeft altijd dichtbij de Egyptische troon gestaan. Wanneer de troonopvolger overlijdt wordt Nefertiti uitgehuwelijkt aan diens jongere broer Amunhotep. Maar die de zonnegod Aten vereren en heeft wilde plannen om een nieuwe hoofdstad te bouwen. Wanneer hij pharaoh wordt verandert hij zelfs zijn naam in Achnaten. Nefertiti moet haar man dus proberen intomen op vlak van geloof, want in het noorden proberen de Hittiten terrein terug te winnen. En dan is er nog Achnaten’s andere vrouw Kiya en haar familie die maar al te graag de macht naar hen toe willen trekken. Ondertussen probeert Mutnodjmet een leven op te bouwen in de schaduw van haar zus, maar dat is niet gemakkelijk.

Een boek over de dramatische 18de dynastie waarin de mysterieuze farao Nefertiti een hoofdrol speelt. Het verhaal wordt verteld vanuit haar zus. Dit was voor mij een mooie kennismaking met de historische personages uit die tijd. Moran schrijft vlot en schreef nog twee andere boeken over de Egyptische tijd. Ze weet een geloofwaardig verhaal neer te pennen, ook al weten we niet wat er echt is gebeurd. Een aanrader voor iedereen die eens een andere setting wil en graag kennismaakt met de rituelen van de Egyptenaren in een woelige tijd.

De duivel en de duistere diepte (The devil and the dark water) – Stuart Turton

Arent Hayes scheept met zijn meester Samuel Pipps, een bekende detective, in op de Saerdam. Het schip vaart van Batavia naar Amsterdam en heeft de mysterieuze vracht De Vinding aan boord. Generaal Jan Haan hoopt er politiek mee op te klimmen. Vlak voor de inscheping, wordt Pipps echter aangehouden door Jan Haan en opgesloten tijdens de overtocht. Daarnaast wordt de Saerdam dan ook nog eens vervloekt door een leproos die voor hun ogen vermoord wordt. Arent moet nu zonder zijn meester het mysterie ontrafelen en krijgt daarbij de hulp van Haan’s vrouw Sara Wessel.

Een soort thriller/mysterie zoals je die nog nooit las. Turton lijkt wel zijn eigen genre uit te vinden. Het verhaal speelt zich af op een fictieve boot en een schip is een van mijn favoriete settings. Turton verweeft moeiteloos een hele cast karakters in het verhaal. Die allemaal de dader kunnen zijn. Met amateur detectives Sara en Arent schept hij een inventief duo dat op zoek moet naar de waarheid. Daarnaast creëert hij een magische duivel in Oude Tom, waardoor dit verhaal plots een flinke teug magisch realisme krijgt. Speciaal dit, maar graag gelezen.

Jane Seymour, the haunted queen – Alison Weir

Jane Seymour besluit dan toch geen non te worden en na een familieschandaal verlaat ze haar thuis Wulfhall om hofdame te worden van koningin Catherine. Maar de koning is verliefd op Anne Boleyn en wil een reformatie starten. Wanneer Anne er niet in slaagt de koning een erfgenaam te schenken, vangt Jane Henry’s oog.

Jane Seymour is met voorsprong mijn minst favoriete vrouw van Henry VIII door haar korte regeerperiode. Weir slaat voor mij de bal hier dan ook mis. Ze gaat het verhaal wat opleuken door een extra zwangerschap te verzinnen en Anne Boleyn’s geest op te roepen. Ik vond wel de laatste hoofdstukken rond Jane’s dood bijzonder interessant vanuit medisch perspectief en heb daar toch iets van opgestoken.

Eiland in de wolken (Spindrift)- Tamara McKinley

Na de dood van haar man wil Christy vanuit Australië alleen op reis naar het Schotse eiland Skye, waar ze geboren is. Haar familie vindt dat geen goed idee en dus gaan haar kleindochter Kathryn en dochter Anne, met wie Christy in onmin leeft, mee. Eens aangekomen op Skye wordt Christy overspoeld door nare herinneringen, het is tijd om haar verhaal te vertellen.

Tamara McKinley schrijft verhalen à la Lucinda Riley die zich afspelen in Australië (of zoals in dit geval in Tasmanië). Ik koos dit boek omdat er zich ook een deel afspeelt in Schotland (Skye). Het boek gaat over de highland clearances in Schotland en de Australische goudkoorts in de 19de eeuw. Maar las daarnaast vooral als een soort chick-lit. Op een of andere manier raakte dit boek me niet zoals haar andere werken. Ik bleef dus wat op mijn honger zitten.

Miss Austen – Gill Hornby

Cassandra Austen keert terug naar Kintbury op zoek naar oude brieven tussen haarzelf, haar zus en hun vriendin Eliza Fowles. Eliza’s dochter Isabella moet verhuizen na de dood van haar vader en dus wordt het huis leeggehaald. Maar Cassandra, die zich ontfermt over het nalatenschap van haar geliefde zus en auteur Jane Austen, wil niet dat bepaalde brieven gelezen worden door anderen.

Een schattig boek over de zussen Jane en Cassandra Austen. Met een focus op het niet zo eenvoudige leven van een vrijgezelle vrouw in de 19de eeuw. Het boek leest wat weg als een Jane Austen roman, maar verwacht geen boeiend mysterie rond Jane. Het gaat hier vooral om het sfeertje dat het boek probeert neer te zetten. Blijkbaar gaan ze hier ook een serie of film van maken binnenkort.

When Christ and his saints slept – Sharon Kay Penman

Wanneer de erfgenaam van de troon omkomt tijdens de ramp van The White Ship duidt Henry I zijn enige legitieme dochter Maude aan als toekomstige koningin. Hij heeft nochtans een heel leger aan bastaardkinderen waaronder de charismatische Robert en de jonge Ranulf. Maude wordt uitgehuwelijkt aan Geoffrey Plantagenet, de lord van Normandië. Het huwelijk is liefdeloos maar brengt wel zonen voort. Wanneer Henry sterft is Maude echter te laat terug in Engeland om de kroon te claimen, haar neef Stephen is al erkend als de nieuwe heerser. Maar Maude legt zich er met hulp van haar stiefbroers niet bij neer. En zo begint de Anarchie.

Deze konden jullie al terugvinden tussen mijn favorieten van 2022. Het is een dik boek en ik deed er dan ook lang over. Maar ik genoot van dit door en door historisch verhaal tijdens de middeleeuwen in Engeland. Penman is één van de beste in het genre maar overleed jammer genoeg onverwacht enkele jaren geleden. Aanrader waarvoor je even je tijd moet nemen.

Circe (zelfde titel in NL als EN) – Madeline Miller

Circe is de dochter van de zonnegod Helios en zeenimf Perse. Ze is de lelijke dochter met een stem als een mens en zonder speciale kracht zoals haar broers en zus. Wanneer ze bij toeval toch haar kracht ontdekt door wraak te nemen op een andere nimf wordt ze verbannen naar het eiland Aiaia.

Jullie weten al wel dat ik verzot ben ik op hervertellingen van de Griekse mythologie. Circe is zo’n boek dat ik heb opgespaard en dat de favorietenlijst van 2023 zal halen. Miller is bekend van haar Tiktok-famous boek ‘Een lied voor Achilles’. Met Circe doet ze het opnieuw, al is het een totaal ander boek. Wat minder drama en iets volwassener. Circe is een personage dat aan je blijft plakken.

De schaduwkoning (The shadow king) – Maaza Mengiste

Hirut wordt als wees opgenomen in het gezin van kolonel Kidane en zijn wispelturige vrouw Aster. Wanneer Mussolini’s troepen Ethiopië binnenvallen moeten Hirut en Aster het leger volgen om de gewonden te verzorgen. Maar Hirut wil zelf vechten.

Een boek over de inval van Mussolini in Ethiopië in 1935. Een vergeten oorlog, maar indertijd was dit een hot topic in de aanloop naar WOII. Mengiste was hiermee genomineerd voor de Man Booker Prize. Verwacht je dus aan een literair dromerig werk zonder de nodige leestekens (een trend tegenwoordig). Ik had liever een rechttoe rechtaan verhaal gehad over drie vrouwen die meegesleurd worden in de oorlog. Graag genoeg gelezen, maar geen nieuwe favoriet.

The alchemist’s daughter – Mary Lawrence

Bianca Goddard is vervreemd van haar vader, een alchemist die in The Tower opgesloten was omwille van een complot tegen Henry VIII. In haar huis in Southwark helpt ze anderen met medicijnen. Wanneer haar vriendin Jolyn komt klagen over maagklachten, geeft ze haar iets waarna ze onmiddellijk overlijdt. Ze is overduidelijk vergiftigd. Nu moet Bianca haar onschuld proberen bewijzen, maar wie wou Jolyn kwaad doen?

Een licht historisch mysterie dat zich afspeelt in Southwark, Londen, in 16de eeuws Engeland. Maar de focus ligt volledig op de moord van Joleyn en er komen bijna geen historische personages in voor. Het boek leest vlot en was een ideaal treinboek. Maar Bianca was niet het soort hoofdpersonage dat me bijbleef, waardoor ik nog niet weet of ik de volgende delen uit de serie zal lezen.

Russische rozen (Lost roses) – Martha Hall Kelly

Eliza Ferriday reist naar Rusland om haar vriendin Sofia en petekind Max te bezoeken in St-Petersburg. Maar het volk op het platteland is daar uitgehongerd en keert zich tegen de tsaar en de elite. De revolutie is niet meer af te wenden. Wanneer Eliza terug in Amerika is stoppen op een dag de brieven van Sofia.

Een warm boek over drie verschillende vrouwen tijdens WOI en de Russische Revolutie. En die Revolutie boeit me enorm. Eliza Ferriday is gebaseerd op een echte vrouw die Russische emigranten in Amerika opving. Het boek is dramatisch en zit vol toevalligheden, maar het kon me bleven boeien tot het einde. Martha Hall Kelly schreef nog twee boeken over de Ferriday familie.

The royal secret – Andrew Taylor

Lord Arlington’s clerk Abbott sterft in verdachte omstandigheden en Marwood moet op zoek naar papieren die hij zou hebben meegenomen. Dit brengt hem tot bij de Blue Bush taverne en een mysterieuze Nederlander Van Riebeeck. Cat is ondertussen aan de slag als architect voor Lord Arlington en werkt ook voor Mr Fanshawe die een leeuw huist in zijn stallen en connecties heeft met Van Riebeeck.

Deel vijf van een van mijn favoriete series die zich afspeelt in de nadagen van de grote brand van Londen. James Marwood en Cat Lovett komen elkaar opnieuw tegen in een case die leidt tot in het hart van het hof van Charles II. En of James en Cat nu wel of niet op elkaar vallen, dat ga ik nog niet verklappen ;).

Zo, een lange post met veel leestips. Wat las jij zoals de afgelopen tijd?

3 thoughts on “De boeken van de winter

  1. Ik hou van je boek-overzichten. Ik heb maar één van deze boeken gelezen. De Schaduwkoning. Met veel interesse maar dat komt natuurlijk ook omdat ik gedurende 8 jaar met regelmaat in Ethiopië heb gewerkt.
    Nefertiti en Circe ga ik eens opsporen.

    1. Top dat je er wat aanhebt, ik lees nochtans voor veel mensen redelijk specifiek historisch 😄 Circe en Nefertiti zijn absoluut mijn twee favorieten uit deze lijst!

  2. Leuk om je overzicht te lezen! Ik ben eens in Circe begonnen in het Engels maar ik geraakte er niet goed door. Ik wil het wel nog graag een kans geven want ik ben ook fan van dat soort hervertellingen. Nefertiti ga ik ook op mijn lijstje zetten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *