Close
Travel tips: Rome #4

Travel tips: Rome #4

Rome is de stad van Caesar en Augustus, van Bernini en Michelangelo, van de Borgias en Franciscus, van pasta en gelato en jawel ook van Mussolini. Er zijn weinig steden met zo’n rijke geschiedenis als de hoofdstad van Italië. Ik verbleef er 5 dagen en geef je met plezier enkele tips mee.

Vandaag dan eindelijk de laatste lading tips voor deze prachtige stad! De vorige delen lees je hier:

Kerken

Rome is natuurlijk de katholieke hoofdstad van Europa, zeg maar van de wereld. Dat zie je niet alleen in Vaticaanstad. Je vindt verspreid over de stad honderden kerken. Niets speciaal zou je denken, in België heeft elk dorp ook een kerk. Alleen herbergen die niet een schat aan kunstwerken van de groten der aarde zoals Michelangelo, Rafael en Bernini. En zelfs zonder grote namen kan het interessant zijn om gewoon eender welke kerk die je tegenkomt even binnen te lopen. Muurschilderingen, koepels, altaren en andere pracht en praal komen je tegemoet. En de rust in zo’n kerk is ook mooi meegenomen. Zeker gezien de toeristische drukte waaraan Rome wel eens te prooi durft vallen.

IMG_9384.JPG

Mijn aanraders:

  • Sant Ignazio met zijn trompe l’oeil in de koepel. Meesterwerkje!
  • Sant Agnese in Agone op het Piazza Navone – het plein van Bernini -,  maar ontworpen door Borromini, zijn grote rivaal.
  • Santa Maria della Concezione. Een lugubere kerk met schedels en botten van overleden monniken. Deze was gesloten als wij daar passeerden. Zonde!
  • Santa Maria della Victoria met het wereldberoemde werk van Bernini: De extase van Sint Theresa. Ook gemist, jammer genoeg!
  • Santa Maria in Trastevere (op de foto) met zijn zuilen en prachtige gouden plafond.
  • Santa Maria del Popolo op het Piazza del Popolo. Met de Chigikapel van Rafael.

De kerken in Rome zijn allemaal gratis te bezoeken. Check wel zeker de openingsuren, want tijdens de middag zijn sommige kerken enkele uren toe. Neem voor de zekerheid een sjaal mee zodat je jezelf kan ‘bedekken’. En respecteer de rust, dat ligt voor de hand.

Omgeving van het Piazza del Popolo

img_8952

Niet alleen de kerk Santa Maria del Popolo is de moeite, het plein zelf wordt omgeven door bezienswaardigheden. De Via del Corso is een grote boulevard waar de bekende winkelketens menig shoppinghart doen overslaan. Je eindigt op het plein met de zogenaamde tweelingkerken aan beide kanten. Achter het plein kan je zalig vertoeven in het park Villa Borghese. Ideaal voor een picknick tijdens de lunch. Vanaf het Piazza del Popolo ben je in een oogwenk ook aan de Spaanse trappen. Deze bekende hotspot vond ik zelf niet zo speciaal. Het zijn trappen waarop veel volk zit :p. Heerlijk ‘mensenkijken’ kan je er natuurlijk wel.

Fonteinen

Rome staat ook bekend voor zijn fonteinen. De bekendste is natuurlijk de Trevifontein, waar je een muntstuk ingooit om er zeker van te zijn dat je zal terugkeren naar de stad (alsof je dat zo al niet zou willen). Deze stond droog en in de steigers als wij daar waren (balen!). Maar het zou echt de moeite zijn, dus baan even je weg door de talloze toeristen. En geniet van de andere fonteinen die je verspreid over de stad tegenkomt.

IMG_8479.JPG

Conclusie

Ik vond Rome echt driedubbel de moeite. Ja, het is super toeristisch, maar er zijn zoveel mogelijkheden om die drukte af en toe te ontwijken in bv. één van de honderden musea of kerken. Vanuit Rome kan je ook meerdere daguitstappen maken bv. naar Ostia, Tivoli of fiets eens langs de Via Appia. Ik wil zeker nog eens terug, al was het maar om de Trevifontein deze keer wel met water te aanschouwen.

Dus kom maar op met jouw tips, wat mag ik de volgende keer niet overslaan? 

0 thoughts on “Travel tips: Rome #4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *