Close
5 boeken voor de zomer – editie 2021

5 boeken voor de zomer – editie 2021

Al twee zomers lang, kom ik in juni met een lijstje van vijf boekentips (klik door voor editie 2019 en editie 2020). Die traditie wil ik graag handhaven. Inspiratie haal ik uit de boeken die ik voorlopig al las in 2021. Volgens Goodreads loop ik ruim voor om mijn challenge van 35 boeken te halen. De zomer staat voor mij gelijk met urenlang lezen in de zon, of de schaduw tijdens een hittegolf, op een ligbed in de tuin. Dat is echt mijn happy place.

Ik heb gekozen voor vijf heel diverse boeken zodat iedereen hopelijk een aanrader vindt voor op zijn of haar lijstje. Ik lees voornamelijk boeken met een historische inslag en heb ook al wat klassiekers op de teller. Als het boek in het Nederlands is vertaald, geef ik de Nederlandse titel. Anders is het enkel in het Engels te verkrijgen. Ik voeg ook altijd een review toe naar ofwel Leuvenleest ofwel mijn Engelse boekenblog. Boekenvriendjes worden op Goodreads kan trouwens hier.

Tijden van vuur – Kate Mosse

Minou Joubert woont in Carcasonne met haar vader, broer en zus wanneer ze op een dag een briefje vindt in haar vaders boekenhandel met daarop de tekst ‘Ze weet dat je nog leeft’. Niet veel later helpt ze de roodharige hugenoot Piet Reydon de stad uit ontsnappen nadat hij gezocht wordt voor een moord en de diefstal van een heilige relikwie. Wanneer Minou met haar broer naar Toulouse wordt gestuurd, ontmoet ze Piet opnieuw, die daar een van de leiders is van het protestantse verzet. De onrust tussen katholieken en hugenoten zal tot bloedvergieten leiden. Piet en Minou zitten samen vast in de stad, terwijl ook de dame van Puivert op Minou jaagt.
Goodreads link

Een tip van Evi die ik ook graag met jullie deel. Mosse verraste met een sterk mysterieus verhaal over een oud familiegeheim. Ik vond vooral de historische achtergrond, de Hugenotenoorlogen in Frankrijk, boeiend maar dat is zeker niet de grootste focus van het verhaal. Het mysterie neemt je helemaal mee naar de levens van twee families. Dit lijkt me nu eens een ideaal boek om je in te laten meeslepen met je billen in de zon. En het beste nieuws? Er is een vervolg (stad van tranen) en dat komt op mijn zomerlijstje!

Review op Leuven Leest

De kleur paars – Alice Walker

In de vroege 20ste eeuw groeien de zwarte zusjes Nettie en Celie op in het zuiden van Amerika waar zwarten werken voor de blanken en een vrouw als minderwaardig wordt gezien. Na misbruik door haar stiefvader vlucht Celie in een liefdeloos huwelijk met een oudere man en verliest ze haar zusje Nettie uit het oog. Wanneer Celie de wulpse Shug Avery ontmoet en ze vriendinnen worden neemt ze haar lot meer in eigen handen.
Goodreads link

Een boek waarover vaak wordt gezegd dat elke vrouw het gelezen moet hebben. Ik ben niet zo van mensen verplichten om iets te lezen. Want wat je een goed verhaal vindt, is best persoonlijk. Soit, lees dit boek vooral als je geïnteresseerd bent in het leven van zwarte vrouwen in het begin van 20ste eeuw. Of omdat je graag een briefroman leest. Of omdat je graag leest over vriendschap tussen sterke vrouwen. Of omdat je niet weet wat je moet lezen. Dit boek gaat altijd een snaar raken. En hoop geven. En het is niet dik of moeilijk geschreven.

Review op In Another Era

Ook een klassieker en een briefroman: The tenant of Wildfell Hall van Anne Brontë. Voor wie graag Jane Austen gewijs een verhaal leest over enkele nobele families en hun intriges. Met een sterke vrouw in de hoofdrol die een nieuwe start wil maken. In dit ‘oud’ boek komen opvallend veel moderne thema’s naar voren.
Review op In Another Era

First of The Tudors – Joanna Hickson

Jasper Tudor en zijn broer Edmund zijn halfbroers van koning Henry IV Plantagenet. Die heeft nood aan vertrouwelingen nu de hertog van York zijn beleid in twijfel in trekt. Edmund wordt zo Earl of Richmond en mag trouwen met Margaret Beaufort, de enige erfgenaam van de Beaufort landgoederen. Jasper krijgt de titel van Earl of Pembroke en de opdracht om de grens met Wales, het land van zijn vader Owen, te beschermen. Maar de Rozenoorlogen staan voor de deur en de loyaliteit van Jasper zal zwaar op de proef gesteld worden. Zeker wanneer hij het hoederecht krijgt over zijn neefje Henry Tudor.
Goodreads link

Ik geef ook één tip mee voor de geschiedenisliefhebber, omdat het mijn favoriet boek is tot nu toe dit jaar en dan kon ik deze toch niet weglaten? Als de Tudordynastie je ook maar een beetje boeit, dan is dit best een verfrissend boek omdat het je meeneemt naar het prille begin. Dit boek heeft liefde, drama en intriges. Drie checks wat mij betreft.

Review op In Another Era

Een andere tip over The Tudors is trouwens ‘Catherine Of Aragon, the true queen‘, het eerste boek in de serie van Alison Weir over de zes koninginnen van Henry VIII. Het is een klepper, maar zeker toegankelijk geschreven.
Review op In Another Era

De Marwood & Lovett serie van Andrew Taylor

1666. Londen staat dagenlang in brand. Ten midden van de chaos wordt een lijk teruggevonden in St. Paul’s met de duimen aan elkaar vastgebonden. Alles wijst in de richting van moord. Zeker wanneer een paar dagen later een tweede lijk op dezelfde manier wordt aangetroffen. James Marwood is de zoon van een veroordeelde volgeling van Cromwell en wordt belast met het onderzoek. En daarin duikt ook steeds de naam van Catherine Lovett op, een jonge vrouw op zoek naar haar vader, een andere regicide.
Goodreads link

Hierbij de samenvatting van het eerste deel ’the ashes of London’. Taylor schrijft historische detectiveverhalen die zich afspelen net na de grote brand in London. Met in de hoofdrol James Marwood, de zoon van een verrader en een clerk in Whitehall, en Cat Lovett, de dochter van een koningsmoordenaar op de vlucht. Ik las dit jaar deel 2 (The fire court) en 3 (The king’s evil) en de serie wordt met het boek beter. Maar begin dus bij The ashes of London of binge de hele serie deze zomer op een terras met een goed glas wijn of Aperol Spritz.

Kingmaker, Winter Pilgrims – Toby Clemens

Thomas en Catherine moeten na een dramatisch voorval hun veilige thuishaven van het klooster verlaten. Ze kennen elkaar niet en hebben geen benul dat ze buiten midden in de gruwelijke Rozenoorlogen zijn beland. De hertogen van York en Warwick verzetten zich samen tegen de koning en diens Franse koningin. Na een nederlaag verzamelen de legers van Warwick zich in Calais. Catherine en Thomas belanden er zelf door het toeval en sluiten zich aan onder John Fakenham. Dit nieuwe bondgenootschap zal hen tot aan de slagvelden van Northampton en Towton leiden…

Winter Pilgrims is het eerste deel in een serie over twee gewone mensen die proberen te overleven tijdens de Engels Rozenoorlogen. Het is een echte avonturenroman met drama en plottwists. En je moet ook tegen een portie bloed, veldslagen en oorlog kunnen. Dit is echt zo eentje die je de wereld rondom je doet vergeten. Misschien niet het allersterkste plot, maar heerlijk entertainend.
Review op In Another Era

Et voila, dat waren voorlopig mijn aanraders. Het was dit jaar wat moeilijker om een lijstje samen te stellen, omdat ik wat specifiekere boeken las ofzo. Maar de boeken die ik hier noem zijn zeker de moeite voor iedereen :). Happy summer reading!

Welk boek raad jij mij aan voor deze zomer?

0 thoughts on “5 boeken voor de zomer – editie 2021

  1. Oh, mijn TBR lijstje werd zonet stevig aangevuld 🙂 En fijn zeg om te lezen dat Kate Mosse ook jou kon bekoren 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *