Close
De boeken van dit voorjaar

De boeken van dit voorjaar

De laatste ‘gelezen’-update dateert van half februari. Ondertussen werd er nog wel wat gelezen, ook al was dat iets minder dan normaal door de verhuis. Ik zit momenteel op 15 boeken en ben bezig is nummer 16 en 17. Niet zo slecht ;).

Naar goede gewoonte geef ik de titels in het Engels mee, met een Nederlandse titel tussen haakjes indien het boek vertaald is.

The lady of the loch – Elena Collins

Zoe’s tweelingzus Leah vindt na een stevige dip een nieuwe job als gids in het Schotse kasteel Ravenscraig. Maar ze mag er niet alleen gaan wonen en dus gaat Zoe mee. Eens ze daar zijn voelt Leah zich meteen thuis, maar Zoe voelt een vreemde kilte in het kasteel en ziet ’s nachts een jonge vrouw verschijnen. In de 13de eeuw moeten de dienstmeisjes Agnes en Effie op de vlucht slaan wanneer Robert De Bruce een oorlog voert tegen de Engelse koning Edward I. Ze zoeken hun toevlucht in Ravenscraig.

Een verhaal dat zich afspeelt in Schotland met twee verschillende tijdslijnen. Eerlijk gezegd is dit een boek dat ik al een beetje vergeten was, maar ik heb het toen wel graag gelezen. Er zit veel tempo in dit boek, met een portie avontuur, romance en een geest. Echt een tussendoortje dit.

The marriage portrait (Het huwelijksportret) – Maggie O’Farrell

Wanneer Lucrezia De Medici’s oudere zus Maria sterft, moet zij haar plaats innemen als bruid voor Allessandro d’Este, de nieuwe hertog van Ferrara. Op 15-jarige leeftijd verlaat ze Firenze en na enkele maanden huwelijk is ze ervan overtuigd dat haar man haar wil vermoorden.

De schrijfster van Hamnet kiest opnieuw voor een historische setting en een hoofdpersoon waarvan niet veel geweten is. Dit is veel meer een trage roman dan een historisch verhaal. Het boek is gewoon echt een slow burner en wordt daardoor soms afgekraakt in reviews. Het is gedetailleerd, focust op alledaagse dingen en maakt die soms wat poëtischer dan nodig.

Lucrezia krijgt het karakter van een modern vrouw aangemeten die probeert haar plaats te vinden in een andere tijd dan vandaag. Ik heb wel eens graag een traag, rustig boek en vond dit zeker geslaagd. Maar het is misschien niet voor iedereen.

The shadow of Perseus – Claire Heywood

Danae wordt na een voorspelling van het orakel, dat zegt dat haar zoon zijn grootvader van de troon zal stoten, opgesloten door haar vader. Maar toch vindt ze de liefde waarop ze brutaal verbannen wordt. Samen met haar zoon Perseus probeert ze een nieuw bestaan op te bouwen. Ook Medusa en Andromeda staan voor hun eigen uitdagingen, tot ook zij met Perseus in contact komen.

Heywood is de nieuwste auteur in Griekse mythologie hervertellingen. Haar eerste boek ging over Clythemnestra en Helen van Sparta en is ondertussen in het Nederlands vertaald. In ‘The shadow of Perseus’ volgen we de drie belangrijkste vrouwen in het leven van de jonge held Perseus – Danae, Medusa en Andromeda.

Heywood maakt van hen allen echte mensen die geen mythische krachten hebben of ontmoetingen met helden ervaren. En dat zorgt voor kwetsbare personages. Voor de fans van Circe, A thousand ships en The silence of the girls.

The most beautiful women in Florence – Alyssa Palombo

Simonetta staat in Genua bekend als een ware schoonheid. Ze houdt van kunst en poëzie. Wanneer de Florentijnse bankier Marco Vespucci om haar hand vraagt, accepteert ze dat aanbod. Ze vertrekt uit Genua om een nieuw leven op te bouwen in Firenze, waar ze dankzij de connecties van haar man in contact komt met de Medici’s. Lorenzo de Medici is een beschermheer van heel wat kunstenaars en schrijvers. Wanneer Simonetta Sandro Botticelli ontmoet en die haar vraagt om voor hem te poseren, komt er een meisjesdroom uit.

Gelezen ter voorbereiding van onze trip naar Firenze en als grote Botticelli fan! Het boek gaat over Simonetta Vespucci, de muze van Botticelli. (Fun fact: hij ligt begraven aan de voeten van haar graf, in haar familiekerk). Het is Simonetta die model stond voor zijn beroemdste werk ‘De geboorte van Venus’. Dit boek vertelt haar (toch ook wel trieste) verhaal. Graag gelezen!

Kingdom come – Toby Clements

1470. Catherine en Thomas worden opgeschrikt op Martin Hall wanneer in Lincoln een kleine rebellie uitbreekt op een van koning Edward zijn mannen. Er gaan geruchten dat de hertog van Warwick erachter zit. Niet veel later komt er een advocaat dreigen hen uit hun huis te zetten. En dus moet Thomas opnieuw op zoek naar Lord Hastings in de hoop dat die kan bemiddelen. Terwijl de dreiging van oorlog alweer wat dichterbij komt.

Kingdom come is het laatste boek in de Kingmaker serie die twee gewone mensen, Thomas en Catherine, volgt tijdens de Rozenoorlogen. Ze raken weer in de problemen en het boek eindigt met enkele bloederige veldslagen. Niet het beste boek van de serie, wel een satisfying einde.

The London Séance Society (Het geheime genootschap) – Sarah Penner

Lenna Wickes trekt na de moord op haar zus Evie naar Parijs om in de leer te gaan bij het beroemde medium Vaudeline d’Allaire. Zij maakt contact met geesten van overledenen die vermoord zijn om zo de moordenaar op te sporen. Wanneer Vaudeline een brief krijgt van Mr. Morley om de moord op het hoofd van de London Seance Society op te lossen, keert het duo terug naar Londen.

Dit boek ligt plots in het Nederlands in elke boekenhandel en terecht want het is een goed boek! Wat ik eigenlijk niet had verwacht want het gaat over een dubbele moord binnen een geheim genootschap dat contact probeert te maken met overleden personen tijdens een seance. En dat lijkt een vreemde setting, maar je krijgt een fijn uitgewerkt plot!

The secret wife (De geheime vrouw) – Gill Paul

In 1914 raakt de officier Dmitri Malama gewond tijdens de eerste dagen van WOI. Hij wordt in het ziekenhuis verzorgt door groothertogin Tatjana, een van de vijf kinderen van tsaar Nicholaas II. Ze worden verliefd, maar wanneer Dmitri terug naar het front moet en de Russische bevolking zich tegen de koninklijke familie begint te keren, komt hun leven in gevaar. In 2016 trekt Kitty naar Amerika om een oude blokhut van haar overgrootvader Dmitri op te knappen nadat haar man Tom haar heeft bedrogen.

Opnieuw een verhaal met twee tijdslijnen waarbij we Dmitri volgen tijdens de Russische Revolutie en Kitty -vandaag zeg maar- in Amerika. Een verhaal dat niet zo realistisch is, maar dat toch echt wel lekker wegleest. En zoals je merkt in mijn keuze van verhalen, had ik dat de afgelopen maanden nodig.

The reindeer hunters (Het zustertapijt) – Lars Mytting

Na de dood van Astrid Hekne, ontfermt dominee Kai Schweigaard zich over haar zoon Jehans. Maar na een conflict vertrekt Jehans en hij zoekt zijn weg als rendierjager. Wanneer hij op een dag een groot rendier schiet samen met een Engelsman waarmee hij meteen een band voelt, neemt hij Victor Harrison mee naar Butangen. Kai is ondertussen op zoek naar het verloren gewaande Zustertapijt van de Hekne zussen, en voelt zich nog steeds schuldig over zijn rol in het scheiden van de zusterklokken.

Een tweede deel van een serie die zich afspeelt in het afgelegen dorpje Butangen diep in Noorwegen. Een boek met vele thema’s. Mythologie en bijgeloof worden verweven met de harde realiteit van een veranderend Noorwegen begin 20ste eeuw: de onafhankelijkheid, introductie van de elektriciteit, WOI… En dat met best literair taalgebruik en veel moraal. Speciaal sfeertje, maar ik vond het eerste boek toch beter denk ik.

The puritan princess – Miranda Mallins

Frances Cromwell is de jongste dochter van Oliver Cromwell. Na de burgeroorlog wordt haar vader de belangrijkste man van het land en het gezin neemt zijn intrek in de paleizen van de oude Stuartkoningen. Dan begint een lange discussie of haar vader ook een kroon krijgt, en Frances droomt van een leven als prinses. Maar als prinses kan ze wel eens een belangrijke pion worden in de politiek en mag ze misschien niet kiezen met wie ze trouwt.

Mallins introduceert ons tot de Cromwell familie zoals niemand dat ooit eerder deed. Frances geniet als jongste dochter volop van de luxe die het hof biedt, maar de politieke spanningen die er zijn zorgen ervoor dat ze niet mag kiezen met wie ze trouwt. En dat de Cromwells op elk moment alles dreigen te verliezen. De val van deze familie is even snel en dramatisch als hun opgang en dat brengt dit boek mooi in beeld. Het plot is soms aan de trage kant, maar dat kan ik Mallins wel vergeven, want ze heeft de periode duidelijk goed onderzocht.

En wat las jij zoal de afgelopen tijd? Aanraders?

5 thoughts on “De boeken van dit voorjaar

  1. Ik zit even in een leesdip. Krijg even niet het juiste boek gevonden, maar hopelijk betert dat tegen de zomer.
    Als ik op vakantie vertrek neem ik denk ik terug een Kobo plus abonnement en dan kan ik misschien eens een aantal van bovenstaande boeken uitproberen.

    1. Dat heeft iedereen wel eens, ik heb dit voorjaar daar ook soms last van gehad en koos daarom bewust luchtige boeken en ook vaker van schrijvers die ik al kende, dat helpt dan om sneller in een boek te komen.

  2. Ik heb The Marriage Portret hier ook liggen. Ben er wel benieuwd naar, ik kan zo’n traag boek op zijn tijd wel appreciëren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *