Close
Iedereen creatief #4: geen schrijfexcuses meer

Iedereen creatief #4: geen schrijfexcuses meer

Onder het motto ‘iedereen creatief’ geef ik inzichten, tips en tricks om creatiever door het leven te gaan. De laatste update is ondertussen al weer even geleden. Vandaag wil ik het even hebben over de excuses die ik hoor wanneer mensen praten over schrijven. Veel kennissen vinden het chapeau dat ik het kan opbrengen om vaak te schrijven. Er zijn blijkbaar heel wat mensen die een bepaalde angsten of twijfels hebben wanneer ze willen gaan schrijven.

Om je gerust te stellen: ook ik moet mezelf soms over dat eerste witte blad zetten. En ik heb zeker niet elke dag veel inspiratie (integendeel). Mijn advies luidt simpel: begin er gewoon aan. Iedereen kan namelijk schrijven. Daarom ontkracht ik deze veelgehoorde excuses met plezier.

p1050854-2

“Ik ben geen schrijver.”

Hoe bedoel je? Dat je er niet voor wordt betaald? Is dat je doel? Dorpsdichter worden? Begin aub niet met schrijven voor het geld. Zoek dan maar een andere job. Ik ben ervan overtuigd dat ik het zelfs minder fijn zou vinden als ik ervoor betaald werd. Want dan is het van moeten. Geniet er dus maar van dat niets moet. Je kan schrijven over alles, op je eigen manier. Zalig toch? Iedereen is een schrijver, wanneer je begint met schrijven natuurlijk…

“Ik ben niet goed genoeg”

Wil je de nieuwe Hugo Claus, Lize Spit of Dan Brown worden? Of wil je eigenlijk gewoon schrijven en iets vertellen? Denk jij nu echt Bolt tijdens zijn eerste training ook al records verbrak?

“Ik heb niets te vertellen”

Iedereen heeft iets te vertellen. Misschien kan je vandaag niet meteen iets bedenken. Dat kan. Dat gaat zelfs nog gebeuren. Doe er wat aan! Lees. Ga naar buiten. Leef. Heb lief. Amuseer je. Lees. Je zal snel tonnen inspiratie hebben om over te schrijven.

“Schrijven vraagt veel tijd”

Klopt. Als ik wil dat hier elke week een blogpost verschijnt moet ik daar tijd in investeren. Tijd die ik niet doorbreng met Netflix, in de sportschool of met mijn vrienden. Je kan niet verwachten dat iets geen tijd vraagt. Ofwel investeer je er tijd en moeite in, ofwel niet (en zoek je dus best een andere hobby). Een kwestie van prioriteiten.

“Ik schrijf niet zo vlot”

Dat kan. Ik vind van mezelf dat ik ook niet de meest vlotte schrijfster ben. En ik schrijf zeker niet zonder fouten. Maar ik ben wel aan het schrijven. En door het te doen, leer je bij. Je gaat er uiteindelijk beter door schrijven. Dus gewoon starten met die eerste zin op papier te zetten.

Kunnen we die schrijfexcuses nu voor altijd naar de vuilbak verbannen? En gewoon eraan beginnen? Je hoeft echt niet meteen een boek van 500 pagina’s neer te pennen. Begin met een leuke zin. En daarna nog eentje. En wie weet waar je uitkomt!

Iedereen is creatief 😉 Meer inzichten en tips over creativiteit? De vorige berichten uit deze reeks kan je hier lezen.

Heb jij deze excuses ook wel eens gehoord? Of misschien zelf geopperd?

0 thoughts on “Iedereen creatief #4: geen schrijfexcuses meer

  1. Ik fantaseer soms over reisblogger worden en betaald worden om te reizen en te schrijven. Maar dan denk ik inderdaad dat het anders zou aanvoelen, net omdat je ervoor betaald wordt en het van moeten is. Ik blijf dus rustig gewoon mijn eigen ding doen gewoon als hobby.

  2. Wat een leuke rubriek! Ik laat me aan het smoesje ‘niet goed genoeg’ ook nog wel eens vangen 🙂 Maar uzelf opleggen ‘ik ga een boek schrijven’ vind ik zo adem-benemend. Het is veel fijner een proces van schrijven te ontwikkelen, en dat er dan eventueel gaandeweg verhalen uit voortvloeien.

    1. Exact, sommige verhalen laten zich idd goed vertellen met een boek, terwijl voor anderen een kort blogpostje volstaat. Gewoon lekker je eigen ritme volgen.

    1. Dat doe ik eigenlijk niet, ik kruip echt op zaterdag achter de computer om zondag iets te publiceren. Er moet dan echt iets uitkomen en dat zorgt er ondertussen voor dat ik geen schrik heb van die lege pagina. Ik weet dat ik altijd wel iets weet te fabriceren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *