Close
Wat ik doe als ik overprikkeld ben
cof

Wat ik doe als ik overprikkeld ben

Nu Supermarktketens Carrefour en Delhaize prikkelloze namiddagen invoeren waarbij er geen muziek speelt op de achtergrond, geen mededelingen worden afgeroepen en de lichten wat meer gedoofd worden, ging er deze week wat meer aandacht naar de invloed van prikkels op ons welbevinden. Ik zal mezelf nooit hoogsensitief noemen, omdat ik niet helemaal vind dat die term bij mij persoonlijk past. Maar ik ben wel enorm prikkelgevoelig, vooral op vlak van licht, geluid en emoties/drukte van anderen die ik al eens durf overnemen.

Een gevoel van overprikkeling leidt bij mij al snel tot hoofdpijn, tranen en negatieve gedachten. Het lukt me op dat moment niet zo heel goed meer om over dingen (helder) na te denken. Gelukkig weet ik ondertussen al wat beter wat helpt. Dus bij deze mijn persoonlijke lijstje.

Slapen
Op nummer één de enige remedie, terwijl al de rest hieronder eerder lapmiddeltjes zijn. Slaap heelt alle wonden en ook alle prikkels. Krijg ik dus ’s avonds last van een vol hoofd, dan kruip ik gewoon vroeger mijn bed in. Simpel.

Me afzonderen
Me even alleen zetten, met de deur toe, om dan voor me uit te staren, helpt ook om de dingen even stil te zetten. Het is soms wel een mes dat aan twee kanten snijdt, want alleen zijn betekent ook alleen zijn met mijn gedachten. Dus dit helpt niet altijd.

Wenen
Vooral wanneer ik emotioneel overprikkeld ben en het er even uitmoet. Dan neemt wenen de spanning in mijn gezicht en op mijn ogen weg. Als het vat volloopt, loopt het meestal ook over. En dan laat je dat best gebeuren.

Douchen
Het geluid van water is een van de meest rustgevende dingen die er zijn. Daarnaast heeft warm water sowieso een helend effect op vastzittende spieren en luchtwegen. Dus ik voel me altijd beter na een douche. En je doet dat ook meestal alleen, dus die rust neem je meteen ook mee :).

Lezen
Maar alleen als ik overprikkeld ben door geluid of emotionele dingen. Als licht/een druk op mijn ogen het probleem is, helpt het net niet. Want het witte papier is te fel dan. Thank God voor een e-reader die je donkerder kan zetten. Sowieso staat mijn smartphone- en computerscherm altijd op warm en redelijk donker.

Even in een verhaal duiken en de wereld om heen uitsluiten is vaak een goede manier om de prikkels en emoties even te laten ‘zakken’.

Autorijden
Ook niet bij overprikkeling door licht natuurlijk, maar ik schreef denk ik al eens eerder dat mijn hoofd helderder en rustiger wordt van autorijden met muziek op de achtergrond. Vaak is het resultaat van die gedachtenstroom dat het allemaal niet zo erg is als het leek.

Schrijven
Hangt ook heel erg van het moment af, maar het gewoon even zien verdwijnen op een blad papier of in een blogpost kan al kalmeren. Je neemt letterlijk afstand van je gedachten op deze manier.

Praten
Ik heb snel het gevoel dat ik me opdring, en praat niet met iedereen graag over hoe ik me echt voel. Maar het soms gewoon uitspreken tegen iemand helpt echt. En dat die persoon dan niet per se meezoekt naar een oplossing, maar gewoon even luistert en mijn gevoelens erkent. Want heel vaak is er niet echt een probleem dat moet opgelost worden, maar is het gewoon even te veel. En dat luidop uitspreken is vaak al een oplossing op zich.

Ongetwijfeld zijn er nog zaken, maar dit zijn by far de belangrijkste, of de dingen die het beste helpen.

Wat doe jij als je overprikkeld bent?

13 thoughts on “Wat ik doe als ik overprikkeld ben

   1. Thuis, in mijn veilige haven, kom ik gelukkig helemaal tot rust. Dat mijn man ook ietwat dezelfde behoeftes daarrond heeft, helpt natuurlijk ook.

 1. Veel herkenbare puntjes, vooral slapen, terugtrekken en douchen.
  Hier helpt in de tuin werken ook nog wel.
  Wenen dan net weer helemaal niet, erna voel ik me altijd nog veel bezwaarder.

  1. In de tuin werken is ook wel voldoende met je handen werken om je hoofd wat rust te geven kan ik me inbeelden. Ik heb zelf niet zo’n groene vingers.

 2. Heel herkenbaar! 🙂
  Aan autorijden had ik niet gedacht omdat dat me regelmatig ook teveel prikkels bezorgt maar ja, soms ontprikkelt het toch ook!

 3. Slapen is de beste remedie <3 Alleen ben ik echt een slechte slaper, en hoe overprikkelder ik ben, hoe slechter dat gaat. Nu gaat het alweer een tijdje beter maar ik weet intussen dat het met ups en downs gaat.
  Ik heb geen flauw idee wat voor mij het beste werkt. Soms heb ik het gevoel dat ik mijn hoofd te veel wil bezig houden net omdat het in rust nog meer in overdrive gaat, in plaats van dus bezig te zijn met het effectief verwerkt krijgen van al die prikkels. Lezen, fictieschrijven, Netflixen: het is voor mij ontspannend maar ook een beetje ontsnappen. Blogschrijven helpt dan weer wel, en ik ben blij dat ik de waarde daarvan stilletjesaan heb teruggevonden 🙂

  1. Ja ik snap dat wel van dat ontsnappen. Ik merk ook dat ik door stil te zitten soms net harder begin te piekeren en te panikeren. Dus dan is slapen het enige wat werkt, want dat ontsnappen is ook maar tijdelijk natuurlijk.

 4. Ik raak vooral overprikkeld na te veel sociale dingen na elkaar. Ik moet toch minstens twee of drie avonden in mijn zetel zitten, anders komt het niet goed haha. Maar da’s dan niet echt overprikkeld van licht of geluid, want gewoon tv-kijken of de krant lezen helpt bij mij bijvoorbeeld wel, maar ja da’s gewoon een ander soort overprikkeling denk ik 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *