Close
Mijn favoriete board games #2
cof

Mijn favoriete board games #2

Vorige lente lijstte ik mijn favoriete board games al eens op in volle eerste lockdown. Een jaar later is de spelletjeskast ondertussen weer wat uitgebreid en leek het me leuk om nog eens wat tips jullie richting uit te sturen. Want ja, de situatie is er nu ook weer niet zo hard op vooruit gegaan. Ahum.

Een board game is voor mij de perfecte schermvrije ontspanning. Ik probeer er op te letten dat de spelletjes die ik koop ook altijd leuk zijn om te spelen met twee.

Again: geen links naar de spelletjes, want #nospon. Maar je vindt al deze spelletjes makkelijk terug online en in de winkel. Misschien best wel nuttig om weten: ik hou van spelletjes die naast een portie geluk, ook heel wat tactiek nodig hebben. Ik ben niet zo van de dobbel- of kaartspelletjes.

Patchwork

Dit is met voorsprong onze nieuwe favoriet. Patchwork is het eerste tweespelers-spel dat ik uitprobeerde en het is meteen een schot in de roos. In patchwork probeer je zo snel mogelijk een lappendeken van 9 bij 9 te maken. Dit doe je door knopen te verzamelen waarmee je lapjes kan kopen. De meest vreemde vormen zijn vaak goedkoper, maar je kan er jezelf ook flink mee in de nesten werken.

Patchwork is een spel waar zowel strategie, geluk als puzzelen aan te pas komt en je hebt niet meer nodig dan een half uurtje om het te spelen. Een ideaal spel voor meerdere potjes. Elk spel loopt compleet anders. Soms heb je het lappendeken bijna vol, soms helemaal niet (en krijg je heel veel minpunten). Valt het op dat ik redelijk enthousiast ben?

Ticket to ride

Ik keek wat raar op toen ik zag dat ik in mijn vorige post Ticket to ride nog niet had vermeld. In dit bekende familiespel bouw je spoorwegen tussen bestemmingen, afhankelijk van de bestemmingskaarten die jij hebt getrokken. Wij hebben het basisspel in de Europa-versie en het spelbord met de kaart van Europa is een plaatje.

In dit spel heb je een portie geluk nodig (als je tegenstanders op dezelfde bestemmingen werken kan het best competitief worden), maar je moet vooral goed vooruit plannen afhankelijk van de kleur kaarten die je in je hand hebt.

Dit spel kan je met 5 spelers spelen, maar is ook leuk met twee. Het basisspel kent heel wat uitbreidingen en daarnaast zijn er ook aparte varianten (bv. New York, een versie met een kleiner speelbord en een kortere duur). Zo ben je nooit uitgespeeld. Maar het is belangrijk dat je altijd even checkt welke versies combineerbaar zijn en welke niet. Wij zijn voorlopig nog zoet met het Europaspel en ik hoop dit binnenkort ook eens uit de kast halen wanneer er vrienden op bezoek kunnen.

Beez

In mijn vorige post had ik het over Azul, ondertussen een echte favoriet hier, maar dezelfde makers hebben nog een aantal spellen bedacht. Beez is hun meest recente uitgave en vooral het prachtige artwork springt in het oog. In Beez probeer je honing in verschillende kleuren te verzamelen door je bij over het spelbord te laten vliegen. Je verzamelde honing stapel je in je honingraat afhankelijk van de doelkaarten om zo veel mogelijk punten te verzamelen.

Beez heeft een aangepaste opzet voor twee spelers en is zeker een fijn spel. De tactische mogelijkheden zijn wel niet oneindig aangezien er maar een beperkt aantal doelkaarten zijn. Ik ben heel benieuwd om dit spel eens met vier te spelen want dan is de race om honing in een bepaalde kleur misschien nog wel spannender.

Wat is jouw favoriete board game?

0 thoughts on “Mijn favoriete board games #2

  1. Mooie keuze! Onze favoriet is momenten Kwakzalvers van kakelenburg. Ken je deze al: Gingerbreadhouse, Sagrada, Cubirds, Draftosaurus, Sagani, Nova Luna, Lucky Numbers? Allemaal voor 4 spelers maar ook erg tof met twee.

  2. Ticket To Ride is idd een superleuk spel! Spelen wij hier ook wel eens met vrienden (of ja, toen ze nog hier binnenmochten enz :p). Voor de rest hebben we hier een Pokémon-themed monopoly die we wel een spelen en schaken we wel eens!

  3. Haha Ticker To ride is supercool om te spelen! Doen wij hier ook wel eens. Voor de rest hebben we hier een Pokémon-themed Monopoly en schaken we wel eens 🙂

  4. Ticket to Ride Europa is hier momenteel favoriet! Als ik bij mijn ouders ben, spelen we meestal Ticket to Ride, en anders Wingspan (waarvoor ook een combinatie van tactiek en geluk nodig is, en het ziet er prachtig uit, maar met één keer spelen ben je al gauw een uur kwijt dus het is geen “snelle” optie) of Catan. En ik zou graag wat vaker Dixit spelen maar ik ben geloof ik de enige die daar echt blij van wordt, binnen mijn familie- en vriendenkring. XD (En dat we elkaar nu nauwelijks in het echt zien, helpt ook niet.) Patchwork en Beez kende ik nog niet dus bedankt voor de tips!

  5. Ik denk dat ik het vorige keer al zei, maar ik blijf dus twijfelen of ik Azul moet kopen haha. Ik sta altijd op het punt om het te doen, maar dan lees ik recensies en ik lees toch vaak dat het een heel uniek spel is, maar ook niet voor iedereen weggelegd of zo. Momenteel is ‘Keer op keer’ mijn favoriet (een dobbelspel, maar hangt wel iets minder van geluk af dan ‘Qwixx). En ‘Koehandel’, ‘Carcasonne’, ‘Codenames’ en ‘Dixit’, ook altijd goed!

    1. Azul is leuk als je houdt van puzzelen en wat tactiek. Dus als dat zo is, zou ik het durven kopen. Carcasonne en codenames wil ik ook allebei eens spelen. We moeten precies eens een spelletjesavond onder bloggers houden ofzo 😃

    1. Dat begrijp ik, hoewel er de laatste tijd ook een aantal spelletjes zijn uitgebracht die je alleen kan spelen en die ook leuk zouden zijn. Ik heb er alleen zelf nog geen ervaring mee. Daarnaast is boardgamearena ook een goede tip om online tegen anderen te spelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *