Close
Travel tips: Boedapest #1

Travel tips: Boedapest #1

My house in Budapest, my hidden treasure chest, golden grand piano, my beautiful castillo – Geogre Ezra. Eind juli had ik de eer om vier dagen te verblijven in de stad die ook wel het Parijs van het oosten genoemd wordt: Boedapest. Dat het daar mooi is. En dat ik genoten heb. Wat mij betreft is Boedapest zeker een aanrader voor een citytrip. Aangezien ik zelf altijd de dagen vooraf het internet afschuim voor fijne reistips zet ik de mijne even op een rijtje. Vandaag: alles wat je moet zien en doen in Boeda. 

IMG_5779

Boedapest bestaat uit Boeda en Pest die van elkaar gescheiden zijn door de Donau. Er lopen maar liefst 11 bruggen tussen Boeda en Pest waarvan de Kettingbrug de bekendste (en mooiste wat mij betreft) is. Wij hebben de hoogtepunten van Boeda gezien in ongeveer anderhalve dag.

IMG_5331

P1010262

De burchtwijk

Als je de kettingbrug overgestoken hebt kom je beneden aan het paleis uit. Je kan dan kiezen om via de kabelbaan (siklo) naar boven te gaan of je kan de Boedaberg zelf beklimmen (hiervoor kozen wij, het was onze eerste dag en wij waren nog fris en enthousiast, enfin de beklimming is goed te doen en halverwege zijn er mooie uitzichtspunten).

P1010398

Bovenaan kom je het Sandorpaleis tegen waar de president woont. Om 12u kan je hier de wissel van de wacht meemaken. Niet echt spectaculair maar fijn om even mee te pikken. Wandel daarna rond het Boedapaleis. Een prachtig gebouw dat ook twee musea herbergt (geen tijd voor gehad). Het binnenplein met de Matthiasfontein is een plaatje.

IMG_5490P1010320

Na het paleis ga je heerlijke taart eten en frisse limonade drinken bij Ruszwurm, de oudste patisserie van de stad, of je gaat meteen door naar de Matthiaskerk. De neogotische Matthiaskerk ligt in de historische burchtwijk van Boeda en is herkenbaar aan zijn kleurrijk dak. Je kan de kerk ook vanbinnen bezoeken (voor een achttal euro’s als ik mij niet vergis). Binnen is geen centimeter onbeschilderd en kan je ook een mini-museum bezoeken. Ik vond het zeker de moeite om binnen te gaan maar mijn reispartner en ik bezoeken sowieso graag kerken op reis.

IMG_5730

P1010340

Next up: het vissersbastion. Dit is echt Disneyland in het klein. Er is een gratis en een betalend gedeelte (ongeveer 2 euro). Ik vond persoonlijk dat het betalende deel weinig meerwaarde bood. Je hebt dan wel foto’s van jezelf zonder andere toeristen op maar als je wat geduld hebt bij het gratis gedeelte moet dat ook wel lukken. Vanaf het Vissersbastion heb je een prachtig uitzicht op de Donau en het parlement.

P1010389

P1010370

In de burchtwijk kan je verder nog wat ronddwalen in middeleeuwse straatjes. Je vindt er de resten van de Maria Magdalenakerk, mooie gebouwen en nog enkele musea.

P1010390 P1010394

De burchtwijk van Boeda is meer dan terecht dé toeristische trekpleister van de stad en persoonlijk vind ik dit één van de mooiste plekjes van Boedapest. Zeer sprookjesachtig allemaal en dat met een prachtig uitzicht op Pest.

Gellert Hill

De volgende dag dwaalden we in de voormiddag rond in Pest maar in namiddag stond de Gellertberg op het programma die zich ook in Boeda bevindt. Hiervoor staken we de Elisabethbrug over.

P1010457

Even voor de duidelijkheid. De gellertberg is vrij hoog, het is dus een bijzonder zware klim. Wij deden dit op een niet zo warme dag maar dan nog was het puffen. En bovenaan is helemaal niets te zien! Er staat een standbeeld en een soort van oude bunker maar verder helemaal niets. Je doet dit puur voor het uitzicht dat werkelijk prachtig is. Wanneer je niet zo voor uitzichten bent dan raad ik je aan om dit over te slaan en wat meer in Pest te bezoeken.

P1010534

IMG_6434

Beneden zie je nog de Gellertbaden op de foto die ook in dit deel van Boedapest gevestigd zijn, doordat we er niet lang waren en een spa hadden in ons hotel hebben we echter geen baden bezocht (daar ga ik voor terug ;)).

Neem bovenaan Gellert hill de tijd om uit te blazen, geniet van het uizicht en neem foto’s. Daarna kan je beginnen aan de afdaling (ik hou daar trouwens altijd trillende benen aan over). Als je, net als ons, honger hebt gekregen na de beklimming dan kan je bij Aranyszarvas gaan eten. Dat staat blijkbaar voor het Gouden Hert. Het restaurant heeft al wat prijzen gewonnen en zit wat verloren tussen de Gellert- en de Boedaberg op een pleintje naast een drukke autoweg met wat verder een kerk. Niet toeristisch dus. Wild is er vanzelfsprekend de specialiteit. In Boeda zijn de restaurants wat duurder dan in Pest maar bij het Gouden Hert is de prijs-kwaliteit dik oké. Vriendelijke mensen ook en als je nog plek hebt voor een dessert: doen!

Dit waren mijn tips voor de Boedakant van Boedapest. Nog meer Boedapest tips? Bekijk de hoogtepunten van Pest en ons geweldig hotel.  Staat Boedapest bij jou al op het ‘must-see’ lijstje? 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *