Close
De boeken van de winter

De boeken van de winter

Tijd voor een nieuwe boekenupdate. De vorige keer stopte ik eind november, dus ondertussen zijn er weer heel wat sterren uitgedeeld. Zoals steeds geef ik de titels in het Engels mee, met een Nederlandse titel tussen haakjes indien het boek vertaald is. Ik begin met de boeken die ik de meeste sterren gaf.

****1/2 The eighth life (Het achtste leven) – Nino Haratischwilli

In een kleine Georgische gemeente is een chocolatier beroemd om zijn befaamde recept. Zijn vier dochters helpen hem in de zaak, maar de roep om Georgische onafhankelijkheid botst met de revolutie die door Lenin en zijn kompanen in gang is gezet in Rusland. Stasia en Christine, twee heel verschillende vrouwen, vinden beiden de liefde en veel verdriet in het conflict dat het begin van de Sovjet-Unie vormt. Wanneer zij Sopio Eristavi ontmoeten, een vrouw die openlijk kritiek uit op het regime, zullen beiden families nog voor een hele tijd verbonden blijven. In 2006 schrijft Nitsa Jasji, die in Berlijn woont, het verhaal op van haar familie voor haar nichtje Brilka.

Het eerste boek van 2024 was meteen een kanjer van formaat. En ook een echte topper. Haratishwili schrijft het verhaal van de rode eeuw op. De opkomst, terreur en ondergang van de Sovjet-Unie en hoe de kleine staat Georgië tot op vandaag strijdt voor dat beetje eigenheid. Vele oorlogen komen aan bod. In die zin kan je het ook zien als een kleine geschiedenisles. Het boek vertelt het verhaal van 8 levens, over 4 generaties. Al die levens samen zijn te dramatisch, er gebeurt te veel onheil. Maar elk leven op zich zou een waargebeurd verhaal kunnen zijn. En dat is net zo mooi aan dit boek.

**** The rose code (De vrouwen van Bletchley Park) – Kate Quinn

Osla Kendall is een Canadese debutante in Londen die prins Philip van Griekenland leert kennen vlak voor de start van WOII. Osla wil echter meer zijn dan een dom societymeisje en ze wordt opgeroepen om in Bletchley Park te gaan werken. Op de trein ontmoet ze Mab die ook is opgeroepen. Eens aangekomen worden ze ingekwartierd in het huis van de familie Finch, waar ze Beth, de verlegen dochter des huizes leren kennen. De drie vrouwen worden onafscheidelijk tijdens hun periode als codebreeksters in Bletchley Park, tot een ruzie hen uit elkaar drijft. Enkele jaren na de oorlog ontvangen Osla en Mab een geheim briefje van Beth die hun hulp nodig heeft om een verrader te ontmaskeren.

De kern van het verhaal zijn drie vrouwen die heel divers zijn en toch vriendinnen worden. Ze hebben elk hun eigen zorgen en geheimen, maar zijn verbonden door hun tijd in Bletchley Park. Helaas loopt dat mis op een bepaald moment. En blijkt er jarenlang ook nog een verrader in het spel. Het fijne aan dit boek is dat het gewoon een heel nieuw perspectief biedt op WOII en op een stukje geschiedenis waar niet elke dag wordt bij stilgestaan. Daarnaast is het fictieve verhaal gewoon goed uitgewerkt. Ik heb dit heel graag gelezen en kijk uit naar de volgende boeken van Kate Quinn.

**** The lady of the ravens – Joanna Hickson

Tijdens een bezoek aan de gevallen koningin Margareta Van Anjou ontdekt Joan Vaux de legende achter de raven van The Tower Of London. Mochten zij ooit het gebouw verlaten, dan zal het koninkrijk vallen. Niet veel later komt Joan terecht in het huishouden van Margaret Beaufort en wanneer haar zoon Henry Tudor koning is, wordt Joan een gezellin voor diens toekomstige bruid Elizabeth Of York. De eerste jaren van de Tudordynastie zijn turbulent. Joan trouwt zelf met Richard Guildford en gaat daardoor in The Tower wonen waar ze zich bekommert om de raven.

Ik lees enorm graag boeken van Joanna Hickson en toen ik hoorde dat ze een boek schreef dat zich afspeelde in het hart van The Tower Of London was ik heel enthousiast. Joan Vaux is een fijn hoofdpersonage, ze is zelf een ‘commoner’, maar doordat Margaret Beaufort haar voogd is, komt ze heel vaak in koninklijk gezelschap. In dit boek staat Elizabeth Of York, de koningin van Henry VII en moeder van Henry VIII centraal. Niet mijn favoriete Hickson, maar het tweede deel over Joan Vaux staat klaar om dit jaar te lezen.

*** Atalanta – Jennifer Saint

Atalanta wordt als baby achtergelaten op een bergtop omdat ze een meisje is en geen jongen – waar de koning van Arcadia op hoopte. Ze wordt opgevoed door een berin en komt nadien terecht bij de nimfen van de godin Artemis. Daar leert ze bliksemsnel lopen en boogschieten. Wanneer Jason alle helden uitnodigt om mee op queeste te gaan naar het Gulden Vlies, stuurt Artemis Atalanta naar de Argo om deel uit te maken van de missie – als enige vrouw. Ze geeft haar echter één waarschuwing: mocht ze ooit trouwen, zal dat haar ondergang betekenen.

Atalanta is Jennifer Saint’s derde boek en deze keer kiest ze de mythe van Atalanta, waar verschillende versies van bestaan. In deze versie gaat ze mee met de Argonauten op zoek naar het Gulden Vlies. Ik heb dit graag gelezen, maar ik vond de andere boeken van Jennifer Saint beter. Ik denk dat deze mythe me iets minder ligt. Maar wel een origineel einde.

*** The bone fire – S.D. Sykes

Oswald De Lacy vlucht met zijn familie naar het afgelegen kasteel Eden van zijn vriend Godfrey om de pest te ontkomen. Die epidemie had jaren geleden al erg toegeslagen en dus proberen Oswald en alle andere kasteelbewoners de ziekte buiten te houden. Maar eens afgesloten van de buitenwereld wordt Godfrey vermoord in zijn bibliotheek. En zo blijkt de pest misschien toch nog niet de grootste moordenaar.

In dit vierde boek is de pest teruggekeerd naar Engeland en trekt Oswald met zijn familie naar een afgelegen kasteel. Zo wordt dit boek een soort van Agatha Christiaanse whodunnit en dat kon ik echt wel smaken. Toffe serie dit.

*** Anna Of Kleve, Queen of Secrets – Alison Weir

Na de dood van haar vader smeedt haar broer Wilhelm plannen om Anna Of Kleve uit te huwelijken aan koning Henry VIII van Engeland, die net zijn derde vrouw in het kraambed is verloren. Anna moet daarvoor haar geheimen uit het verleden achterlaten in Kleve en wordt de protestantse hoop van de reformisten o.l.v. Cromwell. Maar Anna is eigenlijk niet protestants en dan blijkt dat de koning haar niet wil aanraken op de huwelijksnacht.

Anna Of Kleve is Henry’s meest onbekende vrouw en eigenlijk de echte overlever. We volgen haar vanaf haar jeugd in Kleve. Wat ik wel fijn vond, want ik weet weinig over Anna’s familie. Alleen begint het verhaal meteen met een grote vrijheid die ik niet zo geslaagd vond. Maar wel een mooie inkijk in het leven van Henry’s meest ongekende koningin.

*** Time and chance – Sharon Kay Penman

Eleanor en Henry zijn ondertussen al enkele jaren heersers over een groot rijk van Engeland tot Aquitanië. Ook de Plantagenet dynasty lijkt veilig gesteld wanneer ze zoon na zoon krijgen. Maar het uitgebreide rijk zorgt voor vele kopzorgen van Wales tot in Bretagne. En wanneer Henry zijn minister Thomas Becket benoemt tot aartsbisschop van Canterbury, keert die zich tegen Henry. Op de kop toe begint zijn huwelijk barsten te vertonen, zeker wanneer hij de jonge Rosamund De Clifford tegenkomt.

Time and chance gaat verder waar ‘When Christ and his saints slept’ is gestopt. Het boek staat in het teken van de eerste jaren van het huwelijk tussen Eleanor en Henry – met al zijn ups en downs. En gaat ook over Henry’s strijd met Becket.

En die strijd neemt met momenten het hele plot over en dat vond ik soms wat vermoeiend. Becket wordt allesbehalve sympathiek neergezet. Gelukkig maakte de verhaallijn rond Ranulf en zijn gezin veel goed. Dit is een ijzersterke reeks, maar de boeken zijn dik en dus is het af en toe doorzetten.

*** I am Livia – Phyllis T. Smith

Livia Drusilla’s vader en haar gloednieuwe echtgenoot Claudius Tiberius Nero staan aan de zijde van Brutus en de republiek na de moord op Caesar. Wanneer Marcus Antonius en Caesar’s jonge erfgenaam Octavianus de krachten bundelen tegen de moordenaars, moet Livia met haar man en zoontje Tiberius de stad ontvluchten. Ze ontsnapt een paar keer aan de dood en bij haar terugkomst ontmoet ze Octavianus met wie ze meteen een klik voelt.

Dit boek beschrijft de eerste helft van het leven van Livia Drusilla, een formidabele vrouw die toen al werd gehaat en nu nog steeds slecht wordt neergezet. Maar voor haar huwelijk met Augustus had Livia het niet makkelijk en daar schept dit boek wel wat licht op. Het eerste deel las dus als een trein. Eens ze met Augustus getrouwd is sleept het allemaal wat meer aan. De strijd met Antonius lijkt eeuwen te duren en ik had gehoopt dat het boek ons verder zou brengen dan de slag bij Actium. Een goed boek voor wie Livia wil leren kennen. Voor mij een beetje een tussendoortje.

** The revels- Stacey Thomas

Wanneer Nicholas Pearce zijn halfbroer sterft wordt hij opgeroepen als vervangende erfgenaam door zijn niet zo liefdevolle vader. En Nicolas verbergt een geheim: hij hoort de stemmen van de doden. Zijn vader stuurt hem mee met een bekende heksenjager en zo wordt Nicholas alles wat hij haat.

Een verhaal over hekserij in Engeland ten tijde van Charles I. Een prachtige cover en lovende woorden van enkele van mijn favoriete auteurs op de omslag. Maar Thomas hanteert in haar debuutroman een vreemde schrijfstijl. Je snapt soms gewoon niet wat er aan de hand is. En dat maakt dit tot een verwarrend verhaal. Ik denk niet dat ik nog eens een boek van Stacey Thomas oppik.

En wat heb jij de afgelopen tijd gelezen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *