Close

De 5 van 2021

Jep, we zijn ondertussen al wel even 2021. En daarom wil ik dit ook niet als goede voornemens of doelen lijstje zien. Eerder al een aantal focuspunten die in deze vreemde tijden, dit ‘nieuwe normaal’ (moeten jullie hier ook altijd van kokhalzen?) meer richting moeten geven aan mijn vrije tijd. Meer focus dus.

Het zijn allemaal zaken waarin ik al stappen aan het zetten ben. Door ze hier nog eens neer te schrijven vormen ze nog een extra stamp onder mijn kont, en kan ik dus eigenlijk niet anders dan er aan blijven werken. 🙂

De dag starten met een glas water en mijn vitamines

Dit klinkt waarschijnlijk wat flauw. Maar ik probeer al jaren meer water te drinken en dat faalt altijd halverwege januari. Ik ging dus op zoek naar een concreter haalbaar doel. Elke dag 1 glas water meer en dat combineren met mijn broodnodige vitamines (zoals jullie weten struggle ik met B12 en nu ik veel minder buiten kom is vitamine D ook een echte must geworden). Voorlopig is dit al elke dag gelukt. Dus het doel is om binnenkort nog eens een extra glas water in mijn routine te krijgen.

Twee keer per week (thuis) sporten

Ik doe sinds december pilates via Studio Natuurlijk (Nathalie haar lessen zijn echt een aanrader. Ik heb al heel wat mensen haar richting uit gestuurd. Ik ontdekte haar trouwens door een tip van Marlous). Ondertussen doe ik het twee keer per week, op dinsdagavond en zaterdag doorheen de dag, samen met het lief. Die vaste routine plus sociale druk is exact wat ik nodig heb en waarom ik er elke week toch in slaag om (vaak tegen mijn goesting) op die mat te gaan staan. Ik kom er wel altijd met een goed gevoel weer af.

Ik hoop natuurlijk dat de sportscholen snel weer open kunnen, dan ga ik sowieso twee keer per week naar de dansles. Maar ik wil niet langer wachten om met mijn spieren en lenigheid bezig te zijn. Want alle kracht en lengte kwijnt letterlijk weg door vele stilzitten van het thuiswerken. A little goes a long way zegt Nathalie altijd in haar lessen en ik kan niet meer akkoord zijn.

35 boeken lezen, waarvan minstens 8 klassiekers

Blijven lezen. En vooral wat vaker lezen dan tv kijken of op sociale media zitten. Meer gericht boeken lezen die de tand des tijds hebben doorstaan. Dit is een redelijk makkelijk puntje, aangezien lezen al enkele jaren een belangrijke focus is om tot rust te komen. Maar ik ga ook proberen om bewuster boeken uit te kiezen en er dus af en toe eens een oldie tussen te gooien. Mijn leesavonturen kunnen jullie nog steeds volgen door me toe te voegen op Goodreads of via mijn boekenblog.

Meer creëren, minder scrollen

Ondertussen heb ik weer een app geïnstalleerd die om 22u alle sociale media apps afsluit. Ik bots dus voorlopig heel erg op mijn slechte gewoontes, want hoe vaak mijn hand nog automatisch naar mijn gsm gaat… Het is echt gênant. Het zorgt er wel voor dat ik sneller terug met mijn neus in een boek zit of wat vroeger ga slapen.

Daarnaast wil ik bewust ook meer creëren. In eerste instantie bedoel ik daar schrijven mee. Mijn nieuwsbrief is daarvan het eerste resultaat. Maar ook eindelijk eens een voorsprong nemen met het maken van mijn reisfotoboeken (nog anderhalve te gaan), puzzelen (lukt me niet meer nu mijn thuiswerkbureau de plek is waar ik vroeger puzzelde, dus hierop loop ik wat vast), journallen (wanneer mijn hoofd er nood aan heeft) en alle andere manieren om creatief bezig te zijn.

Nieuwe dingen leren of ontdekken

Dit is nog de meest vage focus. Want ik heb het gevoel daar vorig jaar totaal geen tijd voor gemaakt te hebben en toch veranderde ik van functie, deed een cursus over The Tudors, keek ik regelmatig een docu of luisterde ik al eens naar een podcast. Dus dit is eentje waar ik net nog wat meer wil op focussen. Want bijleren en aan jezelf werken is niet alleen belangrijk, het is ook gewoon fijn om te doen.

Heb jij ook bepaalde focuspunten in deze vreemde tijden?

0 thoughts on “De 5 van 2021

  1. Mooie focuspunten! Zelf heb ik ergens vorig jaar op mijn gsm de stand bedtijd gevonden. Sindsdien wordt mijn scherm tussen 21u en 7u grijs en krijg ik geen meldingen meer. En dat helpt me enorm goed om voor het slapengaan te lezen en andere dingen te doen in plaats van mindless te scrollen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *