Close
De boeken van de zomer

De boeken van de zomer

Ik sloeg onbewust een aantal ‘op het nachtkastjes’ rubrieken over. Ik ben er even klaar mee om op die manier een overzicht van mijn maand te geven denk ik. Maar ik wil wel nog regelmatig blijven terugblikken op de boeken die ik heb gelezen. Dus bij deze even op een nieuwe manier :). Een overzicht van mijn gelezen boeken sinds eind juni tot nu.

And then there were none – Agatha Christie
Tien mensen worden uitgenodigd door een zekere mr. Owen op Soldier Island. Eens daar is er van Owen geen spoor en blijken ze allen met een andere reden naar het eiland gelokt. Ze zitten minstens voor een week samen vast. Niet veel later gebeurd de eerste moord en dan nog een. De moorden volgen verdacht hard het kinderrijmpje ‘And then there were none’.

Mijn eerste Agatha Christie en eentje die ik al kende van de gelijknamige BBC-serie. Christie weet perfect spanning op te bouwen en laat je gokken naar de moordenaar tot op het einde. Het is een heel straffe ontknoping, maar het gaat allemaal zo snel dat je geen tijd hebt om een band op te bouwen met de verschillende personages.

Wolkenstad (Cloud cuckoo land) – Anthony Doerr
In Cloud Cuckoo Land volgen we vijf jonge tieners die allen een outcast zijn in de maatschappij. In de 15de eeuw staan Anna en Omeir elk aan de andere kant van het beleg van Constantinopel. Zeno en Seymour komen elkaar tegen in de 20ste eeuw tijdens een aanslag in een Amerikaanse bibliotheek. En Constance zit alleen in een ruimteschip in de niet zo verre toekomst. Allemaal zoeken ze troost in het boek ‘Cloud cuckoo land’ met het verhaal van Aethon die op zoek gaat naar de stad in de wolken.

Helemaal anders dan zijn bekende ‘All the light we cannot see’, maar het boek pakte me ook dit keer. We volgen vijf verschillende jongeren, ik had niet met elk personage een grote klik. Mijn voorkeur lag bij Constance die in een ruimteschip gevangen zit. Dit is een slim verhaal met veel moraal waarin een liefde voor boeken centraal staat. Het einde had nog wat meer in elkaar mogen passen voor mij, maar graag gelezen!

The heretic wind – Judith Arnopp
Mary Tudor ziet hoe haar vader stilaan haar moeder Catherine Of Aragon aan de kant schuift omdat ze hem geen zoon kan geven. Zijn oog valt op Anne Boleyn en Mary zelf wordt later verplicht om te zorgen voor diens dochter Elizabeth. Toch zal ze het schoppen tot koningin van Engeland en tijdens de laatste week van haar leven vertelt ze haar verhaal aan een jong dienstmeisje.

Boeken waarin Mary I, aka Bloody Mary, centraal staat zijn dun bezaaid. Arnopp doet een goede poging om haar menselijker voor te stellen, maar de vertelstijl werkte voor mij niet echt. Een groot deel wordt verteld vanuit Mary’s sterfbed en ik zag de meerwaarde daarvan niet echt. Ook haar tijd als koningin wordt heel snel afgehaspeld.

The price of blood – Patricia Bracewell
In 1006 blijven de Denen Engeland bestoken met aanvallen. Koning Aethelred getraumatiseerd door de moord op zijn broer om zelf op de troon te komen, vertrouwd niemand. Niet zijn zonen en zeker niet zijn vrouw, koningin Emma. Ook zijn edelen moeten er aan geloven en hij laat de vader van Elgiva vermoorden omdat die samenspant met de Denen. Emma heeft het ondertussen moeilijk om te vechten voor haar zoon Edward en zit gewrongen met haar liefde voor Aethelstan, die ook hoopt troonopvolger te worden. En in het noorden is Elgiva genoodzaakt om met de vijand te heulen.

Dit is een geweldig goede trilogie over koningin Emma van Normandië. Ook dit tweede boek las als een trein. Voor de fans van Vikings:Valhalla of voor wie eens over een niet zo bekende periode en koningin wil lezen. Vijf sterren gaf ik aan The price of blood, maar je begint best met ‘Shadow on the crown

That bonesetter woman – Frances Quinn
Endurance, Durie, Proudfoot droomt van een carrière als bonesetter – een soort 18de eeuwse kraker – en hoopt bij haar vader in de leer te mogen om hem op te volgen. Maar een vrouwelijke bonesetter is niet wat de mensen gewend zijn. Toch mogen zij en haar broer met hun vader meelopen zodat hij kan kiezen wie de beste is. Maar dan is Durie’s zus Lucinda ongepland zwanger en trekken de zussen naar hun tante in Londen zodat Lucinda daar kan bevallen en het kind kan afstaan aan The Foundling Hospital. Drurie ziet haar droom in rook opgaan.

Dit is een fantastisch boek voor iedereen die van verhalen over sterke vrouwen houdt. Durie, het hoofdpersonage, is een echte outcast, kan haar mond niet houden en droomt van een carrière als bonesetter. Je bent instant verliefd op haar. Ik heb nog geen enkele negatieve review gelezen over dit boek. Quinn is een geweldige auteur, dit moet je gelezen hebben vind ik. Jes, ik ben enthousiast!

The bookseller of Inverness – S.G. Maclean
Iain MacGillivray overleefde zes jaar geleden de slag bij Culloden, waar de hertog van Cumberland -bijgenaamd de slachter – de jacobieten genadeloos neersloeg tijdens de opstand van 1746. Zijn gezicht is zwaar gehavend en hij is getraumatiseerd door de dood van zijn neef/beste vriend Lachlan. Hij baat nu een boekenwinkel uit in Inverness. Op een dag komt er een man in de winkel ruig snuisteren tussen de oude boeken van de oude vos – Simon Fraser, Lord Lovat. Iain zet hem buiten, maar de volgende morgen vindt hij de man vermoord terug in de winkel, met het symbool van de jacobieten onder het mes gestoken.

Interessant moordmysterie tijdens de nadagen van de slag bij Culloden. Zeer geschikt voor Outlander-fans. Niet zo sterk als de gemiddelde C.J. Sansom of Andrew Taylor, maar dat zijn dan ook de besten in hun vak. Ik had de moordenaar halfweg al geraden, maar dit boek was vermakelijk genoeg.

City of masks – S.D. Sykes
In dit derde deel van Somershill Manor Mysteries ontmoeten we Oswald De Lacy in Venetië. Hij verblijft er samen met zijn moeder en haar hond Hector bij een oude kennis Mr Bearpark op weg naar Jeruzalem voor een pelgrimstocht. Maar Venetië is in oorlog met Hongarije en er mogen geen schepen vertrekken naar het beloofde land. Geen probleem voor Oswald, hij ontvlucht vooral Engeland, maar een schaduw blijft hem achtervolgen. Op de avond van Carnivale vindt Oswald het lijk van een vriend voor de deur en die ontdekking zorgt ervoor dat hij alweer als detective aan de slag moet.

Derde boek uit een entertainende historische mysteriereeks rond Oswald De Lacy. Met het tot de verbeelding sprekende 14de eeuwse Venetië als setting deze keer. Goed moordmysterie dat je laat raden tot op het einde. Helaas wel niet het beste deel uit de reeks. Ik kijk wel al uit om het volgende boek te lezen. Zeker een aanrader voor de fans van de eerdergenoemde C.J. Sansom of Andrew Taylor.

Mrs England – Stacey Halls
Ruby May is een getrainde kinderoppas die in Londen te horen krijgt dat haar huidig gezin emigreert naar het buitenland. Ruby stuurt elke maand haar loon naar haar moeder, zus Elsie en broers en besluit om in Engeland te blijven. Zo komt ze in Hardcastle House in een uithoek van het land terecht als oppas van de vier kinderen van Mr. en Mrs. Engeland. Maar eens ze daar is doen de andere bedienden onvriendelijk tegen haar en ook Mrs. England zelf toont amper interesse in haar of de kinderen. Ruby brengt ook haar eigen geheimen mee die ze na een brief van haar vader onder ogen zal moeten zien.

Na het lezen van Mrs England weet ik nu zeker dat ik elk volgend boek van Stacey Halls zal lezen. Ze komt opnieuw met een ijzersterke spannende gothic novel. Die zich deze keer wat traditioneler afspeelt rond een mysterieus landhuis waarin de inwoners hun geheimen hebben. Dit boek heeft een traag tempo, het duurt lang voor je meekrijgt hoe de vork aan de steel zit, maar de sfeer die Halls weet op te bouwen maakt veel goed.

Anne Boleyn, a king’s obsession – Alison Weir
Anne Boleyn krijgt de kans om op 12-jarige leeftijd naar Vlaanderen te gaan om aan het hof van Margaretha van Oostenrijk te dienen. Enkele jaren later mag ze dan weer naar het Franse hof om eerst koningin Mary en nadien Claude te dienen. Wanneer ze terugkeert naar het Engelse hof valt ze op en valt het oog van Henry Percy, hertog van Northumberland op haar. Maar kardinaal Wolsey steekt een stokje voor dat huwelijk en niet veel later krijgt ze aandacht van koning Henry VIII zelf.

Het verhaal van de omstreden tweede vrouw van Henry VIII. Weir neemt je mee naar haar jeugd aan de hoven van Mechelen en Frankrijk. Dit boek zet een menselijke Anne Boleyn neer, maar het blijft een redelijk negatieve weergave van haar persoonlijkheid vind ik. Beter wel dan Philippa Gregory. Deze reeks over de zes vrouwen van Henry is een toegankelijke manier om kennis te maken met hun levensverhalen.

Welk boek was jouw favoriet deze zomer?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *