Close

22 dingen die ik geleerd heb op mijn 22ste

Exact 22 jaar geleden zag ik het levenslicht. 22 jaar, ik kan het zelf amper geloven. Mijn 21ste verjaardag lijkt nog maar gisteren en we zijn alweer een jaar verder. Stiekem vind ik het zelfs een beetje jammer want 21 is best een mooie leeftijd. Maar de tijd staat nu eenmaal niet stil…

Vandaag een lijstje met, oh hoe toevallig, 22 dingen die ik de afgelopen tijd heb bijgeleerd over mezelf maar vooral over het leven van een twintiger. Here we go!

 1. De tijd vliegt. Als kind leek een dag, laat staan een week, eindeloos te duren. Nu zijn 24u zo voorbij (waarom duurt een dag niet langer?). En ja, we verliezen dan ook nog eens heel wat tijd met het zeuren tegen iedereen die het maar wil horen dat de tijd zo snel vooruit gaat :).
 2. Heel wat contacten/vriendschappen tussen je 18de en 25ste levensjaar zijn vluchtig. Het is een cliché maar het klopt. Als jongvolwassene leer je heel wat nieuwe mensen kennen en vaak klikt het geweldig, voor een tijdje. Daarna verlies je elkaar weer uit het oog. Tja, dat is gewoon zo.
 3. Vriendschap is kostbaar. Voorgaand op het vorige met alweer een cliché: je leert je echte vrienden kennen. En dat zijn er eigenlijk niet zo veel. En nee dat hoeft ook helemaal niet.
 4. Echte vriendschap vertaald zich niet in tientallen sms’jes per dag, of whatsappjes of whatever. Mijn beste vrienden een paar weken niet gehoord? Eén keer afspreken en het is net alsof we elkaar gisteren nog gezien hebben. En dat is goed zo.
 5. Niet iedereen vind jou ‘leuk’. Vroeger wilde ik dat iedereen me graag mocht, nu weet ik dat dat onmogelijk is. Ik vind ook niet iedereen leuk.
 6. Sommige mensen vinden je opeens niet meer ‘leuk’. Alsof de ‘vind-ik-niet-meer-leuk’-knop van Facebook geïntegreerd is in het echte leven. Vroeger zag ik dat als een mes in mijn rug. Oké, ik geef het toe, ik zie dat nog altijd zo. Maar zo’n mensen ben je beter kwijt dan rijk (dit is een post vol clichés aan het worden :D).
 7. Sociale media zijn niet het echte leven. FAKEbook! Mensen met het perfecte leventje op Facebook of Instagram? Nja, ik wil toch niet ruilen hoor!
 8. Je wordt bedachtzamer. Ik toch in ieder geval. Als tiener dacht ik gewoon niet na over de dingen die ik zei of deed. Nu denk ik soms te veel na. Ober in een restaurant: ‘Heeft u al een keuze gemaakt?’. Ik: ‘euh nee’ (ik zit hier nog maar amper een kwartier op de menukaart te staren, geef me een beetje tijd alstublieft!).
 9. Ik ben een piekeraar. Elk jaar neem ik me voor om minder te piekeren (goede voornemens enzo ^^). Nee hoor ik blijf gewoon piekeren.
 10. Slaap is belangrijk. Mijn bed is soms mijn beste vriend. Gaan slapen om 22u na een drukke dag? Jep, ik lig al in te dommelen.
 11. Algemene trend: Alcohol: ja! Drinken: nee! Als twintigers is de fun van veel drinken op korte tijd gepasseerd. Een glaasje wijn (of 2) bij het eten: graag! Drinken en rijden? No way, echt niet cool! Note to myself: ‘cool’ is geen sociaal geaccepteerd woord meer na je twintigste. 
 12. Het innerlijke wordt belangrijker. Een zeer fijne evolutie! Je gaat sneller moeite doen om iemand echt te leren kennen en je neemt mensen zoals ze zijn. Merkkledij en afkomst maken ook echt niet meer uit.
 13. Ik kan niet zo goed kaartlezen… Oké oké ik kan NIET kaartlezen. Als er één vrouwelijk cliché is dat klopt bij mij dan is het dit. Ik stuurde mijn vriendin ooit naar de andere kant van Rome dan waar we moesten zijn omdat ik de kaart omgekeerd hield (kan gebeuren hé). Maar als ik ergens één keer ben geweest kan ik me wel heel goed oriënteren. En ik kan parkeren. Meestal. Dus niet alle vrouwelijk clichés zijn van toepassing op mij hoor ^^.
 14. Ik krijg de kriebels als iemand mij mevrouw noemt. Ik mag dan wel de 20 gepasseerd zijn, mevrouw is zoooo 30.
 15. Je weet nog steeds niet precies waar je met je leven naartoe wilt. En dat is oké! Hallo, ik ben ‘nog maar 22’.
 16. Soms ben ik ook ‘al 22’ hoor. Het is maar wat me het beste uitkomt :D.
 17. Bepaalde situaties schrikken me minder af. Een presentatie geven, een sollicitatiegesprek,… Ik heb nog steeds zweethandjes maar alles ik nu gewoon mezelf ben dan komt het wel goed. Toch?
 18. Je snapt niets meer van de jeugd. De muziek waar ze naar luisteren, de kleren die ze dragen, de woorden die ze gebruiken, dat comazuipen… Moet dat nu allemaal? Tja, dat heet jeugdcultuur en ja wij zijn zelf ook zo geweest maar alleen geven we dat niet graag toe ;).
 19. Steeds vaker word je ermee geconfronteerd dat je jeugd voorbij is. MSN bestaat allang niet meer, net als netlog. Wie koopt er trouwens nog CD’s? K3 stopt ermee.. What’s happening?
 20. Je begint ‘grote mensendingen’ graag te doen. Naar theater gaan, een documentaire kijken, gaan wandelen, je leest meer boeken op een jaar dan tijdens je hele middelbare schoolcarrière,… Saai? Ik dacht het niet!
 21. Nietsdoen is zalig. Vroeger heette dat vervelen, nu is het verdiende rust.  Vanuit je bed een romcom (of in mijn geval een kostuumdrama) kijken met een grote kop thee of chocolademelk: heerlijke me-time!
 22. Alles komt altijd goed. Het is al jaren mijn levensmotto maar het klopt ook gewoon. Op het einde valt alles op zijn plaats.

Hey, I’m feeling 22 en eigenlijk is dat best oké! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *