Close
Mijn tips tegen een winterdip

Mijn tips tegen een winterdip

Het heeft lang geduurd voor ik het wilde toegeven. Maar het is nu eenmaal zo: ik heb een winterdip. Of ten minste: ik had een serieuze winterdip en begin me nu gelukkig al een pak beter te voelen. December en januari waren voor mij zowel fysiek als emotioneel vrij moeilijke en donkere dagen. Met de komst van februari en door het plezier dat ik heb op mijn stage gaat het ondertussen beter, maar maart ligt op de loer en de winter is zeker nog niet voorbij.

Een winterdip is een periode waarin je sneller moe bent, minder energie hebt en het leven moeilijker lijkt te gaan. Vooral jongvolwassenen en vrouwen (ik zit in beide categorieën, joepie! ^^) hebben er last van. Maar de kans is groot dat ook jij je lustelozer voelt tijdens de winter. Geen nood, je kan er weer vanaf geraken. Wachten tot de winter voorbij is, kan een oplossing zijn. Maar wil je niet bij de pakken blijven zitten? Dan kunnen deze tips misschien helpen. Elke tip is trouwens gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring van de afgelopen tijd (geen exacte wetenschap dus ^^).

Accepteer

Hiermee bedoel ik niet dat je moet accepteren dat je een winterdip hebt (al kan dat soms ook helpen). Maar accepteer dat je niet de beste versie van jezelf kan zijn. Je hebt al minder energie, steek deze dan ook niet nog is in kwaad worden op jezelf omdat je weet dat je beter kan. Want je kan wel degelijk beter, maar voor nu is goed even goed genoeg. Niemand is altijd de perfecte versie van zichzelf, waarom zou jij dat dan wel moeten zijn? Stel die goede voornemens dus ook maar beter uit tot de lente, het is niet het juiste moment om nog extra zaken van jezelf te eisen.

Zoek de lichtpuntjes

Elke dag saai en grijs in de winter? Het is maar hoe je het bekijkt! Neem dagelijks de tijd (bv. voor je gaat slapen) om na te denken over wat voor jou vandaag de moeite waard heeft gemaakt. Ga dus op zoek naar een lichtpuntje in deze donkere tijden. Een compliment op het werk? Een knuffel met je huisdier? Een mooie zonsopgang? Lichtpuntjes zijn overal om je heen, je moet ze alleen willen zien.

Meer lezen over mijn lichtpuntjesmentaliteit?

P1060692.JPG

Rust (ook wanneer je je goed voelt)

Ja, slaap is belangrijk en dit is het grootste cliché dat ik kan opvoeren. Maar het gaat hier niet om voldoende slapen (ik ga er vanuit dat je dat sowieso doet?), het gaat hier om rust nemen, ook wanneer je denkt dat je dat niet nodig hebt. Wanneer ik wat sukkel met mijn gezondheid heb ik het heel moeilijk om rust te nemen, ik voel mij al slecht genoeg! Door te rusten begin te piekeren en voel ik me vervolgens nog slechter. Wanneer ik mij beter voel, dan pas kan ik echt rust nemen en merk ik dat mijn gezondheid er echt op vooruit gaat. Ken jezelf en weet wanneer jij rust nodig hebt, neem die dan ook en voel je vooral niet schuldig.

Egoïsme mag

Wees elke dag eens lekker egoïstisch en doe iets weer alleen jijzelf beter van wordt. Een nieuwe (of oude) hobby oppikken, een lekkere zoetigheid koken (en vervolgens zelf opeten natuurlijk), een uitgebreid warm bad nemen,… Want je bent het waard! Werken aan je persoonlijke ontwikkeling geeft een goed gevoel en wie weet ga je de lente in met een nieuw ontdekte passie. Mijn project: klassiekers lezen is een persoonlijke doel voor de komende jaren, in de maand januari heb ik dan ook met succes (en plezier!) Sense en Sensibility uitgelezen.

Plan vooruit

Een avondje in de zetel naar je favoriete serie kijken klinkt aanlokkelijk en is dat ook. Elke avond opnieuw is echter niet zo’n goed idee. Blijf je sociale leven onderhouden en plan leuke uitjes op voorhand in je agenda in. Als je iets hebt om naar uit te kijken voel je je sowieso al beter en met fijne mensen om je heen gaat de tijd veel te snel. Plan je graag ver vooruit? Dan is het een goed idee om al eens na te denken over je volgende zomervakantie. Kan je echt niet meer wachten? Boek dan een last-minute naar de zon. Het is altijd wel ergens zomer!

Zo, met deze tips trap ik een heuse nieuwe categorie af op GoAnnelies: mindstyle! Ik lees graag dit soort artikels dus vind ik het zalig om hier zelf mee te experimenteren. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Hoe zorg jij dat je deze winter geen last krijgt van een dip?

0 thoughts on “Mijn tips tegen een winterdip

  1. Goede tips Annelies, ik ben al een aantal weken wat down en wist eerst niet wat me overkwam. Ik denk echt dat het een winterdipje en het is best wel vreemd aangezien ik daar nog nooit eerder last van heb gehad. Gewoon stap voor stap er terug uitkruipen is de enige oplossing vrees ik!

    1. Ja, het moeilijkste is volgens mij accepteren dat je een dipje hebt. Is niet gemakkelijk met de druk die wij als samenleving onszelf opleggen. Terwijl er niets mis is met eventjes wat gas terug te nemen en inderdaad stap voor stap weer op te bouwen. Komt wel weer goed met je 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *