Close
Een beetje introvert is best oké

Een beetje introvert is best oké

Ik heb zonet de MBTI-test eens gedaan. De Myers-Briggs Type Indicator is een test die mensen onderverdeelt in 16 persoonlijkheidstypes op basis van vier schalen die een lettercombinatie vormen. Ik blijk een ‘protagonist’ te zijn, een ENFJ. De E staat voor extravert. Ik viel zonet van mijn stoel. Ik schreef al eerder dat ik moeite heb met accepteren dat ik introverter ben dan ik had gedacht. Wat is het nu?

Voor mij – en vele anderen – heeft introvert altijd betekent dat je moeilijker sociaal contact kan leggen. Dat je iets stiller en verlegen bent dan anderen. Dat je minder snel je mening zal zeggen in groep. Niet echt positieve eigenschappen als ik dit zo lees. Maar het is geen juist plaatje van introvert zijn.

De tegenstelling introvert – extravert heeft puur betrekking op je focus. Waar haal jij je energie uit? Als je meer naar binnen bent gericht, waardoor je je energie en motivatie voornamelijk uit jezelf haalt, ben je een introvert. Als je een focus hebt op anderen en energie en motivatie krijgt door die anderen ben je eerder extravert.

Er worden daarnaast nog heel wat anderen eigenschappen toegeschreven aan introverten. Ze zouden liever met een boek op de bank zitten, terwijl extraverten de feestjes afschuimen. Wat mij betreft kan het ook net omgekeerd zijn, alleen zal de introvert iets minder snel contact leggen met nieuwe mensen op zo’n feestje, terwijl de extravert nerveus zal worden als hij drie avonden na elkaar op de bank zit met een boek of serie.

Ik denk dat we moeten beseffen dat er maar weinig mensen 100% het ene of het andere zijn. We zijn vooral het ene met wat eigenschappen van het andere. Ik ben een introvert die zich in kleine groepen bij mensen die ik ken als een extravert gedraagt. Ik vind die extravert in kleine groepen leuker, maar die introvert is er nu eenmaal vaker. Het wordt tijd dat ik dat ga accepteren.

IMG_0439

Ik heb wel degelijk een focus op mezelf. Ik krijg energie van mezelf te ontwikkelen op verschillende vlakken. Daarvoor blijf ik soms liever een avond thuis dan op café te gaan. Wil dat zeggen dat niet sociaal ben?

In grote groepen ben ik dat stille verlegen meisje. Mijn sterke mening hou ik dan voor mezelf. Ik ben wat afwachtend bij mensen die nog niet ken. Dat is niet ideaal, ik zou graag wat minder verlegen willen zijn in zo’n groep, maar het is nu zo. Ik ben niet niet sociaal, het vraagt gewoon meer energie om sociaal te zijn.

Een beetje introvert is best oké. Het maakt me tot wie ik ben. Het geeft me bepaalde geweldige eigenschappen, maar ook enkele minder leuke. En die MBTI-test? Wel, ik ben geen ENFJ (protagonist), sommige eigenschappen kloppen maar lang niet alles. Ik heb namelijk ook veel (misschien zelfs meer) weg van INTJ (architect) en zelfs een beetje van INFJ (advocate). MBTI is geen exacte wetenschap. Het is een leidraad.  Als jij de test wil doen, kan je dat hier. Ik verkies om zonder hokje door het leven te gaan.

Zie jij jezelf eerder als intro- of extravert?

0 thoughts on “Een beetje introvert is best oké

 1. Wat leuk geschreven! Ik ben ook een introvert maar in kleine groepen ook wel extravert zoals je zegt! We moeten ons niet laten bepalen door die beperkende termen 😉

  1. Dank je! Het zit nu eenmaal in de mens om alles op te delen in categorieën. Ik heb er gelukkig ondertussen vrede mee dat ze me opdelen in het hokje ‘introvert’ 😉

   1. Ja inderdaad, ik vind het vaak wel vervelend dat introvert vaak gelijkstaat met minder dan of ‘ikmoetopboksentegendeextraverten’ … Zeker in de marketingsector lijkt me dat wel dagelijkse kost!

    1. Dat gebeurt al is, maar over het algemeen zijn er ook veel introverten in de marketing, ze vallen alleen wat minder op in het begin 😉

 2. Ik ben ook niet enkel introvert of extravert, maar een soort mix van de twee. Ik kan soms heel erg veel energie halen uit sociale contacten en daar nog dagen op teren, terwijl ik andere keren met een zere keel en doodmoe naar huis ga en ik snak naar tijd voor mezelf. Het zou maar saai zijn als we allemaal in een hokje zouden passen ;-).

  1. Ik begrijp het helemaal. Ik heb echt mijn tijd alleen nodig, maar ik zou mijn vrienden voor geen geld van de wereld kunnen missen. Die hokjes zijn maar een leidraad gelukkig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *