Close
5 boeken voor de zomer

5 boeken voor de zomer

Al een aantal zomers lang tip ik 5 boeken die ideaal zijn om te lezen in een tuinzetel in de zon, aan het zwembad, het strand of om uit te blazen van een drukke citytrip of wandeltocht. In de Engelse boekenbloggerscommunity begint de zomer op 1 juni. Heel wat bloggers, waaronder ook ik, doen mee met 20 books of summer, waarbij we dus een lijst maken van 20 boeken om deze zomer te lezen. Ik ga die 20 niet halen, maar dromen mag he.

Ondertussen staat mijn teller op 20 gelezen boeken in 2022 en zit ik dus op de helft van mijn Goodreads reading challenge. Uit deze twintig selecteerde ik vijf tips voor jou, vaak met een historische inslag, maar wel heel divers en toegankelijk voor iedere lezer.

Als het boek in het Nederlands is vertaald, geef ik de Nederlandse titel. Anders is het enkel in het Engels te verkrijgen. Ik voeg ook altijd een review toe naar ofwel Leuvenleest ofwel mijn Engelse boekenblog. Boekenvriendjes worden op Goodreads kan trouwens hier.

Ariadne – Jennifer Saint

Als dochters van Minos, koning van Kreta, moeten Ariadne en Phaedra ieder jaar toezien hoe 14 Atheense kinderen geofferd worden aan hun halfbroer de minotaurus. Wanneer de Atheense prins Theseus zich vrijwillig opgeeft, in de hoop het monster te doden, valt Ariadne meteen voor zijn knap uiterlijk en heroïsche verhalen. Ze belooft hem hulp en vraagt in ruil om haar mee te nemen, weg van de toorn van haar vader.
Goodreads link

We beginnen met een hervertelling van een Griekse mythe, die van Ariadne. We kennen allemaal het verhaal van hoe ze met haar draad de held Theseus uit het labyrint van de minotaurus wist te leiden. Maar wat gebeurde er nadien met haar? En ook haar zus Phaedra zal jarenlang moeten leven met de keuze die haar zus toen maakte. Dit is Jennifer Saint’s debuutroman met een sterke feministische inslag en veel moraal.

Review op In Another Era

Ondertussen heeft Saint ook een tweede hervertelling uit haar mouw geschut: Elektra. Hierbij duikt ze de Trojaanse oorlog in en focust ze op de familie van Agamemnon die als overwinnaar naar huis keert met de Trojaanse prinses Cassandra aan zijn zijde. Met alle drama tot gevolg. Ook deze las ik al uit en Saint is ondertussen een auteur die ik zeker in het oog houdt. Review op In Another Era

Het wolvennest – Elodie Harper

Amara werd als slavin verkocht door haar moeder, nadat haar vader stierf en ze de eindjes niet meer aan elkaar konden knopen. Zo kwam ze terecht in het bordeel ‘Het wolvennest’ van pooier Felix in Pompeii. Samen met vier andere wolvinnen probeert ze er het beste van te maken, al hunkeren ze allemaal naar vrijheid en liefde.
Goodreads link

Een verhaal uit het Oude Rome zonder een focus op veldslagen en politieke intriges. Het wolvennest gaat over vijf vrouwen die proberen overleven in een bordeel en allemaal op zoek zijn naar hoop en liefde. Amara is een sympathiek hoofdpersonage, je leeft echt met haar mee. Ideaal zomerboek dit, het tweede deel (want het is een trilogie) ligt op mijn leesstapel voor de zomer.

Review op Leuven leest

De zusterklokken – Lars Mytting

In het afgelegen Noorse dorpje Butangen droomt de jonge Astrid Hekne van een leven dat meer is dan op de boederij werken en kinderen baren. Ze werkt in het huishouden van de nieuwe dominee Kai Schweigaard. Die brandt van ambitie en wanneer de koude van de oude staafkerk slachtoffers eist, is hij vastbesloten om een nieuwe kerk te bouwen. Daarvoor komt de student-architect Gerhard Schonauer van Dresden naar Butangen. Maar in de kerk hangen de befaamde zusterklokken, genoemd naar voorouders van Astrid en zij beschermen het dorpje en de kerk.
Goodreads link

Mytting neemt je mee naar een afgelegen Noors dorpje en vertelt het verhaal van drie jonge mensen die allen hun eigen dromen en ambities hebben. De staafkerk met de befaamse zusterklokken, waarrond de legende gaat dat als zij uit Butangen verdwijnen het dorp ten onder zal gaan, staat centraal in het plot. De kerk is namelijk aan vernieuwing toe en dat zorgt voor spanningen tussen de bewoners. Zeker wanneer de Duitse architect Schonauer naar het dorp komt om de kerk op een tekening vast te leggen voor de eeuwigheid. Voor wie wat afkoeling nodig heeft aan het zwembad of dit jaar niet in Noorwegen raakt.

Review op Leuven Leest

Ketterij – S.J. Parris

Giordano Bruno moet als tiener zijn Italiaanse klooster verlaten omdat hij verboden boeken leest en gelooft dat de aarde rond de zon draait. Uiteindelijk komt hij terecht aan het Engelse hof van de protestantse Elizabeth I. Hij wordt ingezet door spionagemeester Francis Walsingham om aan de universiteit van Oxford op zoek te gaan naar verborgen katholieken die misschien wel een aanslag beramen op de koningin. Bruno zelf is vooral op zoek naar een bepaald verboden boek dat wel eens in de bibliotheek van Oxford zou kunnen schuilen. Maar dan wordt de besloten universiteit opgeschrikt door enkele afschuwelijke moorden. En wordt Bruno tegen wil en dank zelf belast met het moordonderzoek.
Goodreads link

Een historische thrillerserie die ik al een tijdje wou proberen. Giordano Bruno is een hoofdpersonage met een heel eigen verhaal en totaal niet opgeleid als inspecteur. Toch wordt hij belast met het zoeken naar een seriemoordenaar en moet hij ondertussen ook nog een paaps plot opsporen. Eentje in de stijl van C.J. Sansom, en dat is de meester van de historische mysteries.

Review komt er nog aan ;).

A tapestry of treason by Anne O’ Brien

Constance Of York, lady Despenser, is de dochter van Edmund Langley, Duke of York, de jongste zoon van Edward III. Ze zit in een liefdeloos huwelijk met Thomas Despenser maar zowel haar man als broers doen het goed aan het Hof van Richard II, hun neef. Wanneer Henry of Lancaster, een andere neef, terugkeert uit ballingschap en de heerschappij van Richard omver gooit, moet het huis York hun loyaliteit kiezen. Ligt die bij Henry IV of bij Richard? En is er nog een plaats voor York aan het hof van de nieuwe koning? Verraad loert om de hoek.
Goodreads link

Zoals steeds tip ik toch ook graag één echte historische roman voor de fans van het genre. Deze keer eentje van Anne O’ Brien die vergeten vrouwen uit het Lancastertijdperk en de Rozenoorlogen een stem geeft. Deze keer is Constance of York aan de beurt. Als nicht van de koning zit ze in een moeilijk parket: haar loyaliteit behoort toe tot de vorige koning, Richard II, die is afgezet en waarschijnlijk vermoord door Henry IV. Voor wie meer wil weten of het begin van huis van York, die later de Rozenoorlogen zullen veroorzaken. Constance is een apart hoofdpersonage, maar ze heeft mijn sympathie wel gekregen.

Review op In Another Era.

Voila, dat waren alweer 5 aanraders voor de komende zomer. Eervolle vermeldingen zijn er voor Wildevrouw, The rebel daughter en De verborgen apotheek.

Mijn vorige posts teruglezen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *