Close
Travel tips: Boedapest #3

Travel tips: Boedapest #3

My house in Budapest, my hidden treasure chest, golden grand piano, my beautiful castillo – Geogre Ezra. Eind juli had ik de eer om vier dagen te verblijven in de stad die ook wel het Parijs van het oosten genoemd wordt: Boedapest. Dat het daar mooi is. En dat ik genoten heb. Wat mij betreft is Boedapest zeker een aanrader voor een citytrip. Aangezien ik zelf altijd de dagen vooraf het internet afschuim voor fijne reistips zet ik de mijne even op een rijtje. Eerder liet ik jullie al kennismaken met de hoogtepunten uit Boeda en Pest. In deze laatste post over Boedapest vertel ik jullie wat meer over de Joodse wijk en ons prachtige hotel.

Herinneringen aan de gruwel

IMG_7531

Boedapest ligt pal in het oostblok. Hongarije is nog maar sinds 1990 een democratisch land en in de stad vind je nog genoeg sporen van de Nazi-bezetting en de overheersing door de Sovjet-Unie. Als je hierin geïnteresseerd bent zou ik zeker The House of Terror op de Andrassy Ut bezoeken. Dit was lange tijd het meest gevreesde huis in Boedapest, aangezien zowel de fascisten als de communisten er hun hoofdkwartier hadden. Hiervoor ga ik zeker eens terug.

Wij bezochten de Grote Synagoge in de Joodse wijk. Dit is de grootste synagoge op het Europese vasteland. De toegang is best prijzig, een volwassene betaalt 12 euro voor de synagoge en het bijhorende memorial park.

P1010491

De buitenkant van de synagoge is op zich al indrukwekkend en heeft de typische kleuren van Boedapest: okergeel en rood. Om binnen te gaan moet je allereerst door de controle en mannen krijgen een papieren keppeltje. Ik vond de binnenkant eigenlijk heel indrukwekkend. Het is erg roze en dat had ik totaal niet verwacht.

IMG_6221

Na even in de synagoge tot rust gekomen te zijn, kan je verder naar het memorial park. Tijdens WOII was er op deze plaats een joods getto en zijn er dus ontzettend veel joden gestorven.

P1010498

In het park staan heel wat gedenkplaten met honderden en honderden namen. Tekst en uitleg zijn vaak in het Hongaars maar de woorden never again zeggen meer dan genoeg. Hier word je toch wel even stil van… In het park staat ook het gedenkteken de treurwilg van Imre Varga, de bekendste kunstenaar uit Boedapest. Op elk blaadje staat de naam van een jood gestorven tijdens de holocaust. En het zijn veel blaadjes…

IMG_6277

Wil je voordat je de Joodse wijk bezoekt nog even stevig ontbijten? Ga dan naar According to my mom op de Wesselenyi Utca 25 (o.a. de grote synagoge bevindt zich aan het einde van die straat). Het is een klein gezellig ontbijt- en koffiehuisje, typisch joods en ingericht als een ode aan alle moeders. Aanrader!

P1010580

Aan de Donau, tussen de Kettingbrug en het parlement, vind je het gedenkmonument Schoenen aan de Donau. 60 paar schoenen staan er op een rijtje opgesteld aan de rand van de rivier. Tijdens WOII moesten joden en andere (politieke) tegenstanders van Hitler hun schoenen uitdoen voordat ze werden neergeschoten en in de rivier vielen. Er staan heel wat toeristen foto’s te trekken van de schoenen maar wat opvalt is dat iedereen behoorlijk stil is. De aanblik van een paar kinderschoenen is dan ook confronterend.

Doorheen de stad vind je dus overblijfselen genoeg van een minder fijne periode uit de Hongaarse geschiedenis. Ik vond het zeker de moeite om ook deze gedenktekens te bezoeken en toch even stil te staan bij de gruweldaden die daar zijn verricht.

Corinthia Hotel Budapest

Als er één stad is waar je je eens goed kan laten gaan wat betreft het hotel dan is dat in Boedapest. Een verblijf in een luxehotel is er best betaalbaar. Onder het motto we doen ne keer zot boekten wij een verblijf van vier nachten in het Corinthia Hotel Budapest.

IMG_7570

Dit vijfsterrehotel ligt in Pest op de Erzsebet Korut. Dat is een vrij drukke straat maar het voordeel is dat de tram- en metrohaltes bijna voor de deur liggen. Het hotel is dicht bij de Andrassy Ut en het Heldenplein maar ook bv. de Sint-Pietersbasiliek en de Donau zijn op loopafstand. Wij hebben alles te voet gedaan en vonden dit zeker te doen. De ligging van het hotel is dus zeer goed.

IMG_7349

We namen een superieur king room, de goedkoopste kamer. De kamer was zeer ruim met twee aparte bedden, een badkamer met bad én douche en verder alles wat we ons maar konden wensen. Het ontbijt was vrij duur en dus zijn we elke ochtend buiten het hotel gaan ontbijten. Dit hotel heeft daarnaast ook een royal spa die gratis is voor hotelbezoekers. Je stapt dan in je badjas in een speciale lift en op die manier zit je binnen enkele tellen in de sauna, de jacuzzi of het prachtige zwembad. Zalig was dat! Het enige nadeel was dat de spa reeds om 22u sloot waardoor we vaak maar een uurtje meer de tijd hadden om te relaxen na een dag stappen.

IMG_7306

Kortom: het Corinthia hotel is een aanrader! We voelden ons echt als twee prinsesjes in een kasteel. Het is gewoon overweldigend prachtig en de kamers zijn zeer luxueus, om over de spa nog maar te zwijgen. Ons verblijf in dit hotel was over de top maar zeer fijn om eens mee te maken. Hou rond januari de website van het hotel zeker in de gaten want dan zijn er acties tot 50%!

Op zoek naar een goed restaurantje in de buurt van het hotel? Ga dan eten bij M. Dit klein gezellig restaurantje heeft een beperkte maar voortdurend wisselende eetkaart met Hongaarse gerechten en overheerlijke limonade. Het hele restaurant zit onder het bruine kaftpapier waarop allerlei zaken zijn getekend. Tijdens het wachten op je eten krijg je ook stiften en kleurpotloden en kan je het kind in jezelf naar bovenhalen en tekenen op het tafelpapier. Het personeel is daarnaast ook zeer vriendelijk en het eten belachelijk goedkoop. Doen!

Budapest by night

Ga ook zeker s’avonds naar buiten. Boedapest is namelijk een levendige uitgaansstad. Ga bv. naar een ruinepub, dat zijn oude gebouwen die tijdelijk worden omgevormd tot een bar in een knotsgek interieur. De bekendste is Szimpla Kert in de Joodse wijk (opgelet zeer druk op een vrijdagavond!). Eén van de meest levendige uitgaansplekken in Boedapest is het straatje Gozsdu Udvar. Er zitten tientallen restaurantjes en pubs. Spiler is een aanrader: uitgebreide drank- en etenskaart en heel het jaar door gezellige kerstverlichting en een omgekeerde trap aan de toog. Only in Budapest ;).

Vergeet voor je het nachtleven induikt niet nog even langs de Donau te wandelen. De Kettingbrug, het parlement, het paleis, het Vissersbastion,… Al deze gebouwen zijn dan prachtig verlicht. Echt een sprookje. En soms zeggen foto’s meer dan woorden…

IMG_6662

IMG_6637

Ik kan alleen maar stellen dat ik ontzettend genoten heb van ons verblijf in Boedapest. Een hele mooie stad met een rijke geschiedenis en lekker eten. Meer moet dat niet zijn! Ik ga zeker nog eens terug om de thermale baden te proberen en enkele musea te bezoeken. Heb jij nog tips voor mijn volgende bezoek aan de stad? 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *