Close
Mijn favoriete board games
cof

Mijn favoriete board games

Deze blogpost werd geschreven in februari, voor de lockdown zijn intrede deed. Het leek me nu wel een goed moment om deze te publiceren, voor wie eens wat anders wil doen dan Netflix & chill.

Af en toe wat vaker schermvrij, het is een doelstelling voor 2020. Gezelschapsspelletjes zijn een ideale manier om samen meer offline tijd door te brengen. Een traditie die ik ook al had met bepaalde vriendengroepjes. Maar het wordt natuurlijk steeds moeilijker om een moment te vinden dat iedereen kan. Dus ging ik op zoek naar spelletjes die ook fijn zijn met twee personen.

De laatste tijd geef ik vaker een board game cadeau. Het is iets voor altijd en staat garant voor fijne momenten. Om jullie wat inspiratie te geven, zet ik mijn favoriete spelletjes eens op een rijtje. Ik start bij de degenen die ik zelf in huis heb en dus vrij vaak speel. En (bijna) allemaal zijn ze ook fijn om met twee te spelen.

Machiavelli

Misschien best wel nuttig om weten: ik hou van spelletjes die naast een portie geluk, ook heel wat tactiek nodig hebben. Machiavelli beantwoordt helemaal aan die definitie en is daardoor mijn favoriete spel.

Bij Machiavelli (2-7 spelers) kruip je in de huid van een personage zoals de dief, koopman of prediker. Elk personage heeft zijn eigen kracht die in je tijdens jouw beurt kan inzetten. De bedoeling is om zo snel mogelijk een stad van 8 gebouwen te bouwen en daarmee zo veel mogelijk punten te sprokkelen.

De kaarten zijn niet alleen prachtig geïllustreerd, het spel is ook spannend omdat er verschillende tactieken mogelijk zijn. Uiteraard hoop je op goede gebouwenkaarten, dus geluk speelt zeker mee. Het allerfijnste is dat je moet proberen in te schatten welk personage je tegenspelers gekozen hebben. En dan kan je proberen de ander zijn kracht teniet te doen.

Met twee spelers speel je per ronde twee personages wat het tempo erin houdt. Ik heb ondertussen meerdere uitbreidingen in huis zoals ‘de donkere landen’ waarbij 8 nieuwe personages worden geïntroduceerd en heel wat extra gebouwen. Nog meer variatie dus.

Skye

Als een spel rond Schotland draait, dan moet ik dat natuurlijk uittesten :). Ook bij dit spel is de vormgeving heel mooi (ik hecht daar duidelijk wel wat belang aan ^^). Skye is een legspel waarbij je tegels moet trekken en anderen hierop kunnen bieden om hun eigen eiland vorm te geven. Elke ronde tellen er andere elementen voor punten.

Skye is telkens dat je het speelt totaal anders. Voornamelijk omdat er zoveel scoretegels zijn die in willekeurige volgorde gelegd worden waardoor een bepaalde tegel in spel één heel veel waard kan zijn en in spel twee compleet waardeloos is.

Het is voor een deel tactisch. Je moet kiezen op welke elementen je gaat proberen scoren, maar je moet natuurlijk ook heel wat geluk hebben met tegels trekken. En je kan elkaar goed boycotten door net die tegels over te kopen die de ander heel graag wil hebben.

Om te spelen met twee, drie of vier. Het is altijd fijn. Zeker een favoriet!

Exploding Kittens

Een kort grappig spel, ideaal tijdens treinritten. En vooral als je elkaar wil pesten. Exploding Kittens is een geanimeerd kaartspel, dat wat weg heeft van Uno. Je moet namelijk steeds de volgende kaart van de stapel trekken en kan ondertussen acties uitvoeren met de kaarten in je hand. Trek je een exploding kitten dan is het spel voorbij en verlies je. Tenzij je nog een actie kan verrichten om de kaart voor de volgende te bewaren…

Dit spel is via Kickstarter op de markt gekomen. Ik heb de originele Engelse versie, maar ik denk dat het ondertussen in het Nederlands ook bestaat. De tekeningen van de katten zijn hilarisch. Het is tof met twee, maar nog fijner met meer als partyspel.

De kolonisten van Catan

Wie kent het niet? Catan is een klassieker onder de board games. Je verzamelt grondstoffen via een dobbelsteen en gebruikt deze om dorpen en steden te bouwen. Ook ruilhandel is toegestaan en let op voor de struikrover!

Ik heb de reiseditie van Catan, die is ook met twee personen te spelen. Het ‘echte’ spel is vanaf drie personen en het aantal beschikbare uitbreidingen is ontelbaar. De variatie in het reisspel is niet zo groot, zo liggen de grondstoffen altijd op dezelfde plaats (er zijn twee varianten van het spelbord). Maar het is een meeneemformaat en fijn met twee.

Geen spel dat super vaak uit de kast komt, maar wel eentje om je mee te amuseren. Geluk speelt mee, want je moet de juiste ogen gooien. Maar er zijn ook heel wat tactische mogelijkheden. Ik heb ook al eens de kaartspelvarianten van Catan gespeeld en ook die zijn super fijn!

Azul

Het nieuwste spel uit het rijtje. Ik kreeg deze van het lief met kerst en had het nog nooit gespeeld. In Azul moet je je eigen tegel samenstellen uit allerlei kleinere tegelpatronen om het Portugese paleis af te werken. Maar opgelet: de patronen moeten kloppen en als je niet alle tegels kan leggen, vallen ze op de vloer en krijg je strafpunten.

Azul is echt een strategisch spelletje met draaischijven waarop enkele random tegelcombinaties liggen. Op de duur werk je jezelf wat in nesten en heb je teveel tegels die je wel eens duur kunnen komen te staan.

Azul is ook prachtig vormgegeven en er bestaan al varianten (zoals ramen van Sintra). Ik weet wel niet of er veel variatie gaat inzitten na een tijd, dus ik hoop dat ik hier niet zo snel op uitgekeken raak. Maar voorlopig is het heel fijn en ben ik echt nog op zoek naar de ideale tactiek om zoveel mogelijk rijen tegels te kunnen plaatsen.

Kende je deze spelletjes al? En wat is jouw favoriete board game? 

Disclaimer: geen links naar de spelletjes omdat ik niet de indruk wil wekken dat het een gesponsorde post is. Deze spelletjes zijn allemaal in België en Nederland vlot verkrijgbaar, dus je vindt ze wel ;).

0 thoughts on “Mijn favoriete board games

  1. Ik speel wel graag spelletjes maar ik woon alleen en mijn familie en vrienden spelen niet echt graag spelletjes… De kolonisten van Catan ken ik van naam maar nog nooit gespeeld. Als ik een gezelschapspel speel is het eerder Rummikub, Uno of Qwirkle.

    1. Ik heb ook wel wat vrienden die niet graag spelletjes spelen en vooral mijn huisgenoten niet dus nu ik het lief kan zien wordt hier voorlopig ook niet gespeeld.

  2. Die Azul lijkt leuk! En Kolonisten is natuurlijk altijd goed. Ik las onlangs iets over De Kwakzalvers van Kakelenburg, wat mij ook erg leuk lijkt. Ik vond ‘m voorlopig iets te duur op Bol, maar als hij goedkoper wordt, ga ik die kopen 🙂

  3. Machavelli en Kolonisten van Catan heb ik, “Exploding Kittens” staat op mijn verlanglijstje, Azul kende ik nog niet (bedankt voor de tip!) en sinds afgelopen Sinterklaas ben ik helemaal weg van Wingspan. Ik schrok in eerste instantie van de ingewikkelde spelregels, maar na het bekijken van een paar YouTube-filmpjes met uitleg snapte ik hoe het werkt. Wat niet wil zeggen dat ik de perfecte strategie ondertussen gevonden heb, maar dat vind ik juist leuk. (Bij andere spellen ben ik meestal degene die wint, en da’s leuk voor mij, natuurlijk, maar het moet voor anderen ook leuk blijven. Anders heb ik geen medespelers. XD) Over de vormgeving ook niks te klagen trouwens! :O

  4. Machiavelli speel ik ook graag, Catan vind ik dan weer minder. Ik speel graag korte spelletjes, zoals Uno, dus die Exploding Kittens lijken me wel wat!

  5. Wij spelen ook graag een spelletje met zen twee. Van alle spelen die je noemt is Exploding Kittens mijn favoriet. Bestaat inderdaad ook in het Nederlands want die versie hebben wij 😉 we kochten ook de uitbreiding. In de bib van Aalst kan je BoardGames lenen. Zo kwam Azul hier ook al eens op tafel. Mooi en snel spel inderdaad. Onze laatste aanwinst is (toepasselijk ook wel) Pandemic, ons eerste coöperatief spel (ook eerst geleend in de bib). Spelen die wij graag samen spelen zijn Wingspan, Patchwork en Bananagrams. Ik vind een bordspel ook altijd een goed cadeau idee! (Hier staat er ook al een tijdje een blogpost over bordspelletjes tussen mijn concepten ;))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *