Close
Travel tip: dagje ‘s-Hertogenbosch

Travel tip: dagje ‘s-Hertogenbosch

‘s-Hertogenbosch, in de volksmond vooral Den Bosch genaamd, is niet meteen de eerste Nederlandse stad die in mijn hoofd opkomt om een dagje naartoe te gaan. Ik kende het vooral omdat er 1 keer per jaar ergens in een wei een kleine veldrit gereden wordt. Het is nochtans de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant en Den Bosch heeft een geschiedenis die ver teruggaat. Als afsluiter van mijn weekje vakantie trokken we naar deze voormalige garnizoensstad. Ik werd echt verrast door de gezellige plek die Den Bosch bleek te zijn.

P1050411

Centrum & Sint-Janskathedraal

Den Bosch heeft een mooi historisch centrum. Naast het prachtige stadhuis springt vooral de Sint-Janskathedraal in het oog. De kathedraal is één van de hoogtepunten van de Brabantse gotiek en heeft maar liefst 96 luchtboogfiguren. Door de vele restauraties is de buitenkant ondertussen een samenraapsel van oude en nieuwe delen, wat ik persoonlijk heel jammer vond. De binnenkant is wel de moeite. Je krijgt dan pas echt een zicht op de grootte van de kathedraal en de prachtige glas-in-loodramen.

P1050400            P1050397

Den Bosch is ook een ideale stad voor een namiddag shopplezier. Elke grote Nederlandse of internationale keten heeft er wel één of meerdere winkels, en er zijn ook wat kleine originele zaakjes bij. Mijn favoriet is boekhandel Heinen. Je vindt er boeken in alle genres en voor alle leeftijden en je kan na al dat snuffelen uitrusten met een kopje koffie in de bijhorende bar.

Binnendieze

P1050437             P1050449

Groot was mijn verbazing toen ik hoorde dat Den Bosch de enige stad ter wereld is waar je onder kan varen met bootjes. Zelfs onder de Grote Markt door! Je kan rondvaarten boeken op deze Binnendieze bij de Kringvrienden. Wij namen de historische route, waarbij een gids wat meer vertelde over het ontstaan van Den Bosch en de restauratie van de Binnendieze. Een kaartje heb je voor 7 euro, de tocht duurt een klein uurtje. Ik vond dit zeker de moeite om te doen. De gids vertelde heel wat interessante dingen met een grapje hier en daar. Op het einde van de tour vaar je eventjes buiten de stad de Singelgracht op. Zeker doen!

P1050479.JPG

Eten en drinken

In Den Bosch zal je niet snel omkomen van de honger. Op elke hoek zijn gezellige horecazaken om iets te eten. Voor ribbetjes, steaks en burgers zit je goed bij The Ribs Factory op de markt. Tapas eten doe je à la carte of onbeperkt bij Danza. De keuze is eindeloos, maar de tapas zijn wel erg vernederlandst. Van smaak zijn ze wel heel goed en de inrichting is gezellig.

P1050425.JPG

Met mijn zwak voor zoetigheden viel er mij al snel iets op wanneer ik door de straten slenterde. Bij bijna alle horecazaken kon je de Bossche Bol proeven. Het is een grote – of zeg maar enorme – roomsoes, overgoten met fondant chocolade. Dat moest ik natuurlijk uitproberen! Gelukkig heb ik mijn Bossche Bol gedeeld want naast extreem zoet is het toetje ook heel zwaar. Maar je kan de stad niet verlaten zonder dit typische dessert geproefd te hebben.

Breakout room Den Bosch

Mag het allemaal nog wat spannender dan een typische citytrip? Dan moet je eens een escape room proberen. In Nederland zijn deze kamers al veel meer ingeburgerd dan in België en kan je ze overal spelen. Waarom je dan toch één van de kamers van Breakout Room moet proberen? De uitbaters zijn ontzettend lieve mensen met een passie voor escape rooms. Ze staan echt te blinken als ze over hun zaak vertellen en delen met veel plezier hun tips voor Den Bosch. Wij speelden ‘The bloody dentist’ en zijn ontsnapt met een tijd van 3:03 minuten. Doe jij beter?

Omgeving Den Bosch

Langer dan een dag de tijd? Bezoek dan één van de vele musea die de stad rijk is. Maar ook buiten de stad is van alles te beleven. De Efteling is slechts een klein half uurtje rijden. Dit attractiepark was voor mij pure nostalgie met het sprookjesbos en er zijn ook heel wat ruige en spectaculaire attracties bij gekomen de laatste jaren. Iedere zaterdag in juli en augustus zijn er nocturnes tot 24u! Op elk plein zijn er dan ’s avonds optredens en het hele park is verlicht.

P1050219         P1050347

Geen zin in de drukte van een pretpark? Vlakbij de Efteling vind je het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Het is een groot natuurgebied met vooral gras, heide, moeras en heel veel zand. Je waant je op sommige ogenblikken precies in de Sahara. Het is heerlijk wandelen door of picknicken op de witte zandvlaktes.

P1050156         P1050168

Kortom, ‘s-Hertogenbosch is een fijne bestemming voor een daguitstap of een weekendje weg. Het is maar een dik halfuurtje rijden van de Belgische grens en je bent er toch eventjes tussenuit. Ben jij al eens in Den Bosch geweest?

0 thoughts on “Travel tip: dagje ‘s-Hertogenbosch

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *