Close
35 boeken #Leuvenleestchallenge

35 boeken #Leuvenleestchallenge

 

Dag 1 Een boek dat je koos omwille van de omslag

Sins of the house of Borgia is met voorsprong de mooiste cover uit mijn beperkte boekenkast. Ik kan er naar blijven kijken. Maar het is daarnaast ook een heel goed boek voor wie houdt van historische verhalen. Het gaat trouwens niet alleen over the Borgias zoals de titel doet geloven. Het geeft een mooi beeld van het leven en de politiek in het 15de eeuwse renaissance Italië.

Dag 2 Een boek waarbij je verliefd was op het hoofdpersonage

Dat heb ik eigenlijk amper. Ik lees ook weinig boeken vanuit een man. Misschien een beetje Lord John Grey uit Outlander, maar dat is fout op zich :D. Ik lees eigenlijk weinig boeken vanuit een mannelijk hoofdpersonage. Ik denk dat Ross uit Poldark dan het meest in de buurt komt van een hoofdpersonage waar ik wel iets voor zou kunnen voelen. Al is hij misschien iets te bad boy voor mij.

Dag 3 Een boek dat je terugbrengt naar je eigen jeugd

Het Dolfijnenkind van Patrick Lagrou, want mijn favoriete jeugdreeks en schrijver.

Dag 4 Een boek dat je onmiddellijk wilt schenken

De val van Matthias Declerck over 5 jonge coureurs waarbij het noodlot één voor één keihard toeslaat. Dit is zo’n boek dat meer mensen zouden moeten lezen en dat ik dus zeker cadeau zou doen.

Dag 5 Een boek dat je als eerste redt uit een brand

Ik heb het gevoel dat ik elk boek gewoon opnieuw kan bestellen? Ik zou denk ik voornamelijk mijn fotoboeken redden dan, omdat die toch wat persoonlijker zijn.

Dag 6 Een boek om op te bergen en na 50 jaar terug op te vissen (zoals goede wijn)

Wolf Hall van Hilary Mantel (en de vervolgdelen). Het zijn niet de meest toegankelijke boeken. Je hebt best al wat kennis van de geschiedenis en ook de schrijfstijl maakt dat het geen vlotte dialogen zijn. Maar ze zijn zo uniek geschreven dat ze beter worden met de tijd. En dat het boeken zijn die ik over enkele jaren wil herlezen.

Dag 7 Een boek over onvoorwaardelijke liefde

Het type boek dat ik eigenlijk niet zo heel graag lees :D. Ik kies hier voor Jamie & Claire uit de Outlanderserie (sorry die zagen jullie al aankomen waarschijnlijk), omdat zij voor mij wel staan voor een koppel dat ondanks alle tegenslagen, zorgen en ruzies elkaar telkens weer terugvindt en vergeeft en daar sterker uit wordt.

Dag 8 Een boek dat je weghaalt uit de dagdagelijkse sleur

Dat heb ik vooral met van die semi-historische verhalen/familiekronieken die heel wat drama, actie en romantiek bevatten. Zo vertelt ‘het land achter de horizon’ het verhaal van de eerste kolonisten van Australië die daar een leven proberen opbouwen. Een boekenserie waarin ik me vorig jaar helemaal heb verloren.

Dag 9 Een boek dat je aanzet om op citytrip te gaan

Het is momenteel niet de moment, maar ik droom nog altijd van een lange roadtrip door Italië. Firenze was de belangrijkste stad van Renaissance Italië in de 15de eeuw en staat bovenaan het ’te bezoeken’ lijstje. De familie Medici, Savonarola, Machiavelli, Botticelli, Michelangelo, Da Vinci… ze lieten er allemaal hun stempel achter. De geboorte van Venus is één van de betere boeken die zich afspeelt tijdens een heftige periode in Firenze. Je leert meteen veel over de stad, ideaal als voorbereiding op een citytrip.

Dag 10 Een boek om aan je grootste vijand te schenken

Hier moest ik even serieus over nadenken. Maar ik denk dat mijn vijand er baat bij zou hebben om meer te lezen? En ik geloof ook dat meer lezen over de geschiedenis van de wereld en wat voor ergs er allemaal is gebeurt, de mensheid dichter bij elkaar zou kunnen brengen. Ik zou dus ‘haar naam was Sarah‘ geven. Het boek dat mij weer deed lezen (na het trauma van Joe Speedboot waarover je zo dadelijk zal lezen). Een verhaal over WOII, maar ook over hoe je eigen schuldgevoel je leven kan ruïneren. Je kan het verleden niet veranderen, maar je kan wel proberen om het vanaf nu beter te doen.

Dag 11 Een boek dat je doet nadenken over het leven

Life after life, over hoe een andere keuze voor een ander leven kan zorgen. Ik heb hieruit geleerd dat je altijd keuzes met het hart moet maken en dat het geen zin heeft om te denken in wat-als-scenario’s. Je bent waar je bent omdat het zo moet zijn. En elk leven brengt zorgen en problemen met zich mee. Dat kan een keuze niet oplossen.

Dag 12 Een boek uit je jeugd dat je veranderd heeft

The other Boleyn girl, een boek dat ik nooit meer zal lezen (want er is zoveel mis met dat boek). Maar het was het eerste echte historische boek dat ik las dat niet over WOII ging. Door dit verhaal heb ik beseft dat dit een genre op zich is en ging er op mijn 19de een wereld voor me open.

Dag 13 Een boek dat je onmiddellijk een glimlach bezorgt

The last kingdom en de vervolgdelen, omdat Uthred me altijd aan het lachen brengt. Zelfs tijdens een bloederige veldslag.

Dag 14 Een boek waarbij je denkt in kleuren

De boekendief, ik denk dat wie dit boek heeft gelezen deze keuze wel zal begrijpen.

Dag 15 Een classic om altijd te bewaren

Jane Eyre, dat is gewoon een goed boek en dat zal het over 100 jaar nog zijn. Tijdloos is een woord dat is uitgevonden voor dit boek.

Dag 16 Een boek dat je verdrietig maakt

Ik vond dat er in ‘the silence of the girls’ heel wat heftige scènes zaten. Het boek gaat over de Trojaanse oorlog en wordt verteld vanuit een vrouw uit het verliezende kamp. Het toont hoe hard oorlog kan zijn voor de vrouwen die achterblijven en die zich vaak moeten prostitueren om te overleven. Toch eentje die doet nadenken. En het maakt me verdrietig om te beseffen dat dit in de 21ste eeuw nog altijd gebeurt, en dus niet enkel in een fictieve oude mythe.

Dag 17 Een boek om tijdens de koude wintermaanden aan de open haard te lezen

Wat dacht je van Ijsland in de 17de eeuw waarin mensen proberen overleven terwijl het natuurgeweld genadeloos toeslaat? The glass woman is spannend en sfeerrijk geschreven. Ideaal winterboek!

Dag 18 Een boek dat je na 20 pagina’s onmiddellijk weglegt

Dit vind ik een vreemde, wil dat zeggen dat ik het boek nooit heb uitgelezen dan? Ik bekijk het als een boek dat niet makkelijk is om te lezen wegens het onderwerp, maar waarin ik vind dat je toch moet doorzetten. Het boek van Sabina Dardenne bv, een van de overlevenden van Dutroux. Je wil niet verder lezen, maar je moet, want het is belangrijk dat we dit nooit vergeten.

Dag 19 Een boek dat je graag samen leest met iemand anders

De boeken van Ken Follett zijn leuk om samen met iemand anders te lezen denk ik. The pillars of the earth bijvoorbeeld.

Dag 20 Een boek dat je een zomergevoel geeft

Ik lees niet echt zo van die typische zomerlectuur. Ik denk dat de ‘zeven zussen’-serie hierbij nog het meest in de buurt komt. Maar omdat iedereen die momenteel leest ga ik voor ‘de vrouw van de theeplanter‘, een zomerverhaal met gothic invloeden. Een jonge vrouw trekt naar het broeierige Sri Lanka om te trouwen met een man die ze amper kent en wiens eerste vrouw is gestorven. Rebecca, maar dan anders.

Dag 21 Een boek dat hardop moet worden voorgelezen

Ik heb echt een hekel aan voorlezen. Maar dan kies ik voor kruistocht in spijkerbroek. Lijkt mij het ideale boek om voor te lezen aan kinderen. En nu ik hierop terugkijk snap ik waarom ik dit zo’n goed boek vond. Geschiedenis en tijdreizen. Grappig hoe dat nu nog steeds mijn leesgedrag bepaalt.

Dag 22 Een boek dat elke politicus in huis moet hebben

Augustus van John Williams (los van dit puntje blijft het een van mijn favoriete boeken ooit). Of eender welk ander boek dat iets vertelt over de Romeinse politiek, wetgeving en het leven in het Romeinse Rijk. Omdat ik denk dat er nog veel te leren valt uit de geschiedenis. Omdat ik merk dat politici nog altijd dezelfde fouten maken als eeuwen geleden.

Dag 23 Een boek om aan je partner voor te lezen

Deze lijkt enorm op puntje 21 hé. Ik maak ervan: een boek dat mijn partner zou moeten lezen. Naast De val, zou ik hem dan The sunne in splendour geven over Richard III. Zo kan hij kennismaken met de echte Games Of Thrones en wordt hij misschien ook wel enthousiast over deze geschiedenis.

Dag 24 Een boek waar je graag aantekeningen bij maakt

Ik maak eigenlijk nooit aantekeningen. Ik durf in non-fictieboeken al eens een zin te markeren, maar daar stopt het ook. Predictably irrational is één van de weinige non-fictieboeken uit de kast en die op dit moment misschien wel eens kunnen helpen om het gedrag van mensen in deze rare tijden te begrijpen. Dan Ariely legt op een wetenschappelijk gestaafde manier al onze denkfouten bloot. Voor wie een toegankelijk inzicht wil in ons brein.

Dag 25 Een boek om aan je ouders te schenken

Ik denk niet dat mijn ouders en ik een leesstijl delen. Absoluut niet. Maar ‘Kom hier dat ik u kus‘ is een boek dat je op oudere leeftijd denk ik meer waardeert dan toen ik het gelezen heb?

Dag 26 Een boek uit je schooltijd waar je de nodige afkeer voor had

Joe Speedboot van Tommy Wieringa is het meest vreselijke boek dat ik heb moeten lezen en dat ik ooit gelezen heb. Ik weet dat velen dit een geweldig boek vinden. Wel, ik snap jullie niet. Ik heb in hoofdzaak door dit boek een aantal jaar echt een afkeer van lezen gekregen. Ik lees nog altijd niet graag boeken van Nederlandse auteurs. Echt bah. Dit boek, doe het je kinderen aub niet aan.

Dag 27 Een boek dat je helpt om vooruit te denken

Waar blijven ze deze stellingen toch halen? In ‘de familiereunië’ raakt Parijs volledig overstroomd en hebben ze best goede reddingscenario’s klaar. Ik denk dat overstromingen iets zijn waarop we ons moeten beginnen voorbereiden. Dus niet dat dit boek echt kan helpen. Maar het kaart wel een probleem aan. Daarnaast is het gewoon een toffe roman over een familiegeheim.

Dag 28 Een boek waarbij je verliefd wordt op de auteur

Elizabeth Freemantle is één van mijn favoriete historische auteurs. Het begon bij the queen’s gambit, nog steeds haar beste boek. Ik had zo’n enorme klik met Dot, de fictieve hofdame van Catherine Parr, waardoor dit boek een echte voltreffer was. En ik nu al haar boeken in mijn kast heb staan.

Dag 29 Een boek waarbij je denkt aan een bepaald muzieknummer

Ik leg eigenlijk bijna nooit de link tussen boeken en muziek dus dit is een ontzettend moeilijke. Het hoofdpersonage uit ‘The familiars‘ heet Fleetwood. Dus ik moet dan altijd denken aan Fleetwood Mac. Is dat voldoende voor dit puntje?

Dag 30 Een boek dat je verloren doet lopen

Alice in Wonderland? Zijn we niet allemaal soms een beetje zoals Alice? Hopeloos verdwaald.

Dag 31 Een boek dat je met de neus op de feiten drukt

Zowat elk boek over oorlog. Maar ik kies voor schaduwliefde van Sepetys. Het gaat over de Russische concentratiekampen in Siberië waarin heel wat mensen uit de Baltische staten zijn terechtgekomen omdat de regering hen liever kwijt wou. Iets dat tot de dag van vandaag nog wordt ontkent door de Russische overheid.

Dag 32 Een boek voor optimisten

A gentleman in Moscow. Over een man die door zijn politieke voorkeur voor de rest van zijn leven wordt opgesloten in een hotel en daar ontzettend positief bij blijft. Eentje die misschien net nu met de lockdown de moeite is om te lezen. Al werkte dit verhaal niet helemaal voor mij. Maar ik weet dat heel veel mensen hier wel zullen van genieten.

Dag 33 Een boek dat te kort is

Zowat elk boek? Ik hou gewoon enorm van dikke boeken. The last queen bijvoorbeeld had nog wat langer mogen zijn.

Dag 34 Een boek dat beter wordt na het herlezen

The courier’s tale is zo’n onbekende parel uit mijn kast. Het is een boek waar ik enorm van genoten heb. Een mix tussen The Tudors en Renaissance Italië vol drama en politiek. Er zit zoveel in dat ene boek dat ik het absoluut nog eens moet herlezen om alles in me op te nemen. Ook omdat ik ondertussen toch al wat vergeten ben.

Dag 35 Een boek dat elke wereldburger moet lezen

Wat een moeilijke! Ik kies voor de serie over Caesar van Iggulden, omdat in deze serie een groots wereldrijk wordt geschapen. Ik heb eigenlijk weinig boeken over wereldreizen gelezen, dus ik vul het dan maar op deze manier in.

Meer leestips?

Ga jij deze challenge ook doen? Of heb jij nog een ultieme boekentip?

0 thoughts on “35 boeken #Leuvenleestchallenge

  1. Wauw Annelies! Ik heb er enkele overgeslagen :). Best een opdracht hè. Geen zin om te delen in de FB groep van #LeuvenLeest? Of op de FB van de Bib Leuven?

  2. Wat was er mis met The other Boleyn Girl? Het staat op mijn leeslijst zie ik, dus als ik dingen moet weten vooraf dan graag 😀
    Ik vind het precies ook wel gek dat ze je Joe Speedboat als tiener lieten lezen. En dat geldt voor veel Nederlandstalige auteurs: die schrijven voor volwassenen. Zo had ik als tiener ook een degout van De avonden, maar toen ik het een jaar of tien later opnieuw las, vond ik het plots geweldig!

    1. Eigenlijk schrijft Gregory historische chicklits. En het probleem dat ze per se altijd een soort gerucht in haar boeken als waarheid moet nemen. Ook al zijn dat vaak geruchten waar historisch gezien nul bewijs voor is (zo heeft ze een boekenreeks waar ze iemand aanduidt als moordenaar van The princes in the tower, totaal van de pot gerukt). In the other Boleyn girls een scène waar ik het heel moeilijk mee heb 😃 omdat het vrijwel zeker niet gebeurt is. Dus daarmee. Maar het zijn boeken die goed weglezen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *