Begin september gaf ik een overzicht van mijn gelezen boeken tijdens de zomer. Nu doe ik dat opnieuw, maar dan van september – oktober. Ik noem het even de Indian Summer. Ik las 8 boeken, niet slecht al zeg ik het zelf. Het is een gevarieerde mix en er zitten zeker wat aanraders voor je leeslijstje bij. Ik geef de titels mee in het Engels wanneer ze nog niet zijn vertaald.
Stone blind – Nathalie Haynes
Medusa is een Gorgon, maar in tegenstelling tot haar twee onsterfelijke zussen, is zij wel sterfelijk. Op een dag wordt ze door de zeegod Poseidon verkracht in de tempel van Athene. De godin neemt achteraf wraak door Medusa te vervloeken met slangenhaar zoals haar zussen, maar vooral met een dodelijke staar. Iedereen die haar aankijkt verandert in steen. Ondertussen moet Perseus, zoon van oppergod Zeus en Danae, op queeste om zijn moeder te redden van een gedwongen huwelijk. Zijn missie? Het hoofd van een Gorgon.
Griekse mythologie is nog nooit hotter geweest dan nu. Nathalie Haynes is voor mij de koningin van dit soort hervertellingen. Boeken als Circe van Madeline Miller en De stilte van vrouwen van Pat Barker zijn hier in België en Nederland misschien wel bekender, maar ik raad toch aan om deze erbij te nemen. Of als je liever over Troje leest kan haar vorige roman ‘A thousand ships’ je misschien bekoren. Medusa’s verhaal is dramatisch, maar nog leuker vond ik de voor mij onbekendere personages zoals Andromeda en de stukken met de Goden in de hoofdrol.
Essex Dogs – Dan Jones
Loveday Fitztalbot en zijn wapenbroeders van The Essex Dogs landen op de kust van Normandië onder koning Edward III om diens claim op de troon met geweld te winnen. Allen laten ze een verleden achter, zeker sinds hun ‘kapitein’ een tijd geleden spoorloos verdween. Wanneer ze door het Franse platteland marcheren, dingen platbranden en stad per stad innemen en verwoesten komen de Essex Dogs regelmatig voor een uitdaging te staan.
De bekende Britse historicus en documentairemaker Dan Jones schreef met Essex Dogs zijn eerste fictieboek. Het is deel één van een geplande trilogie over een groep soldaten tijdens de Honderdjarige Oorlog. Een oorlog die niet vaak het onderwerp is van fictie en daarom vond ik des te interessanter. Het is wel enkel een boek voor wie houdt van veldslagen. Voor de fans dus van Bernard Cornwell en Conn Iggulden. En voor wie al eens graag naar Vikings of The Last Kingdom kijkt. Ik kijk uit naar het volgende boek.
Mijn geniale vriendin – Elena Ferrante
Lila en Elena groeien als beste vriendinnen op in een armere wijk van Napels. Ze doen het allebei goed op school, maar de ouders van Lila willen niet dat ze naar het conservatorium gaat. En dus moet Lila op haar 12de al bijspringen in de schoenmakerszaak van haar vader, terwijl Elena Latijn en Griek leert op school. Zo groeien de meisjes een beetje uit elkaar, zeker wanneer ze met jongens beginnen omgaan.
Af en toe grabbel ik een bekend gehypt boek mee uit de bib. Ik had een dramatisch levensverhaal verwacht van twee vriendinnen, maar kreeg eigenlijk een traag literair boek met personages die niet uit elkaar te houden zijn. Behalve Lila en Elena dan. Dit is nog maar het eerste boek van vier, maar het prikkelt me niet genoeg om de volgende te willen lezen. Ik vond dit dus een tegenvaller, ook al hou ik wel van dat Italiaanse sfeertje. Maar boeken van Italiaanse auteurs vallen iets te vaak tegen jammer genoeg.
Heartstone – C.J. Sansom
Matthew Shardlake krijgt van koningin Catherine Parr de opdracht om een van haar oude vrienden te helpen met een case voor het hof van de voogden. Er zijn redenen om aan te nemen dat de familie Hobbey munt probeert te slaan uit de landen van Hugh Curteys. Matthew en Barak trekken naar Hoyland priory, niet ver van Portsmouth waar het Engelse leger zich voorbereid op een invasie van de Fransen. De schepen The Great Harry and The Mary Rose liggen er voor anker. Hoyland is ook niet ver van de plek waar Ellen Fettiplace is opgegroeid en waar 19 jaar geleden iets is gebeurd dat ervoor zorgde dat ze het Bedlam ziekenhuis niet meer durft verlaten.
Een volgend mysterie voor advocaat Matthew Shardlake. Twee cases deze keer. Matthew werkt zich danig in nesten en probeert mensen te helpen die niet geholpen willen worden. Ik vond dit een van de betere delen van de reeks, omdat de oorlog met Frankrijk en het lot van de Mary Rose (dat is een schip) mooi in het verhaal verweven zijn. Voor de fans van mysterie en spanning die eens wat anders willen.
Ithaca – Claire North (ook vertaald in het NL als Ithaca)
Penelope wacht al 17 jaar op de terugkeer van haar man Odysseus, de koning van Ithaca. Haar zoon Telemachus is ondertussen al een jongeman die graag evenveel faam wil vergaren als zijn vader. Wanneer piraten een van de kuststeden aanvallen op zoek naar goud, moet Penelope zich proberen verdedigen met de weinige mannen die niet naar Troje afzakten. Ondertussen verwachten diezelfde mannen dat ze een nieuwe echtgenoot kiest. En dan zijn er nog geruchten dat haar nicht Clythemnestra zich verbergt in Ithaca, na de moord op Agamemnon.
Nog een Griekse hervertelling, jammer genoeg niet van hetzelfde niveau als Stone blind. Het verhaal is nochtans niet slecht en North schrijft fijn. Maar dit is het eerste boek van drie en het gaat allemaal zo traag vooruit. Het boek gaat over Penelope, maar we leren haar amper kennen. Ik vond de stukken met Clythemnestra en Ellektra de beste, maar er zijn boeken genoeg die over hen gaan. Jammer, ik denk niet dat ik deel 2 oppik.
Het Alice-netwerk – Kate Quinn
De Amerikaanse Charlie St Clair reist met haar moeder naar Europa voor een abortus. Tijdens een tussenstop in Engeland bedenkt ze zich en stapt ze op een trein naar Londen. Haar Franse nicht Rose is verdwenen tijdens WOII en de naam van Eve Gardiner komt naar voren in het dossier. Die Eve heeft zo haar eigen reden om samen met Charlie op zoek te gaan naar ene Réné die een restaurant uitbuitte met dezelfde naam als een ander etablissement waar Eve tijdens die andere Grote Oorlog werkte als spionne.
Kate Quinn stond al langer op mijn lijstje en dit is haar bekendste boek. Het vertelt het waargebeurde verhaal over enkele vrouwelijke spionnen tijdens WOI en breidt er nog een perspectief vlak na de drama’s van WOII aan. Ik vond dit een heel boeiend boek dat sterk is geschreven, maar ik had toevallig niet zoveel met de vrouwelijke hoofdpersonages. Ik kijk er wel naar uit om andere werken van Quinn te lezen.
The honey and the sting – E.C. Fremantle
De zussen Hester, Melis en Hope proberen samen te overleven op hun boerderij, na de dood van hun vader. Wanneer het zoontje van Hester, Rafe, negen jaar wordt komt zijn vader hem opeisen. Die vader is niemand minder dan George Villiers, hertog van Buckingham. Hester besluit dat er niets anders opzit dan te vluchten. Maar ook Melis en Hope hebben zo hun eigen geheimen.
Zo’n prachtige cover en een verhaal van mijn favoriete auteur, dat kon niet mis gaan. En toch ging het even mis, want ik kreeg een heel ongemakkelijk gevoel bij dit boek. Het is een historische thriller, met minder ‘echte’ personages dan we van Fremantle gewoon zijn. Achteraf gezien is dit wel een goed en sterk boek, met voldoende spanning, intriges en heel veel hoop ook. De drie zussen zijn alledrie om een andere reden een outcast. En hebben zo hun eigen uitdagingen. Maar het is niet mijn favoriete boek van deze auteur. Toch een dikke vier sterren waard hoor.
North and south – Elizabeth Gaskell
Margaret Hale keert terug naar haar ouderlijk huis Hellstone wanneer haar nicht Edith gaat trouwen. Haar vader is er pastoor, maar krijgt gewetensbezwaren en geeft zijn ambt en huis op. Ze verhuizen naar Millstone in het noorden van het land. Millstone is een industrieel dorp waar veel armoede heerst. Margaret ontmoet er ook de rijke Mr. Thornton die niet meteen in de smaak valt.
De bekende klassieker die ik graag bestempel als Jane Austen voor socialisten. Een typische Victoriaanse roman met veel drama en een traag liefdesverhaal. Een beetje te traag naar mijn zin. Er zitten ook enkele personages in die dialect praten wat de leesbaarheid niet zo bevorderde. Ik heb eigenlijk verder weinig over het boek te zeggen. Het is zeker geen slechte klassieker, maar je moet er de tijd voor nemen. En ik hoef hem niet meteen nog eens te lezen.
Et voila, heb jij de laatste tijd zoal voor goeds gelezen?
Ik hou van C.J.Sansom, en ik zie hier zeker nog andere titels om te onthouden!!!
C.J. Sansom is echt geweldig he!
Echt!!!
De jaagster van Quinn lezen!