Close
Mijn favoriete board games #3
cof

Mijn favoriete board games #3

Trouwe lezers weten dat ik al eens graag een spelletje speel. Ik lijstte al twee keer een paar favorieten op (hier en hier), en nu is het tijd voor een volgende lading aanraders. Te laat voor onder de kerstboom, maar de winter (de ideale periode voor spelletjes) is nog lang niet voorbij.

Wingspan

Ondertussen megabekend heb ik het gevoel. Dit is een engine building spel waarin vogelkaarten centraal staan. Die vogelkaarten plaats je op het speelbord, waarmee je acties kan activeren die dan weer punten kunnen opleveren. Er zijn echt honderden kaarten en combinaties mogelijk, waardoor elk potje heel verschillend is. En de kaarten zijn echt prachtig geïllustreerd. Wingspan kan je spelen met 2-5 personen en heeft ook een versie om het alleen te spelen. De nieuwste uitbreiding ‘Azië’ zorgt er dan weer voor dat je met 7 tegelijk kan spelen en bevat ook nog een aparte versie gericht op twee spelers (staat dus nog op de wishlist).

Everdell

Gekregen van het lief voor mijn verjaardag. Everdell is een soort ‘Het stenen tijdperk’ maal ‘Wingspan’ vind ik zelf. Het speelt draait rond vier rondes, de vier seizoenen. In elk seizoen heb je werkers die je kan plaatsen op bepaalde acties in het bos. Op basis van de acties krijg je grondstoffen en/of kaarten. De bedoeling is om met de grondstoffen en de kaarten een stad te bouwen van gebouwen en boswezens. En die leveren dan weer op zijn beurt punten op (individueel of via specifieke doelkaarten).

Klinkt ingewikkeld, en dit is niet het makkelijkste spel om uit te leggen. Er zijn heel veel acties en doelen en kaarten mogelijk. Maar het is zooo mooi vormgegeven. Ik moet zelf nog wat uitvogelen wat de beste strategie is om dit spel te winnen. Te spelen met 2-4 personen of alleen. Er zijn ook een aantal uitbreidingen, maar daar zijn wij voorlopig nog niet aan toe.

Parijs

Een tweespeler spel met als thema de lichtstad Parijs. Dit is een soort puzzelspel waarbij je in een de eerste ronde tegels moet leggen en gebouwen moet verzamelen en in de tweede ronde de gebouwen dan kan neerzetten. Bedoeling is om zoveel mogelijk lantaarns op je gebouwen te laten schijnen.

Afhankelijk van de extra acties die je kan activeren kan je nog meer punten scoren. Wij hebben ook de uitbreiding ‘Eiffel’ die nog meer actiekaarten toevoegt aan het spel. Voor de fans van Patchwork en voor wie al eens vaker maar met twee een spel speelt.

Nova Luna

Ook voor de fans van Patchwork, want het is bedacht door dezelfde man. Nova Luna speelden wij één keer op een spelletjesavond. Het is een abstract spel waarbij je tegels voor je moet leggen en zo combinaties van kleuren probeert te maken om er doelen mee te behalen. Wie het eerst al zijn doelstenen op zijn eigen spelbord kwijt kan is gewonnen. Abstract puzzelspel wat wij wel leuk vonden. Of het fijn is om vaak te spelen en het genoeg gevarieerd blijft kan ik niet inschatten. In vergelijking met Wingspan en Everdell duurt een potje een pak minder lang en kan je het dus meerdere keren na elkaar spelen.

Hebben jullie nog leuke spelletjes ontdekt?

4 thoughts on “Mijn favoriete board games #3

  1. Wingspan heb ik inderdaad al veel zien passeren, en ben ik wel benieuwd naar! CuBirds lijkt me ook heel tof (maar wel iets totaal anders volgens mij, behalve de vogels dan haha). Parijs heb ik gekocht voor een vriendin die ook graag spelletjes speelt en er bijgevolg al veel heeft, dus ik had even uitgeplozen of ik het zelf ook tof zou vinden, zodat ik het eventueel zelf kon houden als ze het al had (en dan had ik haar wel een Bol-bon gegeven of zo). Ze had het nog niet, maar nu wil ik het dus zelf haha. Azul (ook een van je favorieten volgens mij) kreeg ik voor kerst en vond ik ook echt heel tof!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *